Застрашен ли е родният туризъм заради четвъртата COVID вълна?

Интересът към ваксините у нас продължава да е слаб
26 юли 2021 12:21, Ния Христова
38
Туристическият сезон у нас продължава да е в разгара си. Слънчевото време напълни голяма част от хотелите и плажовете през горещия юли. Как ще продължи летният сезон у нас на фона на задаваща се четвърта COVID вълна през август?
 
"В туризма сме с нагласата да работим максимално до средата на октомври. Това, което наблюдаваме в последните години, е когато стане по-студено през октомври, хората започват да кашлят, независимо от това дали има пандемия или не. Миналата година го наблюдавахме това нещо. И когато хората натиснат - през ноември се получава един връх, който държи до към края на месеца. Създава се паника и сега всичко ще бъде прехвърлено, че е заради самата пандемия", каза доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той е категоричен обаче, че това са нормални настинки в началото на сезона.
 
"Същото нещо го наблюдаваме и януари месец. Пак има серия от настинки и отново ще се предпише на пандемията, но вече знаем, че имаме достатъчно ваксини. Смятам, че е крайно време да обявим, че тези, които не искат да се ваксинират, няма за какво правителството да инвестира в нови ваксини. Да се даде един срок, който иска да се ваксинира - да е безплатно, а от 1 ноември да започне платената имунизация за тези, които не желаят. Този либерален режи, който е в момента, изглежда не се възприема неговата човещина. И виждаме как се неглижира този проблем. Българинът обича да си плаща", подчерта Драганов.
 
Според директора на Института по микробиология към БАН - проф. Пенка Петрова, очакваната четвърта вълна се дължи на факта, че Делта вариантът е много по-заразен от предишните варианти на коронавируса.
 
"Имаме спокоен месец, който предстои и може да бъде използван за ваксиниране на колебаещото се население. Преди есента е желателно нашето население да има много по-висок процент ваксинирани. Има сезонност на коронавируса, въпреки че досега не беше толкова ясно изразена, защото имаше голямо движение на хора. Но сега през лятото децата са на училище, контактите са по-малко. През есента ни очаква вълната и тогава Делта вариантът ще се прояви", коментира тя.
 
И допълни, че няма точни данни колко са ваксинираните, но даде за пример, че Слънчев бряг е изцяло ваксиниран.
 
"Привърженик съм на задължителното ваксиниране на здравните работници. Бих препоръчала такова и за учителите. Това са отговорните слоеве от обществото. Много ми е смешно, когато кажат: "Хората не вярват на ваксините". Тук не говорим за вяра, а за научен подход. Може би по-слабото образование в областта на природните науки в последните години оказва това влияние", посочи проф. Петрова.
 
Румен Драганов изтъкна, че от 25 юли вече сме във високия туристически сезон.
 
"Това означава, че сега навсякъде туризмът работи на максимални обороти както по морето, така и в планината. Наблюдаваме много интензивни пътувания, които през уикенда се увеличават. На някои места е трудно да се намерят чадъри и шезлонги, както и места за паркиране. Навсякъде е пълно, включително в планините", коментира той.
 
Според него нашите хотелиери са преоткрили българския турист.
 
"За този месец очакваме около 1,5 млн. чуждестранни туристи да влязат в страната. В същото време имаме може би над 4 млн. българи, които ще направят пътувания в този месец. Около 60% от туристическия бранш е ваксиниран", каза още експертът.
 
Проф. Петрова е категорична, че хората трябва да разберат, че ваксините са безопасни.
 
"Учудват ме хората, които все още считат, че могат да се заразят от ваксина. Това е абсурдно. Тя не съдържа вируси. Имаме 15% имунизирани, което ни поставя на последно място в Европа", възмущава се проф. Пенка Петрова.
 
