Спасяването по въздух: Мираж ли е и докога ще сме без такава помощ?

От две години в страната ни няма медицински хеликоптер
Обновена: 21 юни 2021 20:49 | 21 юни 2021 20:45, Веселина Йорданова
47

След две години без въздушна медицинска помощ, днес здравният министър съобщи, че през 2024 година страната ни ще се сдобие с 6 медицински хеликоптера.

Преди няколко години Михаела Бърлиева пада тежко, докато се спуска със ски във френските Алпи. Заради фрактурите се налага да бъде свалена от пистата със специализиран хеликоптер.

"Начинаещ скиор, карам си ски, много съм уверена в себе си и дойде момента, в който катастрофирах неприятно", разказва Михаела Бърнлиева пред Bulgaria ON AIR.

От две години обаче България няма въздушна линейка. Тя беше продадена в чужбина. Така страната ни остана единствената в Европейския съюз, която не участва в общата европейска система за спешна помощ по въздуха.

"Всички колеги, с които се срещаме на конгресите на това сдружение, ни гледат странно, като извънземни – как така нямате хеликоптери, как така спасявате без хеликоптери, но ето така", посочи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Темата за необходимостта от въздушна помощ няколко пъти е на дневен ред. Последно правителството коментира закупуването на минимум един хеликоптер с европейски средства.

По време на представянето на националния си план от президентството предложиха да се купят 5 медицински хеликоптера, около които да се изгради система за спешна медицинска помощ по въздух.

От "България Еър Техник" вече са направили проучване на пазара за това – каква система е най-подходяща за българските условия, какви хеликоптери и каква инфраструктура.

"Нашето мнение, е че 6 хеликоптера, базирани на 6 различни площадки в България, от които в рамките на 30 минути може да се достигне до всяка точка на България", каза изпълнителният директор на "България Еър Техник" Георги Георгиев.

Според специалистите най-логично е да се ползват вече изградените и лицензирани хеликоптерни площадки в болниците у нас. Те са общо 6 - три в София и по една в Бургас, Варна и Панагюрище.

Според прогнозите на експертите, ако процедурите бъдат задействани – до две години България може да има спешна авиационна помощ. И най-накрая това може да се случи – през 2024 година – така обеща служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

"Планирани са да се закупят 6 хеликоптера, да се изградят площадки в 15-20 лечебни заведения в страната. Задвижена е цялата процедура, финансирано е осигурено, документацията е подготвена. Казаха ми, че са необходими 2 години от поръчката от хеликоптерите до доставката, за да се изработят", заяви здравният министър.

Закупуването на хеликоптерите и изграждането на площадките ще бъдат с европейско финансиране и ще струват около 50-60 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви ми разправят кой щял да плаща - в Белгия това отдавна е решено - имаш застраховка - ок, нямаш застраховка - лекуват те, съдят те, после цял живот може да изплащаш лечението, но си жив. Не виждам проблем и у нас да се направи така, а не да плаща държавата репатрирането на алпинист, умрял под Еверест, чийто германски застраховател се изнизва като пръдня и отказва да плаща.
37
0
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, герП щели да слагат "Ред в хаоса", вижда се, че има нужда от ред ... за хаоса, който герП ни оставиха !!!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Едни ще ги спасяват с хеликоптери, а други ще ги оставят да умрат като ония хорица в Пловдив дето ги изкараха от болничното отделение и ги оставиха да умрат на стълбите"------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Видими резултати на ръководено от мутра правителство от калинки.
35
2
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 2 години
'България има много планини и няма нито хижи нито туризъм като хората.'_______________Ми то Алпите също са насечени от въжени линии, а в БГ опозицията повече от една не ти даваше да направиш - Симеонов го омаскариха понеже натискаше за втора. Да видим дали ще си сменят мнението сега като вземат властта с машините на Чавес.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре милиарди за бойни самолети, за които даже заводите не са построени.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то хеликоптери и сега има ама нещо не летят. Що стана така?Явно ще усвояваме здраво поне на хартия
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 37/39 Точно защото няма да го пита: взема го и после ... ще видим. А какво ще видим знаем всички: за сметка на народа. Комунистите така и не разбрахте: БЕЗПЛАТНО НЯМА. ЕВТИНО И ХУБАВО - НЯМА. Можете ли да плащате за хеликоптери? Един летателен час е 800-1200 лева (без заплатите и наземната поддръжка).
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охаааа. Комунистите подхванаха пак познатата стратегия: дайте да дадете. Хеликоптерите дори да се купят с европейски пари, поддръжката и летенето им ще е от джоба на данъкоплатеца. Познайте дали туристите ще имат застраховка за спасяване с хеликоптер, като те една стандартна едногодишна застраховка за планина, която струва 40 лева не искат да си направят. Вместо това партийни веломожи ще ги дондуркат по страната за наша сметка. Честито, оттук нататък това ви чака.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво? Купуваме хеликоптери с общи пари. После някой *** се пребива със сноуборда и хеликоптера отива и го спасява. Масрафа е от 5К нагоре. Кой плаща? Оня дето кара без застраховка ли си покрива спасяването или отново всички ние? Защото за България хеликоптерите са необходими предимно за планинско спасяване. Линейките стигат навсякъде за по-малко от 30 минути.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ни е с европейски средства. Все за тях чакаме. Пълна скръб
28
3
 
