Добро решение ли е безплатната почивка на учители и ученици?

В програмата могат да се включат само 7% от децата
19 юни 2021 15:21, Петя Славова
60
Добро решение ли е безплатната почивка на учители и ученици?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Добра възможност или само добро намерение е безплатната почивка за учениците на морето, която организират от МОН - темата коментираха пред Нова тв директорът на дирекция "Приобщаващо образование" в Министерството на образованието и науката Грета Ганчева и директорът на 107- ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

"Имам притеснение, че колегите може да не пожелаят да се включим в програмата, тъй като всеки вече си е направил планове. Това предстои да бъде обсъдено. Програмата е публикувана от два дни, а ние сме в условие на Национално външно оценяване", обясни Калапиш.

"В училището се обучават 661 ученици. По правилата на програмата в нея могат да се включат само 7% от децата. Това за 107 ОУ значи 47 ученици".

"Всички ученици през тази година бяха в особени условия, както и учителите. Всички имат нужда от социализация. От програма, която да ги подкрепи да бъдат заедно. Ние сме направили няколко примерни критерия, които да се взимат предвид от училищата. Те включат по-дългото време, което учениците са прекарали в електронна среда, постигнатите успехи, здравният и социалният статус. От педагогическия съвет могат да изберат и други критерии, които да са подходящи за училището", обясни Ганчева.

Калапиш е на мнение, че за неговото училище най-подходящи от тези критерии са постигнатите успехи и времето онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Мерзост преди 2 години
Соц дружинки с народни паринки. Моето дете няма да получи нито лев, но се плаща и с моите данъци.
54
1
 
10
 
! Отговори
Добре е за децата преди 2 години
но трябва да се мисли за всички деца, а не селективно да ги определят. Как определиха кои деца да ползват безплатна почивка, пак шуробаджанащина, до кога?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Господине/госпожо 54" Много е неприятно, когато хора с проблеми в четенето с разбиране са с толкова високо самочувтвие. Макар от друга страна това да е класиката... Но все пак разбирам раздразнението ти от коментарите ми. Вероятно чувстваш, че и ти не се различаваш много от въпросните недостойни представители на професията. Иначе нямаше да си толкова афектирана. Все пак, постарай се колкото можеш да не си от фирата. Така ще помгнеш до колкото ти е по силите и на народа, и на себе си.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е редно с държавните пари да се захранват хотелиери и ресторантьори. Които има хотел да си му мисли. Преди 30 г. на слабо представление караха учениците и войниците за публика.Нали уж бюджета е опоскан.
51
5
 
1
 
! Отговори
Господине/госпожо 54 преди 2 години
Стана ясно, че народецът си държи мамините лентяи от съжаление - хем да го учат и лекуват, хем да ги бие, защото са фира. Ако пишеш есе на тази тема и вмъкнеш разсъжденията от коментарите си, моментално ще получиш двойка. Аропо, темата беше дали учителите ще ходят безплатно на почивка. Но интересът към нея се изчерпа и няма повече кой да ти чете умните мисли. Така че не е нужно да си слагаш още плюсчета на нелепите умотворения. Приятна съботна вечер и не забравяй, че да биеш лекари е подсъдно.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 - Явно ти е трудно... Ще ти помогна още малко: народът, след като си държи такава фира, а не се освобождава от нея, значи не е способен да прокопса. Но не си заслужава боя. Много си груба. Народецът ни държи такива мамини лентяи на такива длъжности от съжаление. И това се случва по няколко причини, които пак сме допуснали от доброта=глупост. Не мисля обаче, че един толкова наивен и добродушен народ заслужава нито бой, нито такава фира да го съсипва! Нито пък хора, които не умеят да четат.
49
5
 
