Обмислят нов модел за саниране, няма да е 100% от държавата

15% от парите ще се осигуряват от собствениците на жилища
Обновена: 17 сеп 2021 22:06 | 17 сеп 2021 22:00, Анисия Иванова
50
Обмислят нов модел за саниране, няма да е 100% от държавата
Снимка: БГНЕС

Целта на проекта SHEERenov е да разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради. Изпълнението му ще подкрепи планирания от българското правителство преход от сегашния модел на 100% публично финансиране на проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към пазарно ориентиран модел със съфинансиране от собствениците. Това съобщи Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

100% финансиране от страна на държавата не е ефективен начин за разходване на публичния ресурс, защото парите ще стигнат за обновяване на малък процент от жилищата и това няма да помагне за повишаването на енергийната ефективност, коментира Балачи.

Проектът е на Столична община в партньорство с регионалното министерство, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Естонския съюз на жилищните асоциации и частни компании. Финансира се по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Ще бъде разработен финансов модел, подкрепен от гаранционен фонд. Това ще позволи предоставянето на евтини и достъпни кредити за сдруженията на етажна собственост, които планират сградно обновяване, обясни Балачи.

По думите му моделът няма да натовари домакинствата с ниски доходи, тъй като повечето собственици в България ще плащат между 50 и 100 лв. на месец.

В момента Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни блокове в България е затворена за кандидатстване и не се знае кога ще бъде отворена. При това положение вариантите са собствениците да финансират обновяването със собствени средства или с кредити от търговски банки.

Новият финансов модел за достъпни заеми се очаква да бъде разработен и пуснат в момент, когато българската държава постепенно ще се откаже от пълното поемане на разходите за обновяване на сградите. В Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда за определен тип сгради държавата да поема 85% от тези разходи, а другите 15% да се осигуряват от собствениците на жилища.

Целиян разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
6
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Предпочитам да инвестирам в една каравана, и така ще си бъда независим и мобилен. Ще спестя сума ти пари, винаги ще бъда близо до работата ми и ще се местя на воля все на хубави места!!!
42
2
 
6
 
! Отговори
Айде нЕма нужда!! преди 2 години
Нито санирането е истинско, нито пък имаме държава! Мафия безкрай~~~~~~~~~
41
1
 
9
 
! Отговори
УЖАС!!! преди 2 години
Аз ВЕЧЕ изплащам кредит от 100 лева на месец и издъхвам и изнемогвам. А за още един кредит и дума да не става - невъзможно! Това сме хората които още ходим на работа! А като отчетем застаряващото българско население (скоро ще се разберат резултатите от преброяването), голяма част от домакинствата в България са от пенсионери, които и един лев не могат да заделят от мизepните си пенсии!Значи саниране на кукувден? Решението - България да стане богата европейска държава. Как? Като не се краде!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Средно по 18хил. на апартамент струваше санирането на един блок в Горна Оряховица! Стиропор, боя и дограма -18хил. на апартамент! Пари от данъци когато са чужди и без контрол, лесно се дават
39
0
 
5
 
! Отговори
Fena преди 2 години
До 42 Я па ти..Тези 4 милиарда, както и всички грешни праичики хвърлени на вятъра досега за т.нар. "Саниране" са за "Енергийна ефективност" или как да се топлиш повече, като цапаш по-малко природата. Само някоя покорна и подкупна кратуна е решила, че това е санирането. Може да е АЕЦ, може да е газификация. В пъти по-оптимални методи за повишаване на енергийната ефективност. И то за всички, не за пет човека.
38
1
 
1
 
! Отговори
Ами преди 2 години
До Никк Тези които са си изолирали апартаментите, сменили дограми, тръби и т.н., ще плащат само за общи части и прозорец, на избите и боядисване на блока. Лесно се изчислява, каква е квадратурата на поставената изолация на блока, дограмите и метража на поставените тръби! А сигурно ще има за подмяна и кранове и друга арматура по ВиК, която също може да бъде вписана към общи части.
37
1
 
