Ваканцията - лукс за мнозина с ниски доходи в ЕС

Най-голямото разделение в достъпа до почивка - в Хърватия, Гърция, у нас...
40
Ваканцията - лукс за мнозина с ниски доходи в ЕС
Снимка: БГНЕС

Повечето семейства с ниски доходи в Европейския съюз не могат да си позволят лятна ваканция, според проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Организацията, цитирана от Асошиейтед прес, представлява 45 милиона членове в 38 европейски държави.Тя заяви, че много нископлатени работници са сред 35-те милиона граждани на ЕС, които нямат достатъчно пари за почивка. Съюзът използва данни от Евростат, статистическата служба на ЕС.

"Ваканцията не трябва да бъде лукс за малцина. Докато много работници отсъстват от работното си място и се наслаждават на почивка с приятели и семейство, милиони не могат до го сторят поради ниското си заплащане ", каза заместник генералният секретар на конфедерацията Естер Линч пред АП. "Нарастването на неравенството по отношение на ваканциите и почивките показва как ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не бяха споделени справедливо", допълва тя.

Според проучването 28% от живеещите в 450-милионния блок нямат достатъчно средства, за да се насладят на едноседмична почивка далеч от дома. Проучването подчертава, че това число е нараснало до 59,5 процента за хората, чийто доход пада под прага на Евростат за риск от бедност, който е определен на 60% от средния национален доход.

Най-лошо е положението в Гърция, където 88,9 процента от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка, следвано от Румъния (86,8%), Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%).

Според ЕКП, много от хората в групата на бедността са безработни или пенсионирани, но има и милиони нископлатени работници.

"Законово уредените минимални заплати поставят работниците в риск от бедност в най-малко 16 държави членки на ЕС и, според Европейската комисия, 22 милиона работници са с доход по-малко от 60 процента от средното ниво на възнаграждение", заяви профсъюзът пред АП и добави, че неравенството в почивките е нараснало в 16 страни от ЕС през последните 10 години.

Най-голямото разделение в достъпа до почивки между тези с доход под 60 процента от средния и тези с доходи над този праг е в Хърватия, Гърция, България, Чехия, Франция и Румъния, се казва в съобщението.

ЕКП заяви, че работи с европейските законодатели, за да въведе "праг на приличие" в правото на ЕС, който да гарантира, че минималните заплати по закон никога не могат да бъдат по-малко от 60 процента от средното ниво на възнаграждение и 50 процента от средната работна заплата на всяка държава от ЕС. Профсъюзът заяви, че този ход би помогнал за увеличаване на заплатите на над 24 милиона души. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: туризъмеспочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32"Всеки знае,че по света хората като се пенсионират и хукват по почивки и екскурзии," - щот бачкат до 65-67, а не до 55-60-63г.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния присъства в тази статистика ,а България не ,тук всичко е супер и всеки е заплатен добре! Нещо не се връзват нещата ,след като официално България е с най ниските заплати в Европейският съюз!
31
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Слънцето безплатно ама и суджук а вече е лукс еврогейско развитие :)))
30
1
 
0
 
! Отговори
Лондонски Булгар преди 2 години
Тъй е, островитяни, които са работили, плащали данъци, но не работят по Ковид причини, получават както следва: Средно по 1200 паунда на семейство с две деца на месец от JCP, плюс пълно заплащане наем за квартира. Отделно 5 гранта до сега, от HMRC в рамер на 5-6 хилки на грант за член на семейството - мъж и жена. Безплатни купони за "манджа" и още някои добавки за самоизолация (500 паунда 'на парче') Дано финансовата ви математика сработи добре. Та какво викате за почивките?! Lol ;)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки знае,че по света хората като се пенсионират и хукват по почивки и екскурзии, а тук не могат да избутат месеца. Защо тези от ЕС не правят нищо по въпроса. Всичко което е за плащане от хората се изравнява с ЕС, но заплати и пенсии не. Лицемерни са, как не виждат хилядите левове разлика в заплащането на служители и шефове и хора с образование на нископлатени позиции. Само празни приказки, а частниците всеки знае как обират хората и ги осигуряват на минимални заплати, до кога ще безчинстват
28
4
 