1
 
! Отговори
Господине/госпожо 52 преди 2 години
Цитирам това, което пишеш: "Или по-точно народ, който си държи такава фира сред учителите и лекарите, че да си заслужават боя, няма да прокопса...." Сега аз да разтълкувам собствената ти мисъл: НАРОДЪТ СИ ДЪРЖИ фирата, тя сама не се държи. Кой тогава си заслужава боя - фирата или народът? Затова казвам, че няма да прокопсаме. Дали ме разбра?
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До 49" Ти можеш ли да четеш? Айде прочети го пак и ако не откриеш разликите между написаното и твоето тълкувание, кажи да ти го разтълкувам! Ще ти подскажа, за да не се мъчиш много: фирата си заслужава боя!
47
3
 
8
 
! Отговори
през соца преди 2 години
Таксата беше на база брутната заплата на родителите!През ваканциите ни задължаваха да преписваме учебници и нищо не разбирхме.Да не говорим за бригадирското движение по време на ваканциите!
46
5
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Никого не целя, още пък по-малко искам мнение от някого, когото не познавам. Фира има във всяка професия. Има я и сред коментиращите по-долу и се познава по това, което са написали, макар че са анонимни и не се знае какво работят. И твоят обобщаващ коментар, че учителите и лекарите си заслужават боя, също те прави част от групата на "далите фира".
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До 46" .... Не уцели човека, когото да питаш... Познавам добре тази професия, и знам какво говоря! Фира има много.
44
8
 
12
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Народ, който унижава учителите, бие лекарите и псува полицаите, няма да прокопса. Това значи, че опорите на обществото са сринати. А щом "си държи такава фира", то самият народ е фира. Защото учителите, лекарите и полицаите са деца на същия този народ, не са дошли от Марс. Родени са, отгледани и възпитани от мъже и жени като мен и теб. Или ти си от друго тесто и превъзхождаш фирата? Може би си отгледал/а съвършени деца, които никога няма да се унижат да станат учители, лекари, полицаи?
43
0
 
9
 
! Отговори
Вейхайвей преди 2 години
До Анонимен Още по-реалното е, че хиляди пенсионери и хабер си нямат от това, че имат право на такова направление за почивка.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Народ, който унижаваИли по-точно народ, който си държи такава фира сред учителите и лекарите, че да си заслужават боя, няма да прокопса.... А ти не се притеснявай - тези, които са си заслужили уважението, хората ги уважават! Ама заради тях да величаеш и фирата, е много наивно..
41
3
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Мисля,че по-практичен и евтин вариант, е лятото лапещаците да ходят на училище,че изтърваха доста материал!
40
7
 
6
 
! Отговори
Народ, който унижава преди 2 години
учители и бие лекари, няма да прокопса.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Т К О 38 - Последното изречение, добре. А предните за какво ти бяха? С тях именно оправдаваш действията на тази учителка!
38
4
 
14
 
! Отговори
Какъв 6 часов преди 2 години
работен ден?! Авторитетно изказвате мнения, без да имате представа от това, което коментирате. След като свършат часовете с учениците, учителите проверяват домашни работи, тестове, попълват дневници... Имате ли представа колко време отнема? Учител от 1 до 4 кл. проверява домашните работи по бълг. език и математика "само" на 25 -30 деца. А учител в прогимназия и гимназия има всеки ден по 5-6 ч. в различни класове. Можете ли да пресметнете за колко деца става дума НА ДЕН? И колко документация има?
37
0
 
13
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
Няма такова нещо кто бепзлатна почивка. Държавата плаща, данъкоплатеца плаща ... но може и да не се палти. Плащало се със задна дата, евентално. Резервират, отиват, позлват ... тръгват си и лсед нова година (няколкоо месеца) щели да изплятатна хотелите тези почивки. Съмнявам се!
36
2
 
15
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Едно уточнение - учителите не са на 6 часов, а на 8 часов работен ден. 6-те часа са времето, в което задължително са на работното си място и имат часове с учениците. Останалите 2 часа са за "самоподготовка", т.е. подготвят си материали за уроците. Това може да става и в дома, по преценка на учителя. Аз го правя вкъши, защото в у-ще няма свободни помещения - когато дойде втората смяна, всички клесни стаи са заети. Колегите, които идват следобед, се подготвят сутрин у дома по същите причини.