Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата

Масово се търсят лаборанти и фармацевти насред пандемията
17 сеп 2021 10:33, Елка Василева
212
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор".

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително.

Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат.

С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв.

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
1
 
! Отговори
Alfons преди 2 години
Никъде не дават пари наготово, трябва да си ги заслужиш с личен труд. Наследствените имущества също са плод на лични усилия. Има печалби от лотария, тото, хазарт , но за тях също плащаш със лична енергия. Такъв е Законът.
182
1
 
3
 
! Отговори
Max преди 2 години
Какви клошари сме?!
181
2
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 2 години
Щом ти харесва, значи си попаднал на правилното място и среда за теб. Очевидно е, че доста са ти занижени критериите... :) Ама карай.. Да, точно така не желая да живея в среда на гастаебайтери и имигранти които дори не могат да си напишат името и до вчера са живели в колиба. Естествено е да нямам допирни точки с такива хора. Да не говорим, че повечето българи дори не искам да ги срещам в чужбина. Най вероятно и ти си в тази категория... Всеки си подбира средата в която иска да живее...
180
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3000 евро заплата,след приспадане данъци и осигуровки 2000 евро,наем 700 евро,храна,транспорт ,дрехи,ток още 1000 евро и остава нещо настрани.А за германските пенсионери които остават в БГ да живеят тук е рай.Защото пенсиите въпреки че са богата държава са ниски.Средната е около 1000 евро.
179
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е развита индустриална държава ,започнала от 70 г.Защо всички които отидат в Германия спазват техния ред,а тук превзета държава управлявана задкулистно от забогателите мутри на прехода.Когато отлепихме дъното от хиперинфлацията и фалита на 90-98 г.започна да им се търси сметка се намериха продажници,облякоха се като партии и започнаха битка с държавата и съдебната власт да върнат позициите си.Как да сравняваме Германия когато преди 20 г.почнахме от 150 лв МРЗ и тотално разбита икономика
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието казва всичко. Разбира се че ще търсят тук, то няма. Няма, щото в Германия взимат по 3000 евро а тук по 500 евро на месец. Ми ей за туй няма. Няма и да има.
177
0
 
10
 
! Отговори
Да да преди 2 години
На всякъде има недостиг на квалифицирани кадри - и у нас и в Германия, и в Испания и в Англия. 2 хиляди евро за нас може да са пари ама за германците не са и не можеш да видиш германци в тези професии. По същия начин 2000 лева за украинци, и други са пари , но за нас са малко...И ей така се върти света...
176
2
 
2
 
! Отговори
XXL преди 2 години
А в ТВ XXL им дават повече... има много филмчета със мед сестри...
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, всички търсят, а какво предлагат?Време е да разберат, че пазарната икономика не е, като плановата. Може би тогава ще си намерят не само сестри, а и доктори и всякакви други работници. Но на Бай *** акъл не му давайте........
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
174 а дали искат с българи да учат.Ти с какво си повече от сърби, араби, албанци, немци и т.н. Ти си затворен и философстваш и се правиш на важен. Най-доброта ми приятелка е албанка, такова уважение, гостоприемство и какъв дом, само можем да се учим. В Германия общувам с всякакви народности с уважение и получавам такова. Българите само клюки, интриги, расизъм, завист и 10 думи немски. Държат се надменно и да не се чудим, защо ни гледат като трети свят.
173
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нищо не ви краде, свободно движение на хора. Допълнително не влизат, а излизат осигуровки и други удръжки. В Германия доктори и сестри не спят, по време на работа.
172
0
 
10
 
! Отговори
Глас в пустиня преди 2 години
Ще ни крадат не само сестрите всички мозъци затова бягат от тук защото се работи без достойно заплащане
171
3
 
17
 
! Отговори
Е и преди 2 години
3000 бруто, чисто около 2000 евро (зависи). Разходи за нормален живот 1200 евро, все ще им остане някой лев да спестят за разлика от България. Аз лично не издържах на либерално-зеленият ред в Германия гарниран с ширеща се престъпност след бежанските вълни, но всеки сам преценява.
170
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 163:Моята лична история е следната:Докато емигрирам от Бг преди 24 години през целия ми живот дотогава беше някакъв кошмар да ми се вземе кръв от вената за изследване.Имам ужасни спомени и последствия от тези интервенции/100% от всичките/.Затова изпаднах в пълен шок когато на новото ми местоживеене /държава/младата тукашна сестра със светкавичен поглед и движение безпогрешно намери вената ми.И така съм до ден днешен?! Не мисля,че това е случайно.
169
2
 
31
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Няма страшно от Афганистан ще дойде квалифициран медицински персонал,ще работи за 550лв.
168
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия дават 3000 е то, това е бруто.Тоест около 2200-2300 нето
167
2
 
37
 
! Отговори
Re положение преди 2 години
Прочетох само 10на коментара и съм сигурен, че никой не знае болниците "отвътре". Сестрите са пенсионерки, по-младите са без чужд език, а младите чакат да се ошлайфат за да избягат, защото още нищо не знаят. Парите са фактор, но не са определящи. Всички бягат, заради неуважението, неспазване на раб време, изпълнението на несвойствени задачи, и честата агресия от пациенти и началници. Оня ден при нас един заплашваше с тръба доктор, наложи се да се вика полиция, защото и пъдарите са пенсии..
166
7
 
16
 
! Отговори
Чекайте некой в БГ.. преди 2 години
В Германия каква мизерия е ау ужас... Нищо че техниката и храната там са по-евтини... В България колко е хубаво... ама как така с 600 лв. в България се живее много по-добре отколкото с 6000 лв. в Германия... Да не говорим за пенсията... В Германия ще се пенсионират на 4000 лв., което е мизерия, а в България ще се пенсионират на 40о лв., което е толкова много...
165
9
 
22
 
! Отговори
Путлер преди 2 години
В ДЕ трябва да изкарваш поне 9 - 10 бона бруто, за да живееш добре , детето ти да ходи на частно с белите деца , но въпреки това пак ще си самотен, всяка събота ще тичаш да пазаруваш като ***, а в неделя ще си стоиш в къщи. Да, всичко е уредено , но вечер в голям град като във Франкфурт например, не може да се скиташ. Като падне нощ на улицата излизат цели тумби с *** които подвикват и свиркат на жените и т.н. Така че моля да не ми обяснявате колко е гот...
164
11
 
20
 
! Отговори
Путлер преди 2 години
Ами за всеки има място под слънцето и може да отиде където иска, но да ми генерализирате, че виждаш ли в чужбина било по добре , ами изобщо не е така. Навсякъде си има неудачи и недостатъци. Нито в Германия , нито в Америка е цветущо. Аз лично си дойдох в БГ защото средата не беше добра за детето ми и не исках да учи с разни гастарбайтери , араби, алжирци, мароканци и друга подобна пасмина ... така че на който му харесва това , значи е попаднал на правилното място ...