Месото измести хляба в храненето на българите

С нарастването на доходите ядем повече месо, яйца и кисело мляко
21 юни 2021 07:31, Елка Василева
59
Месото измести хляба в храненето на българите
Снимка: архив, БГНЕС

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променя храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци. Като тази тенденция продължава и през 2020 г. въпреки пандемията и ръста на безработицата. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 168 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - по 213 кг, показват данните на НСИ, пише „Труд“.

Спадът в потреблението на хляб и тестени изделия за период от пет години е с над 21%. Любопитно е, че спадът в покупките на хляб е доста голям, докато при потреблението на тестени изделия като макарони, кифли и бисквити има ръст.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 5%. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 73,8 кг месо, при 70,6 кг през 2015 г. Потреблението на месни продукти като колбаси и консерви обаче намалява с 12%. Причината за това е, че с ръста на доходите хората искат да има повече месо на трапезата им. Но залагат на прясното и качествено месо, вместо на наденици и салами.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно, нараства потреблението на някои плодове и зеленчуци. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 23,6 кг дини и пъпеши, което е ръст с 2,6% спрямо 2015 г. За периода от пет години потреблението на тикви е нараснало с 45%, на грозде с 11,5%, на круши с 15%, на сливи с 13%. Консумацията на ябълки, череши, праскови и ягоди обаче е намаляла съответно с 10%, 32%, 26% и 16%. Всички плодове са поскъпнали през последните пет години. Но се оказва, че потреблението на тези, чиято цена е нараснала повече, намалява, а плодовете, които са поскъпнали по-малко, се купуват повече. Например ягодите са поскъпнали с над 48% за периода, а черешите и прасковите - с 34-35%. В същото време повишението на цената на дините и пъпешите е само с 16%, а на крушите - с 10%.

Потреблението на домати, краставици и чесън се увеличава с ръста на доходите на хората. Но за сметка на това ядем по-малко зеле, показват данните на НСИ. За период от пет години доматите са поскъпнали с 27% и консумацията им е нараснала с 1,2%. В същото време краставиците са поскъпнали доста по-малко - само със 17%, а потреблението им е нараснало повече - с 5,4%.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с над 46% за период от пет години, а консумацията на масло се е увеличила с близо 23% до 2,7 кг на домакинство за година.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с увеличението на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всяко домакинство изяжда средно по 278 яйца за година, при 243 преди пет години, което е ръст с над 14%. Потреблението на кисело мляко също нараства със 7% до 56 кг на домакинство за година. При картофите спадът на консумацията е с над 5% до 52 кг. годишно на домакинство.

Намалява консумацията на пасти, но ядем повече шоколад.

При десертите също има сериозна промяна в потреблението от домакинствата, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар от българите е намаляла с 14% за период от пет години, средно до 27 кг на домакинство за година, показват данните на НСИ. Спад от 10% има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 2,9% до 3,5 кг на домакинство годишно.

През годините потреблението на високо алкохолни напитки нараства, като наред с това хората и пушат повече, показват данните на НСИ. Потреблението ракия е нараснало с 31% за период от пет години, а на други високоалкохолни напитки, като водка и уиски - с 6,7%. При бирата обаче има спад с близо 24%, а при вината - с повече от 5%. При цигарите ръстът на потреблението за същия период е минимален до средно 1569 цигари на домакинство за година.

При безалкохолните също има ръст в консумацията за последните пет години - с над 7% до 145 литра на домакинство годишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че има ли хляб въоще. Бабите на село и патките с него не хранят.
52
0
 
