МЗ предвижда по-добро заплащане за медицинските сестри

Целта е медсестрите да останат у нас след дипломиране
19 сеп 2021 09:34, Ния Христова
21
МЗ предвижда по-добро заплащане за медицинските сестри
Снимка: Pixabay
Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи". Мярката е с цел младите медицински сестри да останат у нас след дипломиране. С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив, предаде БНР.
 
"Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120", казва ректорът проф. Марияна Мурджева.
 
"Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там".
 
Здравното министерство предвижда при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв.
 
"Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.", посочи проф. Мурджева.
 
Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. Данни на НСИ сочат обаче, че към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. 
 
България е на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди.
 
Броят за прием в тази специалност е увеличен. В медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.
 
По данни на Здравното министерство, средната брутна месечна заплата на специалист по здравни грижи у нас е 2 хиляди лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Колтуклиева преди 2 години
До Мс......Сериозно. Браво! Голямо браво! Ами като могат без сестри ..да работят! Натам вървят нещата. Скоро ще ги търсите под дърво и камък сестрите,защото за мен ТЕ са свързващото звено между лекаря и пациента!
15
0
 
2
 
! Отговори
M.Митев преди 2 години
До Анонимен-Като не е работа на лекарите да поставят инжекции....защо ваксинацията срещу Ковид се прави само от лекари(даже и такива,които не са виждали игла в близките 20г.). Ще ви кажа.....защото за всяка ваксинация им се заплаща по 10лв......не е малко за подкожна инжекция ,нали?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега заплащането на някои мед сестри е пи голямо от това на лекари Въпросът не е по добро заплащане на мед сестри а добро заплащане в здравеопазването въобще не това директори на болници да вземат 50-70 хиляди кева заплата а тези които работят по 1000-2000лв ей за това напускат и лекари и сестри
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново маса глупости по темата....1 липсата на сестри е най големия проблем на национална сигурност.....2. два бона е полюция, не реалност, особено вън от софия.....3 добро начало би било ЩАТ от поне 1250 лв за начинаищи, и да двойно за лекари......ама щат за да не могат ги крадат...
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До никой Смешен си!!!! Какво не може? Да сложи мускулна, венозна, подкожна инжекция? Или да разтвори флакон антибиотик с физилогичен разтвор? Човекът над теб ти го е казал - СТУДЕНТИТЕ по медицина ги могат и ги правят тези неща, без да са завършили. Просто има нужда и от нискоквалифицирани кадри, защото не е работа на лекарите да се занимават с това.
11
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
То не може ГЕРБ да крадат милиарди и заплатите ни да не са мизерни. Сега има надежда, че постепенно ще изчегъртаме модела Бойко Борисов, а с това ще има и пари за заплати.
10
12
 
4
 
! Отговори
Мс преди 2 години
И без сестри да останем няма страшно,масово завършващите лекари като студенти са работили като сестри.Не е необходимо да им се придава толкова голяма важност,те милите ми сестрички и без това са със самочувствие по голямо от на лекар.
9
4
 
14
 
! Отговори
никой преди 2 години
лекар ,колкото и да е кадърен и учил ,не може да направи нищо без помощта на медицинска сестра!Защото назначава ,но кой изпълнява ?
8
1
 
11
 
! Отговори
Байчова преди 2 години
Каквито пари и да дават на мед. сестрите ,в тези концлагерни условия в болниците ,те няма да стоят тук. Ходили ли сте в провинциалните градове ,където има МБАЛ - от всякъде тъжно и отчайващо!
7
3
 
12
 
! Отговори
Мед.сестра преди 2 години
Лекар, без сестрите е също дупката на пояса за плуване ,която е по голяма.Те назначават,ама в изпълнението не ги бива.Така ,че съдовете са скачени и незачитането на този факт ни е довело до това положение!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕПТЕМВРИ 01, 202124 часа с пациенти, 670 лева заплата: 8 медицински сестри напускат COVID-отделението!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им вдигнат заплатите със 120 лв и ще ги изкарат от бедност.
4
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
МБАЛ са частни фирми Д-р Менгеле си сложил 1,5 милиона заплата... Да си плащ на сестрата колко иска :)))
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те намазват ли достатъчно от пътеките? Познавам доста мед.сестри, дето не могат да не се похвалят.
2
17
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Народа мое да бачка на МРЗ а сестра със средно образувание 2,5 МРЗ... Кой плаща? :)))
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да не дадем на лекарите че те са много скъпи, а така ще изглежда че правим нещо