БОТА: При уволнението на проф. Балтов има притеснителни тенденции

От асоциацията се обърнаха към БЛС
15 сеп 2021 17:00, Александър Попов
57
БОТА: При уволнението на проф. Балтов има притеснителни тенденции
Снимка: БГНЕС

Българската ортопедична и травматологична асоциация "Проф. Б. Бойчев" се обърна със становище до Българския лекарски съюз относно уволнението на проф. Балтов от "Пирогов".

"На 13-и септември 2021 г., в деня на връщането си на работа след отпуск по болест, проф. д-р Асен Балтов беше уволнен дисциплинарно от длъжността "лекар, ортопедия и травматология" към Първа клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Заповедта за уволнението му, в която не фигурират мотиви, е подписана от проф. д-р Иван Поромански, временно изпълняващ длъжността Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

В този акт ние виждаме няколко изключително притеснителни тенденции", пишат в позицията си от Асоциацията.

Ето и цялото им становище:

"Смятаме, че това е връхната точка на поредица от политически мотивирани уволнения и опити за саморазправа от позицията на власт, започнали в случая с УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с уволнението на проф. Балтов от длъжността Изпълнителен директор. Припомняме, че той не е назначен по време на управлението на ГЕРБ и всичко, което е направил в сътрудничесто с МЗ и учредения от МС Национален оперативен щаб e за справяне с пандемичната обстановка в страната. Всеотдайността му в тази насока очевидно е използвана в опита за внушаване на предполагаемата му близост с предходното политическото управление на страната.

Тревожно е, че на 13-и септември беше уволнен лекар, а не администратор. Съгласни сме, че като принципал на едно лечебно заведение, МЗ има право да уволни директора му, макар да смятаме, че и тогава трябва да бъдат представени основателни мотиви, а не това да става в резултат на недоказани обвинения. В случая обаче проф. д-р Балтов не е уволнен като служител на администрацията на болницата, а като лекар в същата. Това е пряка намеса на политиката в лечебната дейност с негативен знак.

Още по темата
Проф. д-р Балтов е един от най-опитните, именити и способни ортопеди в България. Избран e за председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация за втори пореден мандат от ортопедичната общност, човек помогнал на хиляди пациенти.

Неговото уволнение намалява в значителна степен възможностите на екипа на болницата да оказва адекватно лечение на пациентите си. Лишаването на пациентите от неговата компетентност определeно ще влоши качеството и всеобхватността на здравната помощ в леченото заведение. Считаме, че политиците не трябва да стават причина за влошаване на здравеопазването в резултат на личната си вендета, а трябва да се грижат за подобряването му.Немотивираното уволнение на един лекар ни притеснява, защото е връщане към едни мракобесни времена на саморазправа, които смятахме за отминали. Надявахме се, че развитието на България по пътя на демокрацията през последните 30 години е реалност, а не параван. Надявахме се младите лекари в нашата страна да израстват без страха, че във всеки един момент могат да бъдат жертвани, без зад това да стоят законосъобразни мотиви.

В заключение – за нас е непонятно това отношение към проф. Д-р Балтов в светлината на всичко, което направи за развитието на УМАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В резултат на положените от него усилия бяха напълно реновирани Клиниката по неврохирургия и Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. В момента те са оборудвани с техника, която е на нивото на тази във водещите световни клиники. Започнат е и ремонт на Спешно приемно отделение и Операционен блок. Не разбираме защо човекът, направил толкова много за болницата и ортопедията и травматологията, получава наказание, а не признателност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите са много отмъстителни хора, и зли.
42
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така " не искам да работя с теб " и уволнява Балтов ? Ами да напусне директора на Пирогов, като не може да работи с Балтов. Как така те уволняват като си на постоянен трудов договор? КНСБ и БЛС ще стоят безучастно ли ?
41
21
 
7
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
До#42 !! Какъв " кадърен" ортопед е Балтов бе тикво?? Вдигнал кръвно и ....ДВА МЕСЕЦА болнични!! Ха ха ха!! Че кой Директор на ЧАСТНА болница ще вземе на работа такъв симулант???Айде,бегай!!!
40
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е! АЗ СМЯТАХ , ЧЕ Е УВОЛНЕН ОТДАВНА А ТОЙ СЕ ОКАЗА , ЧЕ ОЩЕ НЕ БИЛ НА РАБОТА! ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ ЗА РАДЕВ!
39
19
 
17
 
! Отговори
Беновска пита преди 2 години
Ало, " БОТА"!! Я кажете колко началници на отделения и редови лекари е уволнил Балтов, когато е " колел и бесил" в " Пирогов"???
38
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да ни показвате само изнасилени герберасти . Такава е съдбата на всички нагаждачи .Покажете истинския гербераст - крадлива и лъжлива Калинка .
37
11
 
3
 
! Отговори
д-р сатър сатъров ха преди 2 години
мъ мноо бил недицплиниран тия Профанезорт, че таковата а после онаковата- къде са Гербоидите да го метастазират на тиква с пипонено-кратунести кисти по кокълчетата
36
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и за паркинзите ще си каже и другите му там хлебни гешефти. много жалко че нема да работи на Гюрюков в пловдивскиа швайнекрематориум
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тенденции се казва когато му конфискуват имотите, тарелките и кокошките и ги дадът на некой който преписва поне по 80 стр или продава шнорхели на Мусала, и Черни Връх, иначе се казва култивиране -отнемане с право на ползване на несобственици- като данъците ги плаща последния собственик. Он че си найде работа и без диплома- касапин у некое търско село да коли кравите
34
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото нестретника Кацаров яко си отмъщава на всеки и на всичко!665
33
21
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Много е дебел като Тиквата явно добре замезва :)))
32
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- вероятно Балтов си знае мотивите за уволнение. Не е нужно да се прави политически въпрос. Бота вместо да търси сметка за разтурения трудов договор на балтов, по- добре да му съдейства за нов такъв.
31
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска още и още да краде. Не ще да пусне кокала.
30
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе друго си е доктор на науките генерал Борисов да те вози отзад в кучкарника на джипката да инспектираш магистрали и да си лафите и на туй отгоре хиляди кинти заплата
29
5
 
27
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Има частни болници уж навсякаде има недостиг на лекари. Щом е кадърен и със стаж ще си намери по платена работа там.
28
13
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Така не се прави, даже и с общите работници без образование! Има се задължителни процедури при дисциплинарно прекратяване на трудовото правоотношение! А, тук става въпрос за лекар, професор, с доказано име! Уволнен от друг лекар! Нарушението на трудовото законодателство е на лице!
27
4
 
33
 
! Отговори
Ще ги съди преди 2 години
Ако работодателят не е отправил писмена покана за обяснение и представяне на доказателства или не е приел писмените обяснения на служителя, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда делото по същество. - КТ чл.193, ал. 2.
26
24
 
14
 
! Отговори
Становище преди 2 години
Да не се е возил на Жипката.
25
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така работят червените репресори, унищожават интелигенцията, ликвидират и убиват ако трябва и физически, а после го пишат самоубийство. Не говоря само за Балтов.
24
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако констатациите от ревизията в Пирогов е вярна тоя трябва да оперира менискуси в затвора, а не само да го уволнят.