2
 
! Отговори
Сефертас преди 2 години
Хлябът бил вреден, а месото от Кауфланд и Лидъл било полезно...хахахахахаРазбира се, 30 годишно месо от военните резерви на Германия, изпрано във всякакви химикали и оцветено, за да изглежда свежо, е всичко друго, но не и полезно!То ако е хубаво, ще ви го дават ли на 6 лева за килограм!Всички животни се хранят със смески и антибиотици.Пилетата имат и хормони, за мъжете са много вредни.Айде патешкото последния месец го хранят с царевица, та може би е по-малко вредно.Яжте риба, но не сьомга.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Месото поевтиня, защото се произвежда на Запад и е субсидирано. Хлябът поскъпна, защото се произвежда в България.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че евтино субсидирано месо от Западна Европа се продава в западните вериги магазини. Българските мошеници не биха продавали евтино месо, дори субсидирано от еврофондовете.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само до доходите. Ако ядеш много хляб, ще имаш проблеми с кръвната захар, от там и с кръвното, сърцето, че и с Ковид, евентуално. Просто не е здравословно, особено ако и не извършваш физически труд, да ядеш много хляб. Бабите и дядовците ни са яли много тесто, но те са били по цял ден на нивата.
48
1
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Абе *** я изчезвай от тука. Глупав роб
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София масово се хранят хората с био продукти. В смисъл гледам как всяка неделя се разтоварват багажници с продукти от село, но сега е модерно да се казва "био". Аз стискам зъби и им завиждам, защото зная, че в магазина се храня с всичко друго, но не и месо.Имам двойно гражданство и доста време живея навън. Не искам да дразня никой, но тук ни мамят и телата ни приемат такива неща, че ваксините са най-малкия ни проблем...
46
3
 
5
 
! Отговори
няма нищо преди 2 години
По стара нашенска традиция когато българина е добре и почва да търси начин да го разтури!За да може после да се оплаква и да търси виновен!Така че гласувайте си за БСП и разните му коалиции,и бързо ще разберете къде с-рат гладните!Да ви е сладко!
45
0
 
0
 
! Отговори
х преди 2 години
До СвХляба ще ти е по-евтин и вкусен,ако си купиш мелница за брашно,също румънска!Побира се на масата в кухнята,и струва 140 лв!Есента си взимаш 200 кг жито по 0,50 лв и си го мелиш!В тестото добавяй и 10% царевично брашно,и хляба става фантастичен!Нищо общо с хляба по магазините!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите, много си противоречите. Преди малко чета, че кризата е увеличила обирите. А сега пък българина е увеличил доходите си......
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно червеното месо , яйцата и сиренето са причината за инсултите и инфарктите Ако човек изяде 1 яйце на закуска , повече не трябва да приема никакви мазнини за деня В едно яйце се съдържа дневната норма холестерол Не случайно сме на 1 место в Европа по инфаркти и инсулти
42
0
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Всяко семейство е изяло един.!.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък всеки ден ям филийки със свинска мас и сланинка и имам тънка талия. Голям кеф:)
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми аз отдавна замених хляба с месото, защото съм с диабет. Противопоказно ми е. Хлябът е въглехидратна храна, а месото протеинова. От хляба само се дебелее...
39
0
 
2
 
! Отговори
ЕСсср ви го намЕСти преди 2 години
един с контра двойна
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навиците се променят, да.Не видях нищо да пише за рибата, но по мои наблюдения българина все повече се обръща и към нея.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми, колбасарите от ГЕРП....
36
1
 
4
 
! Отговори
овцата Доли преди 2 години
абеее аз ще споделя от къде идва прясното месо на трапезата ви... по дваж на година раждам клонинги на майка си, понеже е най-вкусната овца в историята на планетата и гените й ще снабдяват биопазара во веки веков. За простолюдието пък колбасите идват от хлебозавода от долината на голямата химия. скоро на пазара ще пуснат и кюфтета с месо от епруветка, което ще добиват от фекални води -богати на епителни клетки. най- добрият протеин доставя хляба от брашно от скакалци и ***. да ви е сладко
35
0
 
14
 
! Отговори
Св преди 2 години
Хората си накупиха хлебопекарни. Затова има и спад в консумацията. Хората купуват брашно с чанти от магазините и торби от мелниците. Аз за 5 години 3-та хлебопекарна смених. Всеки ден си месим, децата ядат хубав хляб. С включена цената на хлебопекарна, ток и съставки 1 кг. хляб ми излиза под 1 лв. Сега мисля, че е доста повече от магазина 1кг. хляб. Плащаш всекидневен транспорт от пекарна до магазин, плащаш на търговец, плащаш и печалба на производител...
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видиш що хипопотам се носи по улиците и ти става ясно.