Разходите за труд скочили с 5% за година

Най-голямо е увеличението в здравеопазването
8
Разходите за труд скочили с 5% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 4.9% спрямо първото тримесечие на 2020 година. В индустрията е регистрирано намаление с 0.4%, докато в услугите и в строителството увеличението е съответно с 3.5 и 9.4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 25.4%, „Държавно управление“ - със 17.8%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 10.4%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 9.8%, „Операции с недвижими имоти“ - с 4.0%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2.4%.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо първото тримесечие на 2020 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 5.4%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 2.1%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 26.1% за
„Хуманно здравеопазване и социална работа“ до -9.2% за „Хотелиерство и ресторантьорство“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 2 години
Минималната заплата се вдигна и съответно се вдигнаха разходите за труд. Къде е новината?!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма подигравка с народа
2
0
 
3
 
! Отговори
Свалиха бай Тошо за преди 2 години
работите сами за себе си, като честни частници.Обаче тез дето мнооого говориха, днес отдавна са на държавна или общинска хранилка.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е по-голяма. Имаме 500 процента инфлация за 20 години.