12
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
С така нареченото,,саниране,, нищо не правят.Лепят стиропор и боядисват.50процента от парите се крадат от ,,наши,, фирми.Първоначалната идея беше да се обследват заварките при панелките и ако се налага да се подсилят с нови заварки и чак след това да се вършат другите процедури.Сега е ,,Мижи да те лажем,,
36
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хоризонтът е далече... Пари на унгарски мушеници да давам :)))Който е имал пари вече са е санирал - студиопор и дограма :)))
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тя Кристилинка още като неше Евродепутатка каза, че 50% трябва да се поема от собственика. Ама това саниране си е чисто съсипване на панелките.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тя Кристилинка още като неше Евродепутатка каза, че 50% трябва да се поема от собственика. Ама това саниране си е чисто съсипване на панелките.
33
3
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Понеже съм селянин, така съм роден и така живея, не разбирам защо с всеки литър платено гориво, защо с всеки лев даден за брашно или олио, с всяко купено лекарство, аз плащам данъци за да облепят сградите на гражданите с фибрант или каквото и да е там. Защо???
32
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
За БеляНе първо бе 10 милиарда, после 15 милиарда, но като го знаем какъв е крадец Тулупа, уникално крадлив, щеше да удари 25 милиарда и тока от там щеше да е абсолютно непродаваем. А нашият блок наполовина е саниран и без тези крадци
31
2
 
12
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Някои хора вече са направили изолация на апартамента си, както и смяна Вик-то. И те няма да са съгласни да плащат отново. Затова трябва да се мисли в две посоки - едната е да се направи механизъм за саниране на несанираните апартаменти от блока, както и за саниране на общите части - например стената на стълбищната клетка, под първия етаж и тн. Другото за което трябва да се измисли механизъм е боядисване на всички апартаменти, целия блок в един цвят
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29Не мога да разбера с какво толкова си изпатихте. Фирмата била тежка, работниците бавни и мързеливи. Но в крайна сметка има ли резултат? какво се случи с блока? Ако накрая все пак блокът ви е чист с нови дограми и външно боядисан какво от това че е станало бавно? на някои хора им дай само да говорят лошо за определени неща защото така обикновено се прави. да ама критика без покритие е досада.
29
5
 
6
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Да шибне едно земетресение седма-осма по Рихтер да видите новите тухлярки как ще станат на купчини червена прах. Па айде ме гОворете как ще санирате комунистическите панелки, де идейната им фаза е за петдесет години. Минимум.
28
5
 
11
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Това е не социалистически подход, от социалиста Радев. Та хората пари за стълбище едва сабират, тия за саниране говорят. Лъжи да ни маже , че ще има саниране. Явно идеята ще залегне в новия " Проект" на двамата архитекти в политиката и икономиката. Нали казаха, че с десни идеи ще правят леви политики. Очаквайте още сливи за смет и да ви дойм като крава за общо благо. Благодаря не ща.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние си изпатихме с това саниране. Фирмата, която дойде беше от хашлашка по-хашлашка. 4-етажен блок един месец санираха. Толкова мързеливи работници - един апартамент пет дена! Ако не им се даваше зор, щяха да си санират цяла година.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сланиране с ракия и много бири ! Пържоли и печени ребра на жар !
25
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14да така стана и с нашия блок. от три черинайсететажни блока само нашия го санирахме. Другите така и не се разбраха и сега нашият стои новичък и чистичък между двете олющени мърсолетини. Една стотинка не ни взеха. Който е мислил е постъпил умно. Сега да му мислят тези които сглупиха и на които сега кроят кюляфа. Явно ще си живеят така до момента в който блокът тръгне да се събаря. Но и тогава май няма да го санират. Хората са си просто такива.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият панелен блок целият се е облял в пукнати..., ако речем и да го санираме хептен ще се разпадне.