В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
3
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
Няма просто какво да се коментира!Заев да го накарат да донесе поне един автентичен учебник по македонски, издаден преди или около 1940 година... и с него да седне на масата да го обсъждат.Срещу нашата, примерно "История славяноболгарская" или апостил на Четвероевангелието на Иван-Асен, ако толкова държат...По-просто от това - здраве му кажи...
190
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сръбският историк Срджан Пириватрич изселда и научно доказа, че родът на тн Комитопули, в който е и Самуил, са българизирани представители на арминска аристократична византийска фамилия. Просто управлението на българските царе е било далеч по-справедливо от визонтийския гнет и тероризация, и неслучайно цели византийски градове, населени с гърци са преминавали на българска страна и при цар Калоян и при цар Иван Асен. Македонците да си кажат че са българи и да им олекне най-сетне ОТ БЕЗРОДИЕТО.
189
0
 
6
 
! Отговори
До йорданка преди 2 години
Само една поправка- не Западна, а Югозападна .
188
0
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Самуил е Българско не северно М . име ?и не е рода с гърка Александър М.
187
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такива промити мозъци като македонските.
186
2
 
20
 
! Отговори
Познайте!!! преди 2 години
Ха познайте къде е Заев - в Нидерландия, разбира се, уж за мача! Седнал е до Марк Рюте и вероятно досажда на човека да не гледа спокойно мача с лъжи за България. Вече и в това го подозирам. Дебне всеки момент - удобен или не - да седне до дясното коляно на някой от Европа и да подхване каканижене те колко са малки и нещастни и как лошата България ги прецаква! За лъжите и кражбите трябва да говорим ние, непременно!
185
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До йорданкаОхридска България като втора бг държава и албанците се отделят към Косово и Албания.
184
8
 
14
 
! Отговори
йорданка преди 2 години
Дъщеря ми/ на 16 години и ученичка/ предлага РСМ да се прекръсти на Западна България и тогава да я подкрепим за членството.....
183
3
 
14
 
! Отговори
Magdalena Hristova преди 2 години
Трябва ни по-твърда позиция, стига блага дипломация. Едва ли има в света друга страна, толкова нагло и безочливо ограбвана откъм историята си, и то от свои. Стига. Кога ще отстояват правата ни и истината ни като хората?!?Поздравления за адекватната водеща, не като онея по нова и бТВ.
182
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
181 Носи се, стоко, като четеш от титовите учебници по история, главата ти е пълна с лъжи. Дори някои сръбски историци признават, че сърбите и северомакедонците живеят с митове и легенди. Вашите историци са псевдоитторици, които не признават историческите факти.
181
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
177 Знаеш, че това не е вярно, има и исторически доказателства за това. Когато България е била империя, Русия, Сърбия, Румъния, Да не споменавам, Северна Македония, която е дъщеря жива от 1992 година, гърците са били жители на част от територията, на Източната Римска империя- Византия, не са били държави на картата. В този регион е имало само две държави-Визангия и България. Румъния, Сърбия, РСМ, конгинентална Турция, дълго са били в пределите на Българското царство.
180
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
190 България е била империя, нормално е, в нея да са живели народности, но не и нации, нацията е една, българи. Имаме държава- монарх, независима църква, войска, граници, народ с прилежащото му имущество...всички условия, тази държава да има нация. Българи. Царят е първият българин и предводител на войската.
179
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
180 Защо тогава византийският император тръгва срещу него с войската си, а византийските хронисти го наричат "бългапоуциец"? Много царе, са станали такива, като узурпатори. Братоубийство, вражда и убийства, са белязали много живота на царски особи в света. Самуил е в родствени отношения с български царски фамилии и аристократи.
178
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северомакедонците говорят на осакатен /с указ на Коминтерна/, български език, затова и мисленето им е осакатено.
177
3
 
23
 
! Отговори
AZP преди 2 години
Темата за цар Самуил,Гоце Делчев и други наши емблематични личности вече ни идва в повече.РСМ трябва или да приеме българската позиция за всички тях,или да си стои в блатото,което сами са си избрали.Българската история не се подменя,нито се продава и защо само така наречените македонци не искат и не могат да проумеят това?България не може и не трябва да отстъпва от нито едно свое предложение.
176
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
190 Българи. Има неоспорими доказателства за това, още от византийските хронисти. Билолският надпис.
175
0
 
16
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
Като невеж непознавач на Българска и МЪкедонска история се поинтересувах в Албанската ,Сръбската ,Гръцката и Хърватскатаистория дали пише ,че са граничили с Македонска държава на СамОил?? Някой договор подписвал ли е с тия "македонци" и граници определял ли е???
174
4
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Едно е Царство България,което е жив организъм на чест и достойнство и съвсем друго сталинистката республика,властвуваща деспотично над народът ни. Щеше ли Негово Величество Цар Самуил да бъде в съгласие с тая гавра с народ и държава наречена "Република"? Разбира се, че не. Ако Царя Български Самуил бе жив днес, щеше да превърне Кремъл и сараите на Ердоган в морга за републиканци национални предатели. Без Царство България Македония си оставя нещо като кукла за мастурбация. Нищо повече.
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На народ без бъдеще му остава само миналото. Тъжното в случая е, че макетата и това нямат..
172
10
 
5
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
До 192 ПрегледХайде сега кажи българите какви са и откъде са и тогава ще обсъждаме македонците.Дай еднозначна доказана теория,а не от девет кладенеца вода.