В какво да инвестираме спестените си пари?

В банките трябва да държим поне аварийния си фонд, съветва Деян Василев
25 юни 2021 09:38, Ния Христова
34
Част от банките у нас обявиха, че спират да приемат нови депозити, а старите ще се трансформират в разплащателни сметки.
 
"Покрай Ковид кризата хората пътуваха и харчеха по-малко. Спестяванията на българите в банките се увеличиха рекордно. По последни данни фирмите и домакинствата имат около 100 млрд. лева вложения в банковата ни система - на домакинствата са около 64 млрд. Темпът на нарастване през 2020 г. беше рекорден и банките не могат да заделят доходност да плащат на вложителите. Най-големите банки преминават само към разплащателни сметки", заяви пред Bulgaria ON AIR Деян Василев - председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.
 
Той подчерта, че банките печелят от лихви по кредитите, които отпускат, както и от такси и комисионни, които през последните години непрестанно нарастват. А лихвите по кредитите в момента са на рекордно ниско ниво. 
 
"По ипотечните кредити годишният процент на разходите - не лихвите, а с всички такси и комисионни, е 2,79%. Когато има натиск надолу на входящите лихви, има натиск банките да намаляват лихвите по средствата, които плащат. В Западна Европа това стана преди 3-4 години - някои банки дори въведоха отрицателни лихви за хората, които държат прекалено много спестявания", посочи Василев.
 
Гостът в студиото отбеляза още, че банките въвеждат и такса "съхранение на спестявания" за суми над 400 000 лева - 0,7%. По думите му БНБ кара банките да внасят 0,7% резерви и да плащат такива такси за по-големите вложители. Депозитите стигат нулево или отрицателно ниво за по-големите вложители.
 
"Имаше засегнати сектори, но видяхме, че икономиката продължи да функционира нормално. Струва ми се, че сега ще се получи ефект на наваксване. Част от спестяванията трябва да се диверсифицират. Имотният пазар в момента е много динамичен - има повече търсене, отколкото предлагане. Хората слагат част от парите в имоти. Цените на имотите в България са на рекордно висок стандарт", каза още Василев.
 
Той изтъкна, че има много големи инвестиционни възможности, а нулевите лихви ще дадат повод на хората да разнообразяват спестяванията си.
 
"В банките трябва да държим поне аварийния си фонд - парите, които в следващите 2-3 години ни трябват. Тях няма как да ги инвестираме. Ако даден спестител има 100 000 лева, 30-40 хил. лева са разходи, с които поне една година да си покрие, ако внезапно остане безработен. Останалите пари може да бъдат насочени в нискорискови инвестиционни фондове, които емитират възвръщаемост на стандартните депозити от едно време. Има и по-рискови инвестиции - в акции на фондовата борса", обясни експертът.
 
Ако имате само 1000 лева, по-добре да ги държите в банка, в джоб или под дюшек, стана ясно още от думите му. По-добре е човек да има "бели" пари за "черни" дни. 
 
"Изкарването на доходност от спестяванията е мисия невъзможна в банковата среда. Трябва да търсим по-висока доходност, като излизаме извън оградената полянка и поемаме разумен риск в изпитани инструменти. Има много фалшиви инвестиционни посредници. Ако ви звънят и ви казват: Представляваме посредник, има акция, в която ако инвестирате, ще спечелите 60% - червена лампичка, това е измама!", настоя Василев.
 
Криптовалутите
 
"Не хванах влака на криптовалутите. Самите технологии са фундамент на бъдещето - на финанси и на всякакъв тип доверени договори между хората. Самият биткойn и хилядите други криптовалути, много от техните притежатели казват, че съдържат стойност. Прекалено е спекулативно и не препоръчвам на хората да инвестират в биткойни. Има много истории как се използват за изнудване и пране на пари. Като средство за разплащане - да", коментира специалистът.
 
"Самите правителства ще създадат електронни валути - електронен долар, електронно евро. Може би ще минем изцяло на електронни пари, базирани на блокчейн", прогнозира Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
Красен Личев преди 2 години
Етериум бе Василев! Гарга заспала
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме пътници на този свят. Харчете си парите да не ви ги харчи някой друг.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
купуваш кюлчетата и забравяш...
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мутрите защо си държат откраднатите милиарди в чекмеджетата?
29
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
До патил,от Радев,нямаме страх,но тиквата,ако пак дойде на власт,тогава става опасно.
28
10
 
1
 
! Отговори
патил преди 2 години
теглете ги и ги обръщайте в долари , щото ако бсп-радев дойде на власт , парите ви изгоряха !
27
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
г-н Василев,този въпрос е за слънцето вожд,той доста е спичелил,с "честен"труд,и нито стотинка не е взел от Божков,ние нямаме пари за хляб,камо ли да инвестираме.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестирайте в руски рубли, обезценили са се само 200000 пъти през последните 33 години.
25
0
 
8
 
! Отговори
неразбрал преди 2 години
А как да спестим пари?
24
2
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
До Анонименкоето потвърждава факта че народа НЕ СТАВА ЗА НИЩО !
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14 - Защо? Би ли обяснил? В кошове не ровя.
22
6
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Аз през 2015 инвестирах всичките си пари в Исторически парк АД и към момента съм на 400% печалба и имам купувачи, но не продавам!
21
0
 
0
 
! Отговори
До "милионера&q преди 2 години
В мазето или в гаража съхраняваш "инвестициите"?
20
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
докато се качи инфлацията ! тогава е гейм овър за всички включително и за тях
19
0
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 2 години
Аз инвестирам в медна руда,литий,кобалт,молибден,злато и полупроводници! Там е бъдещето!
18
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
30-40000 хил лв. разход за една година ако си без работа - мечта :). Ако човек който е изкарвал толкова за година, надали ще има спестени само 100 хил. лв. Ама ... айде
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е до кога ще успяват да поддържат доминото цяло световните режисьори в лицето на банките?Въпрос на време е всичко да се срути,след напечатването на трилионите нови мангизи срещу които няма НИЩО!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6-ти. Това със златото и копаенето е добра идея, но за Тексас, където със законно притежаваната картечница 50-ти калибър мога спокойно да отстрелям всичко, влязло в имота ми и успяло да избегне мините. Тук закона варди крадеца, защото крадеца си плаща на законотвореца.
15
0
 
9
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
едно е сигурно - е в БГ нищо не е сигурно и всичко е възможно !
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 8......Ако вкараш 750 000 лева, ще са ти пон 1800-1900 лева на месец, а богатството ти ще се увеличава с вскяа година ---------//////--------- Ако имаш 750 000 и живееш с 1800 лв, значи си клошар по душа