Цената на водата: Омбудсманът срещу поскъпването

Ковачева: Услугата не е качествена, за да е по-скъпа
11
Цената на водата: Омбудсманът срещу поскъпването
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до КЕВР срещу повишаване цените на водата за периода 2022 г. - 2026 г.

Тезата на омбудсмана е, че те не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани.

В становището си Ковачева акцентира, че процентното увеличение на комплексната цена на ВиК услугата за 2022 г. спрямо сега действащата варира от 80% (за „ВиК-Сливен“ ООД) до 4% (за „ВиК“ ЕООД гр. Хасково), а за 2026 г. – от 127% (за област Сливен) до 11% (за област Ловеч).

"Искам да подчертая, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват десетки жалби от цялата страна за вода, която не отговаря на законовите изискванията за качество (със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н.), която се заплаща обаче като за питейна и ежегодно цената й необосновано нараства. Предвижда се през 2022 г. и през 2026 г. най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен - съответно 4,613 лв. (с ДДС) и 6,473 лв. (с ДДС), или увеличение спрямо настоящата цена с 35% и с 89%", посочва омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че през годините проблемите не се решават, а гражданите с основание протестират, за да им се обърне внимание, като тяхното основно искане е да получават качествена ВиК услуга на разумна цена.

"При извършени проверки по жалби, ВиК оператори продължават да изтъкват пред омбудсмана, че нямат финансови средства, за да гарантират качествена и непрекъсната водоснабдителна услуга“, допълва още общественият защитник.

Според доц. Ковачева са красноречиви и данните от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2019 г., приет с решение на КЕВР по т. 3 от Протокол № 257 от 02.12.2020 г., съгласно които за много от ВиК операторите оценката за показател "общи загуби на вода" е "пълно неизпълнение".

Становището на омбудсмана е, че изменението на цените на ВиК услугите трябва да се прави след широки обществени консултации с потребителите, каквито реално липсват през изтичащия регулаторен период, което е в нарушение на Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите.

Ковачева настоява в условията на публичност и прозрачност КЕВР да защити интересите на потребители и цените на ВиК услугите да не се превърнат във фактор, задълбочаващ бедността и социалното изключване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Социалната цена на водата е причина за поскъпването. Тъй като се плаща услуга е редно цената и да зависи от дължината на водопроводната мрежа и от нуждата за нейното поддържане, а не цената да се социализира, за да се тушира недоволството. Например София е най-сухото място в цялата страна, и се докарва вода от над 80 км и независимо от това София плаща най-ниската цена на водата в цялата страна спрямо водопроводната си мрежа. Цената на на водата трябва да е поне 12 лв за кубик за София.
5
0
 
3
 
! Отговори
Златка преди 2 години
Галевица от партия *** и тя е против поскъпванвто
4
4
 
4
 
! Отговори
Майна преди 2 години
До Плюс минусми ходи си в Северна Корея или Китай ве, червен
3
4
 
8
 
! Отговори
Плюс минус преди 2 години
По времето на соца кубик чиста питейна вкусна вода струваше няколко стотинки, които се събираха от отчетника от водното.
2
0
 
7
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Водата не струва пари, защото НИКОЙ не произвежда вода. Таксата е за УСЛУГА- доставка, канализация и пречистване. Загубите на вода от течове по улиците са около 3 % от общите количества. Останалите проценти са ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ за ВиК. В София всеки ден постъпват около 180 000 куб. м. вода. Ако половината текат по улиците, означава, че 2 милиона жители се задоволяват с 90 000 куб. или по 45 литра на човек. Като пуснете казанчето на тоалетната 6 пъти, това са 36 литра! А къпане, пране, миене...
1
0
 
10
 
! Отговори
да плаща всеки преди 2 години
ДА ПОСТАВЯТ УСЛОВИЕ В ЗАКОНА - АКО ИМА ЗАГУБИ - НИКАКВИ УВЕЛИЧЕНИЯ!!! ДОКАТО НАКАРАТ ВСИЧКИ ДА ИМАТ ВОДОМЕРИ И НЯМА ЗАГУБИ!!!