Гърцки туроператор връща по 50 стотинки за провалена почивка?

Пътуванията на 150 000 българи висят на косъм
Обновена: 25 юни 2021 07:42 | 25 юни 2021 07:38, Ния Христова
28
Гърцки туроператор връща по 50 стотинки за провалена почивка?
Снимка: БГНЕС
Туристи ще получат обратно по 46 стотинки за провалените си пътувания при потенциален фалит на гръцкия туроператор „Музенидис Травъл“. Според управителя на българския клон на компанията Теодор Севастидис към момента дружеството разполага със застраховка с покритие едва 70 000 лв.
 
Според Севастидис, макар фирмата със седалище в Солун все още да не е обявила фалит, резервациите, направени през тази година, а също и отложените пътувания от 2020 г. остават под въпрос. Компанията е изправена пред финансови затруднения заради пандемията още от миналата година, когато застрахователни дружества отказват да подновят полицата й „Отговорност на туроператора“ с обичайния лимит от 250 000 лв. 
 
Предварителни данни на Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) сочат, че 150 000 души са потърпевшите от отмяната на пътуванията до южната ни съседка.Така на практика туроператорът може да върне на всеки един от тях малко под 50 стотинки.
Още по темата
 
"Анулират се резервациите за настаняване до 31 юли.Това, което чувам от колеги в гръцкия офис, е, че те се опитват да задържат ситуацията, докато получат финансиране от държавата", поясни Теодор Севастидис в ефира на БНР, като допълни, че само през тази година от ситуацията са засегнати около 2000 българи, направили резервациите си през българския офис.
 
Той предполага, че ще се наложи въпросните клиенти да отидат на почивка на по-късен етап. Междувременно клиентите и туроператорите предприемат действия за пререзервиране на почивките и повторно плащане към хотелите.
 
Председателят на ОБТ Павлина Илиева допълни, че само към една от българските фирми, с които работи гръцкият туроператор, са направени 1500 резервации на стойност 300 000 евро. Тази сума е непосилна за „Музенидис Травъл“ да погасят със собствени средства, предава bTV. Твърдението й бе потвърдено и от Севастидис, който подчерта, че, компанията няма възможност да връща пари за отменени почивки докато все още изчаква финансиране от гръцката държава.
 
В отговор на опасенията на туристическия бранш служебният зам.-министър на туризма Даниела Стоева обобщи, че единственото, което ресорното министерство може да направи, е да следи ситуацията отблизо. От туристическото ведомство излязоха и със становище по случая, в което се посочва, че министър Балтова е изпратила писмо до гръцкия си колега Хари Теохарис още на 18 юни и е запозната със случая в детайли. При промяна на обстоятелствата и евентуален фалит на фирмата пък Министерството на туризма ще има готовност да реагира своевременно и адекватно в рамките на своите правомощия и в интерес на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Умно-красивите парвенюта да пият една студена вода ;) !!!
18
1
 
1
 
! Отговори
До 5 Чоко преди 2 години
... и чокоподобните . Май не сте наясно, че резервацията чрез туроператор излиза по-евтино, в сравнение с пряката резервация с хотел или авиокомпания. Проблем има ако някой туроператор фалира, както е в случая.
17
1
 
1
 
! Отговори
темео преди 2 години
данаяс ет дона ферентис - е казано мнооого отдавна
16
3
 
14
 
! Отговори
Отивайте пак преди 2 години
на почивка във Византия! Гепят парите и дори не бегат! А вие - им давайте, давайте! Браво!
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
150 000 вероятно са всички клиенти на агенцията, няма как да са само българи, няма толкова народ тук. Освен това нашенци масово пълнят багажниците с домати и консерви и се договарят на място за квартира. Малцина ползват туроператор особено за Гърция...
14
6
 
3
 
! Отговори
Албания е новия рай! преди 2 години
Взимай бански и в албанско.Там е супер еФтинджос, не отидеш ли си пocт.
13
3
 
9
 
! Отговори
:) преди 2 години
Като си ги вземат тези стотинки нашите хора от селата. Да си го харчат със здраве. Ще научат и ценен урок. Не се занимавай с гърци и турци.
12
2
 
12
 
! Отговори
-Отче имам грях! преди 2 години
Измамих эврэин.-Това не е грях,това е чудо!!
11
2
 
8
 
! Отговори
Трудовакъ преди 2 години
Още преди много векове древните мъдреци са казали: когато грък се ражда - евреин реве!
10
3
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Без пари да е, пак няма да вися по опашки за да посетя малаките!
9
0
 
1
 
! Отговори
Тук е ДС мафиотски преди 2 години
рай, ОМЕРТА действа - всеки знай.Засегнеш ли големи интереси, дори и застрахован, ще отидеш на небето.
8
3
 
5
 
! Отговори
Гол бос Ганьо голтак преди 2 години
на Европа, тръгнал гърците лукави и хитри да оправя.Идва гладна Зима, байганьовци дали фира мноого ще има.
7
8
 
8
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Одете у гръчко , одете , одете да ви мандъсат , одите , одите ..... Честито , от маля*ка пара и от змийче пи***е :) :) :)
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, няма да могат комплекксираните селляндури да ходят да видят камъняците у Гръция ! Ще пият една студена вода и бегом на селоооо
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите колко връщат? Питамза вдин приятелВсе плюем другите а не си виждаме нашето блато. Вместо да пишите ала бала празни глупости се хванете направете една хубава статия за изгорялите с туристически фирми завлекли стотици, за мафията обгърнала черноморието, и подобни
4
4
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Продължавам да не разбирам хората , които резервират с помоща на посредници. Колко по-евтино излиза ако влезете в пряк контакт с хотела или мястото за настаняване. Дори и използването на он-лайн сайтове за резервации не дава такива възможности, защото и там се плащат едни пари за комисионна.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, ясен е профилът на използващи туроператор, за да идат до Гърция. *** до един. Второ, ако имаха акъл, плащат с кредитна карта и при неосъществено пътуване се прави chargeback и всичко си идва на мястото. Миналата година покрай пандемията и аз имах провалени ски в Швейцария. Не съм си и правил труда да си искам парите от Booking. Директен спор до Visа и оспорване на трансакцията. В 101% от случаите парите се връщат. Имайте финансова култура.
2
8
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЩЕ ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА Е ЗАЛОЖЕНО, ЧЕ ГРЪКА ЩЕ ТЕ ИЗМАМИ! ПРИ НАЛИЧИЕТО НА БООКИНГ , ДА СИ РЕЗЕРВИРАШ ХОТЕЛ В ГЪРЦИЯ Е СМЕХОТВОРНО. И САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ МОЖЕ ДА СИ КУПИШ ОНЛАЙН И ДОРИ ДА СИ ИЗБЕРЕШ МЯСТОТО КЪДЕ ДА СЕДИШ И ТО ЗА ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е с много оператори така. Кой е застрахован (от българските) и кога му изтича застраховката можете да видите и сами в интернет, тези данни се публикуват. На каква стойност е застраховката също пише. То малко финансова грамотност няма да ви навреди.