Окончателно: Няма да се строи детска болница върху недовършения строеж

МЗ прекратява договора с "Главболгарстрой" за строителството на клиниката
26 юли 2021 16:00, Анисия Иванова
40

Министерството на здравеопазването прекратява договора с "Главболгарстрой" за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия.

На 5 юли МЗ е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

Прекратеният на договор е на стойност близо 100 млн. лв.

В писмо до Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че основание за решението е "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Казусът с детската болница продължава от над 30 години. Строежът е започнат през 1978 година. Според медици, архитекти и родители в нея не могат да се приложат съвременните стандарти за добро лечение на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Ко? преди 11 месеца
До JoanВ детската клиника няма такова помещение, където да сте била настанена в описаните условия. Има болници, където срещу тлъста пачка ще ви настанят в апартамент и лична сестра ще ви вее с ветрило. За без пари ще сте при докторите, които карат по дванадесет часови смени и са в наполовина намален състав, докато се грижат да деца с тежки респираторни и хронични заболявания.
33
0
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Всички, които разбират нещо питат. България е земетръсна зона, а искат да приложат западноевропейски норми. Във Франция земетръс няма. Само строителния инженер има думата за конструкцията, другите не разбират. И аз искам да живея в небостъргач, но в България не може да има.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам колко неустойка ще се изплати на Главболгарстрой!
31
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 2 години
Спокойно, дори и да построят болница няма кой да работи в нея. То в България останаха ли лекари? Ами да вземат да направят карта на баячките и знахарите в България, че както върви цялата система на здравеопазването ни вече ще започнем да разчитаме само на тях.
30
0
 
2
 
! Отговори
Тъп ли съм ? преди 2 години
Някой да разясни какво значи това - "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж. Има ли строеж - има. Може ли да се завърши - да. Има ли собственик - да. Какъв е проблема не ми е ясно? Кое не е допустимо точно и защо ?
29
0
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Сега строежа ще го бутнат, на него място ще направят на нова сметка мол, а детска болница пак от нулата на ново място (и при трите минавайки през целия механизъм за проекти, разрешителни и пр.).. ей тъй за спорта да минат още едни 10 год. Така съм забелязал, че се прави през последните 20+ години.
28
1
 
3
 
! Отговори
Joan преди 2 години
Родител съм на дете с тежко заболяване. От 9 години сме пациенти на детска болница, София. Имам впечатлението, че има лекари, които нарочно пречат да се построи болницата. С детето 5 години спяхме на кушетка в отделение метър на два. Няма никакви условия за лечение на децата. В момента няма и дезинфекция срещу ковид, но сме принудени да постъпваме редовно за прегледи. От 9 години чакаме новата болница. Докато я построят, дъщеря ми ще навърши пълнолетие. Болницата ни трябва спешно!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ще платим по неустоики по прекратения договор искам да знам.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на ваксинираните не им пожелавам смърт, а дано ги хване жесток запек и да не доживеят построяването на нова болница, която и не е нужна.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше мол досега да сте го построили, но откъде ще намерите лекари и сестри да работят там? Или ще ги събирате от кръстовищата-прости...тутки.
24
1
 
1
 
! Отговори
И защо да е преди 2 години
Недопустимо? Защото вече си има? Ами тогава да направят изменение на ПУП. Врътки просто. За да сменят този дето ще заплеби
23
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да го правят на хотел а болницата у Филиповци
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako строежа може да се използва за друга сграда, защо не се използва, а все се прави нещо пък после се събаря. АЕЦ последно ще се строи ли, защото почват екоквоти и ще се увеличава използването на електроенергия.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има недовършен строеж и на ортопедията в Горна Баня. Тъжна картинка.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ее, срам нямате няколко милиона от фонда за лечение на деца окрадохте, та оставихте децата без фондсега 100млн на ангро за четиридесет годишна развалина - 90 млн за крадене, 10 млн за болница. Па кат падне след десетина години - кой го е грижа за децата.Толко ли няма 20-30 млн да се направят, не една а две детски болници - в София и Варна.Милиарди за самолети, тръбички за газ, 8млрд раздадени бе търгове (от общо 20млрд) ама за детска болница няма
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според медици, архитекти и родители в нея не могат да се приложат съвременните стандарти за добро лечение на децата. Затова няма да се строи там. Някой да пита още?
18
5
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
До вчера в коментарите: "Искаме детска болница!!! Децата ни няма къде да се лекуват!!!". От днес в коментарите: "Че за какво ни е детска болница, те деца не се раждат в България?" Поздравления за ясната и конкретна позиция, която отстояват коментиращите.
17
2
 
0
 
! Отговори
вярвам преди 2 години
че има хора които не мислят така
16
3
 
1
 
! Отговори
детска преди 2 години
болница е хубаво да имаа не само печалбари
15
6
 
6
 
! Отговори
Така е по-добре преди 2 години
Че Защо ни е детска болница, метро и магистрали - правилни решения на служебния кабинет на Радев да ги замрази и спре строителството !