0
 
! Отговори
Аре стига чалга! преди 2 години
Писна ми от избори и правителства!И в детската градина знаят,че ще има избори до като не качат БКП-ДС на власт!Станишев да поведе ЕДИН МОЩЕН ГЕЙ ПАРАД и да взима власта вече щот ми се повръща от обрачи на мандри (шумкари) и техните калинки учили в чужбина със стипендии от БКП-ДС.
27
7
 
4
 
! Отговори
Чудесна НОВИНА! преди 2 години
ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ОКОНЧАТЕЛНО КРАЙ НА ЕВТИНИЯТ бедняшки туризъм. ТУРИЗМА Е ЗА ХОРА С ПАРИ и ТОВА Е НАПЪЛНО нормално. КАТО НЯМА НИЩО ФАТАЛНО ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА НЕ ХОДЯТ НА ПОЧИВКИ. Нарича се йерархия в обществото не може да има за всички. Хората НЕ СА РАВНИ и НИКОГА НЕ СА БИЛИ РАВНИ. Хората НЕ ТРЯБВА да искат неща, които НЕ МОГАТ да си позволят само така ще заживеят щастливо да ценят това което имат и което могат да си позволят. ПРОСОТ Е И ЕЛЕМЕНТАРНО.
26
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Очаквайте скоро храната невъзможна за купуване от мнозина. Целта на Ционистите е никой неваксиниран да не може да влиза в магазин, т.е. глад. Глъдът довежда до бунтове, граждански вълнения и войни. А, виждате ли, Йосиф Байдън ще спаси, като древния Йосиф, всички гладни хорица от смърт, като ги направи послушни на Фараона. Пред очите ни евреите си вършат злите дела и насилия. Играят си на богове и царе. Пуснаха вируса на Изток, защото е писано, че "известия от Изток ще излязат" и ще смутят света.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Веселинъ 7112136860 Нееееее. Ваксина не се хвърля. Неговата ваксина ще я сложат на ваксъри като тебе. И ще имаш 5 дози. И ще си много красив и интелигентен.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски *** Кой за квот е учил. При Жан Виденов колко и бяха доходите?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 Какви череши лятото бе байко?
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото, българина си взима отпуска, не за да отиде на почивка а за да бере череши и да изкара някой лев. Примерно. Така хем заплатата върви, хем изкарал още 200 леа от черешите. И аууу, много пара напрайл, направо как ша я харчи идея си няма. Хахаааааааааааа
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А "западняците" от Хаскьой целогодишно са на почивка, пред компа.
20
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Лукс не за мнозина в ЕС,а за България.Най-ниският стандарт на живот.Най-високи цени и най-ниски доходи!
19
8
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Днес един белгиец ми изпълни душата с благост. Човекът е антиваксър и за да избегне гнусотията ваксина отишъл при някаъв арабин, дето си купил медицинската диплома в България и му предложил хашиш срещу ваксиниране с минерална вода вместо със серумът. "Докторът" с купена от Милата ни Родина диплома отворил ново шише с водица, напълнил спринцофката и го боцнал, без дори да инжектира. Дал му сертификат и се договорил за "ваксинация" на още няколко. Така се "ваксинират" хората в ЕС. Като в Изсраел.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България сме известни, с това че сме бедни работещи. На запад и безработните имат достоен стандарт.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Западен бачкаторТе повечето са на социални помощи, нали робите от Източна Европа ги издържат :)) В Англия повечето англета не бачкат, видехте ги на европейското по футбол :)))
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла европа ходи в Гърция и Испания на почивка през лятото. За какво им е на тях да ходят в чужбина!
15
9
 
10
 
! Отговори
Западен бачкатор преди 2 години
Айде пак, данни. ВСЕКИ, който работи на Запад може да отиде на почивка където си поиска със съпругата и децата си. За западняците - дори неработещите - ваканциите НЕ са никакъв проблем.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ важи правилото - "Колкото повече работиш, толкова по-беден ставаш", затова всички българи са тарикати, което разбира се не говори добре за държавата :))