Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър

Туроператорите взихмаха средствата от 1 юни 2021 година
21 сеп 2021 16:11, Нели Христова
12
Държавата спря помощта от 35 евро за всяка заета седалка в чартър
Снимка: Pixabay

Министерството на туризма спря набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. Това съобщиха от Министерството на туризма и допълниха, че прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година.

"Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи", отбелязват от ведомството.

От министерството, ръководено от Стела Балтова, допълват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия.

При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази Мярка се спря по друга причина . Покарай Ковид се нароиха много фирми мошеници . Имаме вече *мъртви души* не само за изборите , но и Туристи и Сервитьори , Готвачи и Аниматори в Хотели .
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уааау, *** то имало такава помощ, иначе за бедните пенсионери 50 кинта.....хахахаха :)))
7
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
70 кинта чиста печалба :)))
6
1
 
5
 
! Отговори
Тренажор преди 2 години
Аз само заради тази субсидия отворих туроператорска агенция и препродавах почивките на други туроператори. За една година не съм звъннал на нито един хотел, авиокомпания, атракцион или каквото и да е било друго. 50/50 субсидията с истинския оператор и му давам записалите се. 20-30% от сумата наливах в спам във фейсбук реклами. Никога през живота си не съм изкарвал такива пари.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мааалоумните коментиращи не разбират че помоща не е спряна! само е променена , вече може да се взимат само БЪЛГАРСКИ авиопревозвачи, а всички знаем те на кого са, не може да вземеш евтино турски, полски или немски авиопревозвач!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее социалната държава към богатите и бизнесмените. В конституцията пише, че сме социална държава, не се уточнява, че важи само за богатите и за бизнесмените. Трябва да се напише.
3
2
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Най-накрая спряха този грабеж на бюджета.Промяната е видима.
2
2
 
22
 
! Отговори
Ясъмкон преди 2 години
Помощи за пенсионери и социално слаби заради ковид няма ама видиш ли туроператоритенай важните за държавата
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както предполагам е спряла и помоща за всяка незаета седалка в междуделски автобус и затова сега такива няма там са на търсене на съседи кой да те заведе до болница или друго място