150 хил. българи може да останат без почивка в Гърция

Туроператорът „Музенидис травел“ е на път да фалира
23 юни 2021 17:15, Нели Христова
20
150 хил. българи може да останат без почивка в Гърция
Снимка: БГНЕС

Почивките на 150 000 български туристи е пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира работа до 31 юли.

Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

„Музенидис травел“, през която минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към фалит. Той ще повлече след себе си и десетки български туроператори", алармират от Сдружение "Обединение бъдеще за туризма".

„За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът й бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД, пред NOVA. Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв.

„Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“, изумен е Севастидис. Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и  БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да е най-големият проблем на всички дано!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адекватен отговор на министърката! Спестил от застраховките в това световно рисково положение, няма застрахователно покритие, съжалявам, но или няма понятие от бизнес или е решил за нула време да стане милионер!
14
0
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
На кого му пука за тея парвенюта, пускам сълза за почивката им ;) !!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е много бре ,то тия не щат да ходят в мутренските хотели на герба по см.бряг
12
2
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 9 : като нямате пари ще работите.
11
0
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Като ползвате туроператори, ще е така. Аз ги... отдавна и не заради парите. Качесто нула. Проблеми, които имам и при индивидуално пътуване, даже повече. Асистанс- никакъв. Да кажа, че не до Гърция последните години си напраивих почивките, а в Танзания, Хавана, Джерба... Айде стига с наши прекупвачи. Един офис, двама души и туристическа агенция. Мерси
10
0
 
15
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да предявят искове пред архиепископ Хорен Аракелян и католикос Карекин II Нерсисян.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8Ся като нямаме пари да не почиваме ли?
8
6
 
15
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 2 години
че те нашите туристи в Гърция повечето не ползват туроператори ,пълнят багажника с консерва,салами и самуни и на 2 кафета и бутилка вода карат цял ден, мерси от такива туристи, а повечето плажове каманяк, айде нема нужда
7
3
 
21
 
! Отговори
Усулсикиджиев преди 2 години
Работа ще ви карат за трима да работите на морето ни.Заплащане - мизерно.Затова не могат да намерят приличен персонал алчните ресторантьори + хотелиери.
6
0
 
11
 
! Отговори
Агенция Коджа Член преди 2 години
Поздрав за колегите от по-долната агенция!
5
13
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Дреме ми. Имаме си наше черноморие. Стига сме им пълнили гушите на гърците.
4
4
 
21
 
! Отговори
Агенция голямкур преди 2 години
Ами на софетата нищо друго не им остава освен да дуат таратора!Хах!
3
14
 
26
 
! Отговори
Ало преди 2 години
А КОЛКО БЪЛГАРИ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН-НЯКОЙ ПИТА ЛИ??? ТОВА СА ГОТВАЧИ,СЕРВИТЬОРИ,КАМЕРИЕРКИ И ДРУГ ПЕРСОНАЛ! КАКВО ЩЕ ЯДАТ ТЕЗИ ХОРА??? 60% ОТ ХОТЕЛИТЕ НЯМА ДА ОТВОРЯТ,И ТУРИСТИ НЯМА...ТОВА Е СЕЗОННА РАБОТА,БЕ DNES.BG...
2
4
 
34
 
! Отговори
Док преди 2 години
Абе, колко трябва да си зле да ползваш туроператор за почивка в Гърция, дето е на един гз място?
1
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все тая, има и други туроператори, но на кафяво море никога!