Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция

Българските работници са сред най-бедните европейци
2 авг 2021 18:00, Анисия Иванова
209
Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция
Снимка: БГНЕС

Близо един милион души в България (или 972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). Работниците с ниски доходи у нас са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда "Подкрепа" посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността, съобщава БНР.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
1 милион X 1000лв от чекмеджето на тулупа от Банкя = 1 милиард. А Бойко е откраднал поне 20 млрд. , т.е. има и за почивка за няколко години на по-бедните, има и за пенсионерите , има и за магистрали , има и за саниране на панелки, има и за язовирите.
184
3
 
1
 
! Отговори
Възможност преди 2 години
Няма нужда да искат да почиват бедняците! Ето , след 5 дни ще имаме ново правителство и новият мин.-председател ще раздаде на всички бедняци по един шнорхел и плавници. Така бедняците ще могат да джапат в блатото на Фигуранта колкото си искат ! Честито , бедни мЪдурковци ! Гласувайте с машини ! После само ще ви останат само шнорхелите !
183
0
 
2
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Че ние сме супер. 7-мо място, браво.
182
1
 
7
 
! Отговори
Така е! преди 2 години
Нали за това уж има Инспекция по-труда!Нека да тръгнат,да проверят особенно "честните частници-работодатели",какви заплати дават,колко дни отпуска разрешават,за да може един обикновен човек - работник или служител, да си позволи почивка,без значение на море или на планина!?!Най-големият блъф е,че отпуската се заплаща!И тази Инспекция,която също е на държавна хранилка и поилка,става за смях и подигравка,като позволява или разрешава,да и пробутват фалшифи ведомости за заплати,като вносните домати!
181
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите които не могат да си позволят почивка за тези които не работят, вечно мрънкат и все някой друг за нещо им е виновен. Сори. Така е.
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 189Няма нищо готино в морето, освен това че на масите им е промит мозъка, че е готино. Какво му е готиното да се буташ сред тълпите за да седнеш на някакъв пясък и да се пържиш на жегата няколко часа? Освен това, на планина е много по-хладно от на плаж.
179
3
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
1 милион работещи + 3 милиона пенсионери а ? За един приятел питам ...
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Итн са дошли за да се нахранят с милиарди.
177
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"При положение че имаме такива прекрасни планини и гори, не разбирам защо всички трябва да се бутат на море."Защото на Морето е готино. Особено на северното черноморие край Варна. В тази жега ако не си на море не е готино.
176
5
 
8
 
! Отговори
Нека да позная преди 2 години
Тези един милион Българи гласуваха за ИТН.
175
2
 
11
 
! Отговори
1111 преди 2 години
Почивка ,я погледнете с това постоянно покачване на цените и не вдигане на доходите ,колко хора могат да си позволят приличен живот (качествена храна ,добро лечение и т.н.)
174
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че имаме такива прекрасни планини и гори, не разбирам защо всички трябва да се бутат на това пусто море.
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
невероятно. на кое място сме в ЕС?
172
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СловянинТи си варненец та... Сестра ми се дореди до лагер на море един път, аз нито един път. Първото ми море бе на 23години във ведомствени бунгала на северното черномирие. Родителите ми въобще не са ходили през живота си на море. Майка ми дори не го е виждала на живо. Семейството на сестра ми от северозапада тръгнаха на море и то всяко лято без миналото откакто са"гадните"ГЕРБ на власт. Но ги подлъгаха, че ГЕРБ щели да вдигнат пенсионната възраст и гласуваха за ИТН на последните избори.
171
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До какво се чудим!!!! Интересно колко трябва да си просттъ, за да си сложиш експериментален биопродукт за една седмица море?
170
6
 
8
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
Това можеше да бъде стимулът за ваксинация на хората .Кото има ваксинационен сертификат -една седмица беизплатно на море. Тъкмо и хотелиерите ще престанат да мрънкат
169
6
 
16
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Реалното заглавие е: САМО ПОД 1 МИЛИОН БЪЛГАРИ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЛЯТНА ПОЧИВКА! То само пенсионерите са над 2 мил, от тях под 5 /пет/ % могат да отидат на почивка. През соца 85 % почиваха лятото и 25 % през зимата. Като варненец нямах нужда от лятна почивка, но съм бил по месец в Каварна, в Балчик, в Китен. А почти всяка зима в Боровец. С 350 лв заплата, сега това са 1350. Помним.
168
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като вдигнат още цените правителството на Румен Радев и на картинка ще е скъпо да се гледа а зимата не ми се говори какво ни чака ток парно вода горива ... туриха ни го образованите министърчета туй Оксфорд
167
4
 
10
 
! Отговори
турист преди 2 години
"Около един милион българи не могат да си позволят лятна ваканция.."Вчера се върнах от десетдневна почивка в Гърция, райско място , спокойствие, нормални цени. А за Черноморието ми е през ку...
166
1
 
4
 
! Отговори
само чужденци преди! преди 2 години
ДНЕС САМО ЗА БЪЛГАРИ!