Янев очаква от партиите ясно коалиционно споразумение

"Коалицията дава възможност за правила и носене на отговорност"
54
Янев очаква от партиите ясно коалиционно споразумение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че очаква от партиите да си взаимодействат на базата на коалиционно споразумение.

Очаквам партиите да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила и отговорности, каза служебният премиер в началото на заседанието на правителството.

Още по темата
По думите му от политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например обединение, който не предполага ясни правила на взаимодействия.

Янев посочи, че макар и натоварена и с негативи в последните години, именно коалицията дава възможност за ясни правила за вземане на решения и носене на отговорност от политическите субекти.

Политическите сили, представени в парламента, до голяма степен припознаха призивите за диалог, за смислени политически действия и взаимодействия, припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет, на базата на ясни цели и приоритети в интерес на българските граждани", посочи той положителните страни.

По думите му бяха възприети посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - в образованието, борбата с корупцията, развитие на икономиката, за борба с демографската криза, от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие, от което ще проличи готовността на политическите сили да работят в обществен интерес. Ще проличи и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение, коментира Янев, преди да призове за коалиционно споразумение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, пък, очаквам вече никога да не виждам зелени чорапи и фуражки в МС, НС и правителството. Ние сме Република, не сме военно поделение. Фуражки вън!!!!!!!!!!!!!!!!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комуня.гите са по-долни и мръсни и от сиамските си близнаци от ГепиЕРБ, но този човек вдъхва респект. Ако е вярно, че повечето хора харесват служебното, по-добре да остане, разбира се, ако има желание.
41
1
 
3
 
! Отговори
по Конституция преди 2 години
Президента няма паво да "очаква" нещо от партийте той е ДЛЪЖЕН да връчи мандат на победителите. Фигуранта се мотае и чака Слави да му бае.
40
0
 
1
 
! Отговори
Девънпоров преди 2 години
Тоя пак ръси акъл. Пич глдеай си изчегъртването да изтържеш колкото се може повече герболяк и не се прави на умен.
39
1
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Когато през 1816г докладвали на Наполеон,че някой си воин е много ***,Наполеон иронично отвръщал: Само не ми казвайте ,че е и инициативен...
38
2
 
5
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Какъв е Стоянчо та да очаква от партиите коалиционно споразумение? Явно се изживява като говорител на президента. Другарю Янев, може да очаквате единствено края на собствения си мандат.
37
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Абе аз отдавна съм казал бе, президента требе да работи на средна заплата, така е най-демократично ако исмане да имаме истинска демокрация.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентите получават доживотна "президентска" пенсия по закон, тя е в размер 60% от президентското възнаграждение, всеки сам може да си я сметне. Дали това е правилно, според мен не, по закон президента е по-скоро фигурант, на черешата са главно министър председателя заедно с този на здравеопазването и на МВР.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯНЕВ САМО ТИ ЛИ НЕ РАЗБРА,ЧЕ ЩЕ ИМА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА ТРЕТИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА ЕСЕНТА...АМАН ОТ ИЗКУФЯЛИ ШАПКАРИ В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Засега единственото сигурно е, че са добри по наливането с бира на площада.Тези дупетати трябва не да им се дават пари, а да им се взима част от откраднатото.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът забърка такава каша,че ще даже по-голяма отколкото в главата му.Радев е провал.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя зелен чорапогащник не го е избирал никой българин за нищо, но пък той има претенции, трябва да го уважим у нас комунистите на радеф са на почит
31
0
 
0
 
! Отговори
човек преди 2 години
Въпреки че харесвам служебния премиер, тук не съм съгласен с мнението му. Думата "коалиция" не се избягва самоцелно, само за да създава някакви внушения. Коалиционен кабинет е обречен на неуспех от самото му начало, и той няма да просъществува дълго, дори една година. И не, тази дума не може механично да се замени с друга дума, като "обединение" например. Защото такова не може да има! Невъзможно е ДБ да се коалира с БСП например. Трябва да има съгласувана политика срещу мафията!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев вече единственото, което може да очаква е кога ще освободи стаята в Министерския съвет.
29
2
 
6
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Знаете ли, че за някои привилегировани пенсионери като Янев и Радев таванът на пенсиите от 1440 лв не важи! Те си получават ПЪЛНИЯ ДЕЙСТВИТЕЛЕН размер на пенсията заедно с годишните актуализации! За бивши генерали като Янев е по около 2500 бимбарици на месец!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие наистина ли сега ще плащате данъци и ще се правите на редовни граждани, все едно живеете в нормална държава и не ви управляват шутове и чалгари? Вие не сте нормални. Това е смешна работа, подигравка с гражданите.
27
1
 
11
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Янеееев, Янев , ако имаше повече акъл под фуражката щеше да си разбрал, че държавата е в разпад ! И ти си допринесъл за това, също заедно с Предателят Фигурант ! Ще има народна отплата,скоро !
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Янев очаква". КОЙ е Янев, че да очаква? Служебното правителство не е избирано от народа, не е излъчено от избрано Народно събрание. Те са буквално МЕСТОПАЗИТЕЛИ на легитимната конституционна власт. Не могат да "очакват" нищо, тъй като нямат никакво представителство извън временните им правомощия. Факта, че Янев се държи като някой, който има думата, показва докъде го е докарала военната хунта: да си мисли, че може да задава тона в обществото ни!
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелен чорап , военна хунта .
24
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** е с двойна пенсия и заплата очаква август да духне на морето :)))