Вижте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам чичковците, мисля, че няма никакво застрашение към родния туризъм!! Застрашението произлиза от тях самите, които застроиха всичко и не можеш да си пиеш кафето без страх, че като кихне съседа ти и плюнките му ще са в твоята чаша!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте ..Ко чакате,туризма процъфтява хотелите по черноморието пращят от туристи ,къв ковид ,бря духайте супата гадове
24
0
 
7
 
! Отговори
Бач Кике преди 2 години
"Много ми е смешно, когато кажат: "Хората не вярват на ваксините"." - не, хората не вярват, че на някой му пука за тях от вас - висшето общество, през годините - тъпкани, лъгани, предадени и продадени, само като има кяр (гласуване или тая пародия с ваксините от където припечелвате по някой лев за да театралничите) започва и загрижеността. На никой не му пука, дали аз ще си замина днес от измислицата ковид или от друго, интересно е какво готвите за догодина, ама малко ви остава до бесило
23
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Все пак са нужни хотели на плажа за бъдещото европейско първенство по балконинг - състезателите да могат да скачат директно в морето. България трябва да стане елитен европейски център на пианизма и балконинга.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, нали миналата седмица една драскачка писа ме имало бой за чадъри. Нали всичко било пълно, хотелиерите само реват.
21
1
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Миналата година по това време предложих следната идея-турзъм в условията на ковид.В какво се състои?Курортите се разделят на зони според произхода на туристите и няма да има контакт между тях.Самите туристи пристигат с чартъри и от самолета под конвой направо се откарват в тяхната си зона.Във всяка зона се обособява хотел-болница.Персоналът ще е от вксинирани/преболедували,вкл. прос*титутките и наркодилърите.Найс,а?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът е загинал отдавна, но тая 4-та вълна що не си я заврете дето слънце не огрява?
19
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 години
Възможно е
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее, сякаш малко са ни дежурните платени муцуни, та сега и професор Пенка изровиха. При тази агресивна агитация и бруталнорепресиращи действия, вече нямам никакво колебание - НЯМА да се набуча.
17
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"Но сега през лятото децата са на училище, контактите са по-малко." Някой ще ми разясни ли това изречение? Неуважаеми другарю Драганов, неуважаема другарко Петрова, какъв хонорар взехте, за да рекламирате експерименталните отрови? И как да разбираме твърдението на неуважаемата другарка професор, че само 15% от ваксинираните са развили имунитет? По какво е профееееесор профеееесорът?
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези като ги слушам направо да въведем данък туризъм и да ги вземем на хранилка като му рг ав ите. Поне да не им гледам опулените физиономии. Бях на морето и видях за какво става въпрос. Чаша бира три лева и педесе, двеста грама пилешки хапки с корнфлейкс - тринайсе лева. За спахотела да не говорим. Няма да им стъпя повече.
15
0
 
8
 
! Отговори
нормализиране преди 2 години
Така ще бъде и за напред. Изчегъртвайте бетона искаме море и пясък.
14
6
 
0
 
! Отговори
Панелен таласъме! преди 2 години
До До 8 За мен Сезона свършва точно в средата на октомври на рождения ми ден.После мога и да ловя риба...след това...Професори като теб не ми трябват!
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва ли да ми пука за хотелиерите чорбаджии?
12
4
 
8
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Аз не мога да разбера тука ясно всички са професори и всички от пандемии, грипове и ваксини разбират. Ама що не се вдигнете малко по простите страни каго Гърция, Англия, Германия, Исландия, Индия дори и Русия да им обясните що въвеждат обратно мерките. Там със сигурност професори, като Вас не са виждали.Ама я по-добре си почивайте нагъчкани на морето и си слушайте песните на бъдещия министър прецедател и майна та му!
11
0
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Намазах ските, и декември живот и здраве съм на слънчака на плаж...
10
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Аз немога да си обесня как така от поне 10дни сме наблъскани по морето и няма "вълна" а я прогнозира ли да дойде октомври.... Хм.. Как тъй я изчисляват не ми е ясно
9
0
 
19
 
! Отговори
РемонтЕлектрожени преди 2 години
Не знам за какви ковид вълни и фалити бълнуват тия, но на морето по плажовете (и заведенията вечер) буквално хората са един върху друг!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е нали учениците ги пратихте на "безплатни" почивки , какво плачете още ?
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Петрова много учудена, че се дърпаме да ни тровят. Ми какъв професор е тогава, след като не и е ясно, че това са експерименти? Какъв хонорар е взела, за да се учуди?