Рекорди в потреблението на ток заради жегите

Товарът на системата на 29 юли в 14 ч. е бил 5123 MW
30 юли 2021 16:03, Елка Василева
14
Рекорди в потреблението на ток заради жегите
Снимка: архив, БГНЕС

Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система, съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Регистриран е ръст от 11 на сто в електропотреблението на страната, сравнено с дните между 19 и 25 юли.

На 29 юли товарът на електроенергийната система в 14.00 часа е достигнал стойности от 5123 MW. Това е 6-годишен рекорд, надвишаващ регистрирания на 30 юли 2015 година товар от 5070 MW в пиковия следобеден час. В часовете между 13 и 20 часа на 29 юли товарът на електропреносната мрежа остана на нива от над 5000 MW.

Електропотреблението (без помпи в ПАВЕЦ) в деня от поредицата с рекордно високи температури беше 106 990 MWh. Това е ръст от 11 процента спрямо предходната седмица.

Рекордното електропотребление се осигурява основно от генерацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ, допълват от ЕСО.

Въпреки текущата ремонтна програма при генериращите мощности електроенергийната система работи нормално и разполага с достатъчно резервни мощности, за да посрещне безпроблемно повишеното електропотребление в страната в резултат на екстремно високите температури.

Прогнозата за следващите дни, когато температурите ще запазят високите си стойности, е товарът в електропреносната мрежа в пиковите следобедни часове да се движи около 4700 MW през почивните дни и около 5000 MW през работните дни, посочват още от ЕСО.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи си има нужда от Белене или Козлодуй 8-9-10. Като започнат и електромобилите и ще трябва всички деца да са с вълнени ***,а пързалките само ебонитови.
10
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Глобалното затопляне е факт !!! В началото че ви е кофти,много кофти ! После ще свикнете..Не помните ли как беше в началото на ,,демокрацията" ! И сега ще е същото . Само дето сметките за ток ще скочат !
9
0
 
4
 
! Отговори
Вай... преди 2 години
Многу ТП народ, ей! За какво ни е 40 годишна, полуразрушената площадка в Белене, в район с висока сеизмичност при положение, че имаме Инфраструктура за 3-ти Атомен Енергоблок вАЕЦ Козлудуй! Хем, по-евтино, хем, по-сигурно и безопасно! А, ако вместо това закрием АЕЦ Козлодуй и внедриме така наречената "Зелена енергетика" това ще е реалният край на БГ.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускам климатиците, щото се не трае. Изолирана сграда и с вътрешна в апартамента. Започна се голямото кихане, след него сигурно ще последва хрема и кашлица. Каквото такова, иначе ще пукна от жегата.
7
0
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
3 климатика работят денонощно вкъщи, за да охлаждат целия апартамент. Отделно целия вход не спира климатиците. Нормално е в жегите хората да поддържат температурата около 23-4 градуса , не виждам кое е новина в тази статия.
6
3
 
8
 
! Отговори
българина преди 2 години
за вбъдеще ще става още топло, а най топло по три ще стане до години, когато автопарка ще е сменен с ел коли който ще утроят консумацията на всяко домакинство пак НА ТОК, лошите комунисти искала Белене вече да работи за да замести трите теца, а добрите американци и БМБ се погрижиха България да внася ток от Румъния и Турция... да пукнат децата на всички предатели
5
0
 
2
 
! Отговори
56 преди 2 години
Ако не ти е добре от жегата друго ще пееш...
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз климатик не пуска дори и 50 градуса да стане
3
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
5000 MW са едно нищо. Едно време "супер ефективните" соц. заводи горяха ток като за световно и нищо не произвеждаха качествено :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Отделно комунистите изнасяха тока и 2ч. има 3-4ч. няма :)))))))))))))))))))))))))))))
2
2
 
9
 
! Отговори
за преди 2 години
Белене имаш РЕФЕРЕНДУМ. повече от половината гласували искат АЕЦ Белене. Но си траят за Референдума
1
4
 
14
 
! Отговори
12 преди 2 години
И после да ли да се строи АЕЦ БЕЛЕНЕ?