Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година

Средното увеличение на възнаграждениятае със 150 лв.
74
Заплатите в София скочиха с над 200 лева за година
Снимка: Dnes.bg, архив

Заплатите в София продължават да нарастват. Средната заплата в столицата за месец март е 2068 лв., което е с 227 лв. (+12,3%) повече от същия месец на миналата година, показват данни на НСИ, цитирани от "Труд".

Във всички области на страната средните заплати значително са нараснали в рамките на година по време на пандемията. Средното увеличение на възнагражденията спрямо март 2020 г. е със 150 лв. Като във всички области на страната ръстът е с над 100 лв. Изключение прави само Хасково, където повишението е с 95 лв.

Голямото увеличение на заплатите се дължи на няколко фактора. В началото на пандемията, през март и април миналата година, заплатите бяха намалени в редица сектори на икономиката. След това обаче възнагражденията отново тръгнаха нагоре. За ръста на средните възнаграждения допринася и повишението на минималната заплата на 650 лв., както и вдигането на заплатите в администрацията - първо през август 2020 г. с 30% за хората, които в условията на пандемия работят с граждани, а след това беше и традиционното повишение с 10% в началото на годината.

Данните на НСИ показват, че в три области на страната ръстът на заплатите за година е с повече от 200 лв. На първо място по увеличение на възнагражденията е столицата. Това е обяснимо, тъй като София е с най-малка безработица. Освен това голяма част от администрацията е в София, а заплатите на чиновниците бяха повишени значително. В столицата са позиционирани и повечето IT компании. Те се развиват много добре и вдигат възнагражденията на служителите си.

На второ място е Пазарджик, където средното възнаграждение е нараснало с 215 лв. до 1214 лв. Топ три на областите с най-бързо покачване на заплатите се допълва от Силистра (+210 лв. до 1119 лв.). Много близо до челната тройка е Ловеч с увеличение от 190 лв. до 1191 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: заплатинси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Лъжат. Това е средно-аритметично. Масата заплати не са мърдали от 3г.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хфшгфишСофия-програмист-5300
62
0
 
1
 
! Отговори
хфшгфиш преди 2 години
Я вместо да разтягаме локуми и да се жалваме, да направим една проста статистика. Нека всеки си напише Град-Професия-Заплата чисто София-Архитект-2400
61
2
 
2
 
! Отговори
DEV преди 2 години
Моята си беше $4000 и все още си е толкова. Повишение не съм имал от 8 месеца, а преди си беше закон във фирмата на всеки 6 месеца да се вдига заплатата
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А при нас намалиха заплатите под предтекст, че е увеличено плащането за нощен труд. Заплатите са между 650 и 1100 лева и това е в София.
59
0
 
10
 
! Отговори
Антифейк новини преди 2 години
Не лъжете хората. Кой *** ви плати за статията. ПЪЛНА ЛЪЖА!!!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубите от увеличените заплати ще са по-големи от това да не са увеличени .Защо ?Защото се получава спирала на поскъпването на живота като цяло в която спирала увеличението на доходите НЕ КОМПЕНСИРА поксъпването или в най-добрия случай донякъде го догонва ,затова почнат ли да се вдигат заплати не се радвайте ,положението не е розово,да не говорим че ковид кризата се манипулира с цел да се докара инфлация богатите да станат по-богати бедните по-бедни..
57
1
 
0
 
! Отговори
Шоп Искариот преди 2 години
ей, голема сме работа тва софиенци, с 50 стинки на ден ми са дига заплатата, а ? де утювати
56
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Ето ти повод го...то от КЕВР Ванчо да вдигне цените с 200%.Този новият щам защо се мотае? То бива да си алчен, но като неговата алчност.. Дано му стигат за ония свят!
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята заплата се е увеличила с 130 лв за 5 г., в София живея, с две висши. Накрая взимаш колкото общ работник.Последният шеф се вайкаше, че 180 лв. са му много са осигуровки. :))) В същото време жена му и той караха джиповеджипове,грозната му жена имаше телефон за 2 000 лв. Аз напуснах. След като реших, че като не иска да плаща нека му фалира бизнеса. Минете покрай Орлов мост след 16:30 ч . Има две много известни заведения . Там ще видите ламарина паркирана за няколко милиона.
54
3
 
6
 
! Отговори
Свещи даси купят преди 2 години
На чиновниците, държавните служители и полицайте купени от Борисов с народни пари да?!
53
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Заплатите с 10%, а парното с 20%, тока с 15%, хляба с 50%, водата се очаква с около 20% и тя, наеми, цена на апртаменти всичко скача!ХахахГаньо е голем!)
52
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
В НСИ отново прекаляват с отрочето ми. Ваш: Алберт Хофман
51
2
 
23
 
! Отговори
Народна преди 2 години
Скочиха цените не и заплатите
50
5
 
4
 
! Отговори
Беден ИТ преди 2 години
Най-много са се вдигнали в сивия сектор, но те са в извън класацията.
49
7
 
9
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
хайде сега не сме даскали да седим в нас по време на пандемия и взимаме пълна заплата за 1 час работа на де( не че през другото време се скъсват от работа) , не си и ченге да взимаш по време на пандемия по 650 лв бонус към 1500 лв заплата... вместо това ще се радваме на някви си там 1200 лв ама няма да взимаш бонуси през пандемията , че да има за държавната хранилка, вмсето това ще ти ,,дават'' по 24 лв на ден... но не на всички де :)
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в коя София?
47
4
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Идете проверете какви пари получават разносвачите на храна в "Панда" и какви са загубите им . Само за една седмица разходите за повреди по велосипедите могат да достигнат до сто лева. Улиците в София са уникални за света. Познавам един пrост шваб мазохист ,който ходи всяка година да кара из София с монтън байка си и твърди, че е стигал до оргазъм докато го газят коли,докато пада в триметови локви и т.н. Фандъкова му е идол. В Кел си бил налепил плакати с Фандъкова даже в избата.
46
4
 
24
 
! Отговори
и те така преди 2 години
е заради такива статии София се напълни с новософиянци .
45
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Що за сравнение? Как е възможно да се прави сравнение с миналата година, когато в посочения период имаше пандемия и затворени бизнеси!?