5
 
! Отговори
:( преди 2 години
Какво са 60 мил лева за хеликоптери за спасители на фона на 2.5 милярда за ф16Опа забравих. Че то само РУШВЕТА ЗА Ф16 БЕШЕ 60 МИЛОНА ЛЕВА Корумпира и и *** сме, че търпяхме БСП а После ГЕРБ да съсипват толкова време България
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно пак ще са само за избрани с изкълчени ключици.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за такива хеликоптери отдавна говорехме в нета, ама се опасявам, че ще остане само предизборно обещание. Виж, ако ставаше дума за луксозни возила за депутатите и министрите, то съм убеден, че който и да дойде на власт, все щяха да заделят някой лев за такава народополезна покупка. Тъй че след изборите нищо чудно парите за хеликоптери да станат пари за депутатски Мерцедеси.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На цената на безсмислените изтребители можеше България да е обурудвана с огромно количество чисто нови медицински хеликоптери и чисто нови напълно обурудвани линейки. Обаче всички знаем, че човешкият живот не струва нищо. Много по-важно е да си купим изтребители които при война с Русия или Турция биха били свалени за 10 минути.
24
3
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Най-лесно е да се купят вертолетите.Цената не е важна. Помислете?Имаме ли пилоти,техници, техника, хангари....
23
2
 
4
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
И нека си спомним как 2019та ББ отказа да купи двата хелита на Георги Спасов (Хели еър), та последния се принуди да ги продаде на загуба и то на кой? На финансовия колос Грузия!!! Ама нямаше далавера тогава нали, ами като няма, значи няма да ги купуваме, а сега ще ги плащаме двойно.Асфалта му е майката.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я дайте за язовирите на герб .Нали хванали тиквата да лъже че язовирите били източени от сегашното правителство. По сатилитни снимки го хванали тиквата че лъже. Строил е без конкурси и чрез банката за раздаване .
21
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Много странно обаче.... Сумати народ умрЕ, заради бавния транспорт (липсата на хелита) и държавата нямаше проблем и бе глуха за молбите на момчетата от ПСС, ама като пострада пинокио(каролев) и вече два месеца се заговори за покупка на хелита....Сигурно е съвпадение.И все пак дано се оправи чиляка.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те нормалните линейки не могат да идват навреме, па с хеликоптери ще спасяват... Все пак е по-добре от нищо.
19
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Докато ви е такова мисленето , оправия няма да има. Ако си имал разговори с хора от средната класа в различни държави от западна Европа , не съм сигурен че ще са на твоето мнение. А искаме да сме европейци нали.