Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски

Решението не е окончателно и може да се оспори пред ВКС
29 юли 2021 14:42, Елка Василева
108
Софийски апелативен съд: "Врана" е на Симеон Сакскобурготски
Снимка: архив, БГНЕС

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза, става известно от акта на съда, публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Още по темата

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59 523 лв., а на сестра му 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

По делото не е било и доказано, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета. "От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Значи ако утре решим да си сложим нов цар, той ще живее на квартира или ще разпъне палатка на Центъра
61
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
това алчно посмешище ми се зове "цар"...Цар Симеон Велики,...имали сме Ханове и Царе пред които Света е мълчал...елементарен крадец...позори ни...няма да му го подзволим!!!
60
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"лични средства"ограбени от данъците на Българите,да не е продавал нещо произведено от него...блажил се е от данъците и Войните,закони...несправедливи и обслужващи власт имащите...Кога Справедливи?Рила и Пирин дето ги изсече да не са ги "внесли"от Австрия?ай сиктир...Врана е част от Истгорията на Народа ни...и ще си остане такава...и няма калинки и вземащи подкупи съдии,които да ни спрат...ще я носи в гроба...крадеца...оправил ви за 800 дни!
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тази логика наследниците на Бай Тошо могат да претендират за сградата на Министерски Съвет
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кривосъдната система се нуждае от Реформи там е препъникамъка !!!! Нужен е граждански контрол !!!!!!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее прекалиха! Това са имоти на България! Съдиите са много подкупни! Симеон май иска отново да ни управлява ама ние помним какъв боооклук излезе!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ни набутаха комунистите не е истина, с държавни имоти пре доволно платиха на крадливата си слуга. Мошенника с 800 дена от 1001 нощ приказката
55
1
 
8
 
! Отговори
Ристиенин преди 2 години
Дядото на това моше идва гол и бос в БГ-то. Не Врана, а нищо няма този в БГ.
54
8
 
1
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ОСЪЗНАВАНЕ Е НУЖНО И МАЛКО БЛАГОДАРНОСТ --ПЛЮЕХТЕ ПО ТОДОР ЖИВКОВ ,КОЙТО ЗА 35 ГОДИНИ НАПРАВИ ДВЕ СКРОМНИ КЪЩИ--НО НЕ НИ ОСТАВИ КАКТО ЧАУШЕСКО --ОСТАВИ РУМЪНИЯ БЕЗ ТОК И ГОРИВА.---ОПЛЮХТЕ И ЦАР СИМЕОН 2 -НО ВЕЛИЧАЕТЕ КРАДЕЦА БОЖКОВ---МАГАЗИНИТЕ ЗА ХРАНА ПРЕПЪЛНЕНИ --ПАЗАРИТЕ СЕРГИИТЕ ПРАЩЯТ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ--АКО НЕ СЕ КУПУВА МАГАЗИНИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ--ЗНАЧИ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЯТ КАТО ЕВРОПЕЙЦИ-БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦАРЯ ,ЧЕ НИ ВКАРА В ЕВРОПА И НА БОЙКО ЧЕ УСПЯ ДА ИЗГРАДИ СТАБИЛНА ИКОНОМИКА
53
5
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
царят е като лъскав Ролс Ройс,който ако е паркиран в дворът ти,колкото и последния да е ос ран от ко пел да ците ти,като мине един чужд човек,все ще метне половин благосклонен поглед и ще си помисли,че в тая иначе запустена къща,може и да има и некой свестен индивид!!Иначе сте бързи да раздавате парко места за зилове,уазки,масквичи и всякакви таралясници от типа на Ражков,Черепа,Мустака,Баневи,Бобокови,и какви ли не още отреп ки,дето не са и на нокътя на Царя
52
1
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
Ох, трябва ли да уточнявам, че е втората съпруга, а не кръвна баба... Понякога е важно сред кого си, а не от кого си
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да се отрече, че ченгетата добре награждават слугиге си.
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лапайте. кумунуиди. Врана си е Царска, дори има още много други имоти върху които имат право на собственост, но Негово Величество реши да не се занимава с тях. Защо Негово Величество да няма право на реституция, а *** и Ганка да имат? Защо? Държавата ще е все на този хал докато не се върне към традициите си- Царство България!
49
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 59...Бил е погребан в Рилския манастир.Комунистите са изхвърлили тялото му някъде.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Рила планина ли е построена с лични средства?
47
6
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
АКО НЕ БЕШЕ ЦАРЯТ ,ТО И СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ИЗВЪН ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ----ИЛИЯ ПАВЛОВ ЗАГРАБИ МИЛИАРДИ И ДАРИНА НЕ СЛИЗА ОТ ЕКРАНИТЕ С ПОКАЗВАНЕ НА ЛУКС ЖИВОТ--КОМУНИЗМА Е БЕЗ СРАМ,БЕЗ СВЯН,БЕЗ ДУША---ЦАРЮ НАШ ХОРАТА ТЕ ОБИЧАТ И ЗНАЯТ КАК ДЯДО ТИ ОТ НАРОД С ТУРСКИ МАНТАЛИТЕТ НИ НАПРАВИ ЕВРОПЕЙЦИ--КАК БАЩА ТИ НЕ ИЗПРАТИ ВОЙНИЦИ СРЕЩУ РУСИЯ И ОЩЕ И ОЩЕ
46
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен...63.... . . Онова царство е имало голям потенциал,който му позволи да води три войни за националното обединение.В училищата се е изучавало вероучение,което комуня.гите услужливо забравиха да върнат при демонокрацията,та новите поколения да забравят Бог и Отечество.80 години продължават опитите за ликвидиране на България..
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей го! Поредният спасител... Жалко за баща му, който наистина беше цар! Жалко за баба му - Елеонора. Хора, които оставиха нещо за българите, макар че не беше длъжна поне тя. А тоя... льохман... Срам!
44
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Донесен от Германия!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20 години не можем да се отървем от Крадлив Дедо...