До колко души се стопи България? Вероятно най-много до 6,7 млн.

Нямало доверие в преброяването, ще доведе до некачествени данни
Обновена: 20 сеп 2021 12:02 | 20 сеп 2021 12:02, Камелия Цветанова
199
До колко души се стопи България? Вероятно най-много до 6,7 млн.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-важният резултат от националното преброяване ще е броят на населението, а със сигурност това, което ще видим е една нова корекция надолу, заради миграционните процеси, посочи пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Още по темата

„Най-вероятно ще сме около 6 – 6, 7 млн. души, това е моята прогноза. Интересно ще бъде също какъв ще се окаже БВП на човек от населението, който е индикатор за икономическото развитие“, посочи той.

Според него големият риск е много ниското доверие към преброяването, което ще доведе по-некачествени данни от изследването.

„Причина за това беше хакерскатата атака срещу сървъра – това беше фалстарт на преброяването. От друга страна пандемията също ще попречи за по-доброто преброяване.

Прави ми впечатление, че хората не искат и да споделят част от нужната за целта информация, като квадратура на жилището, наличие на техника“, поясни още Николов.

Според него се очаква да е променена и картината за  работната сила.

„Очакваме да разберем защо се регистрира толкова висока заетост във Велико Търново, Габрово и София област. Също не очакваме преброяването да засече териториално –административни промени. Най-големите градове ще са сигурно София, разбира се, но е интересно кой ще е вторият по големина град - дали Пловдив или Варна", каза още Николов.

По думите му не се очаква добра картина на здравния статус на българина, след преброяването.

Според Николов не е удачно да се пита в преброяванията за доходите на семействата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: населениепреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Караконджул преди 2 години
Моя квартал дори не беше преброен??Ко ще рече това, че не съществуваме?Или ще рече, че вие преброителите напускате от мързел?Тази преброителна организация е за смях!
151
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно дали сме 6 или 7 млн. Важно е колко от тях са българи.
150
0
 
5
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
в малките градове производство няма, хората избягаха- Търговище, Разград и донякъде Шумен няма почти хора. Тамошните млади дето са се завърнали са на държавна хранилка - даскал, ченгисти, пожарни.. Средните градове като Търново, Плевен също намалят, но там университетите притеглят хора и винаги ще се видят хора по улиците дори в 3 сутринта. Общо казано България ще в 3 града - София, Варна о Пловдив, другите лека полека ще станат едно а природата или с братята роми ')
149
4
 
6
 
! Отговори
man преди 2 години
При следващото преброяване - 4.5 милиона, предимно от ромейски произход. След това връщане към Търция, просто тази територия не ставва за нищо.
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкарахме си западния икономически модел с прескъпи имоти и млади хора които споделят по 4-5 човека една квартира. Само че на запад си поддържат нулев прираст с имигранти. А тук просто ще изчезнем. Не ти трябва преброяване за да знаеш това.
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смех, Адрианчо искал да научи БВП-то чрез преброяването. Да ама не. Най-бедните 25% от населението и най-богатите 0.01% няма да се включат в преброяването и резултата ще е неверен.
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От провинциален град съм, който беше 6-7 в класации за България. Сега гледам само пенсии и римляни. Малкото тинейджъри пък имат интелигентен поглет на гето-колежанин (завършил гимназия).
145
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Нямаме доверие в преброяването,нямаме доверие във ваксините,нямаме доверие в правителството,нямаме доверие в политиците,нямаме доверие в парламента,.... Е,какво излиза. Само в президента ли имаме доверие. Лошо,много лошо...,ако е така.Как да имаме доверие като народа ни е с манталитет на лъжци и хитреци.Никой,на никого не вярва. Всеки вярва само на себе си,което е истинска заблуда.
144
0
 
13
 
! Отговори
Ganjo преди 2 години
Толкова велики цивилизации са изчезнали,а ние сме се закъхарили за един народ сбирщина от тарикати,лъжци,мошеници и крадци. Разбира се,че има и свестни хора на тази земя,но са пренебрежимо малко. Само вижте в каква среда живеем и какви са човешките ни взаимоотношения и ще ви стане ясно що за народ сме.Народ с не добро настояще,съмнително бъдеще,не може да е бил със славно/велико/ минало,колкото и да се лъжеме,че е било така.
143
13
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
Няма как да се увеличи населението докато е пълно с 30годишни бабки, които викат има време за дете и 28-30годишни пръчове още неженени
142
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показателно от снимката ,вместо да правят онова нещо - вътре,вънка,вътре,вънка ми карат тротинетки !
141
3
 
15
 
! Отговори
Анализ преди 2 години
Топим се защото жените в детеродна възраст не знаят какво искат и като станат на 35 вече ги е шубе, а повечето младежи живеят при мама до 30-35г. Когато масово имат по едно дете, не е много за чудене. Ние сме с две, но повечето ни познати са с по едно, брат ми с една дъщеря. Всички деца са във Варна, а повечето студенти в София или в Англия. Цялата младеж на североизтока също се е преселила и хубав град като Разград е колкото квартал на Варна, а има капацитет за двойно повече хора
140
3
 
20
 
! Отговори
Fox81 преди 2 години
Нас Византия и Турция не ни претопиха, но след 30г. демокрация, майката ни се разплака. След още 15г демокрация, напълно ще изчезнем
139
5
 
0
 
! Отговори
Малчу от Факултету преди 2 години
До Анонимен 140 Твойта пузнат е многу прос чиляк щоту вече нема ром , има ЕвруРом . Балканска разлика .
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът Ран-Ът планът е че българина мисля негативно и винаги мрънка за всичко и всеки му е виновен , винаги се мисли че е най хитрия и най умния на света.. Вместо да запълните дните си седите по форуми и се правите на професори е как да дойде някои и да ви напълни джобовете със пари като всички се мислят за тарикати
137
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога нас Византия и Турция не са могли да ни претопят българина никога няма да изчезне колкого и на всички да ви се иска ..
136
0
 
18
 
! Отговори
до 146 преди 2 години
Обективното е, че "демокрацията" се прави от тез същите сел ски фамилии де строиха комунизъма, също толкова успешно
135
2
 
16
 
! Отговори
ние сме малък преди 2 години
но про ст народ
134
3
 
11
 
! Отговори
Апокалипсис преди 2 години
Планът Ран-Ът няма нищо общо с изпростяването, чалгата, малоумието и други велики качества, характерни за новото поколение. Стратегията Ран-Ът е дело на А. Карлович Луканов, който беше отстрелян през 1996. По време на дебатите в България в присъствието на Ричард Ран и сие са взели участие САМО *** от политическата структура на БКП-БСП. Естествено планът Ран-Ът НЕ сработва. Така че търсете причините някъде другаде и най-вече в некадърниците, които ви управляват.
133
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та се сещам за един план Ран ът за унищожение на България-Тук ни трябвате не повече от 5 млн.Планът успешно се изпълнява.