Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо

Работодатели искат компенсации от държавата
Обновена: 24 сеп 2021 17:49 | 24 сеп 2021 17:30, Анисия Иванова
153
Цената на тока може да скочи с до 40%, търсенето е голямо
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всички потребители, които купуват енергия от Българската независима електроенергийна борса, да получат компенсации от държавата. Това настояват от работодателските организации у нас.

В условията на пандемия и нарастващите цени на електроенергията бизнесът предлага мярката за подкрепа на заетостта "60/40" да бъде преформатирана като "75/100".

"Тоест 75% от възнагражденията и осигурителните вноски да се покриват само за неотработеното време, а за отработеното време работодателят да изплаща 100% от възнаграждението", призова Добрин Иванов от АИКБ.

Високите цени на електроенергия на едро няма как да се отразят пряко върху сметките ни за ток. Още след 1 януари обаче битовите потребители ще почувстват осезаемо отражението. Тогава се очаква да поскъпнат също парното и топлата вода заради нарастващата цена на природния газ на световните борси.

"Ако се случи минимум 20%, то тогава при следващия регулаторен период трябва да очакваме много сериозен взрив на цените. Предполагам, че повишението ще бъде доста повече от 20%, може да стигне и 40%", прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

На фона на поскъпването на основни хранителни стоки и услуги на битовите потребители няма да се наложи да плащат повече при посещение в заведенията например, въпреки че именно те реализираха най-големи разходи и заради цените на електроенергията, и заради ограниченията върху работата им в условията на пандемия.

"Първо, доставните цени се вдигнаха страшно през последните два месеца. Сметките за ток са се вдигнали с по 2,5 спрямо същото време миналата година. Не могат безкрайно да се вдигат цените, защото на хората не се е променил стандартът, така че от това вдигане на цените няма да има голям смисъл. Това е поредното нещо, което изяжда от печалбата", обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От "Българския енергиен холдинг" обаче казват, че тенденция за поевтиняване на ток няма, защото търсенето на електроенергия в момента е много голямо.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: ценатокBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
до129 преди 2 години
Иван Костов - от википедиа:Висшия икономически институт Карл Маркс (ВИИ) (сега Университет за национално и световно стопанство) в София. През 1974 г. се дипломира със специалност Политическа икономия.От януари 1975 г. Иван Костов е асистент във ВИИ Карл Маркс, а от 1979 г. старши асистент в катедра Политическа икономия на Центъра по идеологически дисциплини във Висшия машинно-електротехнически институт Владимир Ильич Ленин (днес Технически университет), София. ;-)
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арести за наглите престъпници манипулиращи борсата.Да се провери продъlжва ли експорта на ток без пари за съседни държави по следени внимателни отработени схеми.Предупреждават че десетки години престъпници на власт прикриват експoрт на ток за по 0.02 Euro а на българи го продават по над 0.12 Euro..
121
1
 
5
 
! Отговори
Герб преди 2 години
При пазарната икономика е така монополиста определя цената както реши - които не иска да купува от него стои на хладно и тъмно
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислената зелена енергия вдига цената на тока до небесата в комплект с престъпните ЕРПета дотирани от държавата и най вече мафиотското КЕВР
119
2
 
8
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
До кога ще търпим скъп ток от Марица изток. Трябва незабавно да се затворят и мини Марица изток и всички ТЕЦове там. Разберете, плащаме скъп ток заради въглеродни квоти.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да скочи защото ще скочат пенсиите. Един дава друг взима. Народ будала.
117
2
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Търсенето определя цената.... безплатен обяд, няма!
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де Дърво Де,*** недни видяхте момента да пълните гушите и давай юрооооош!
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само едно не мога да разбера,тоя ток сякаш не го произвеждат в Козлодуй ами го внасят от Нова Зеландия на батерий....
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разликата в търсенето и предлагането се прави от фирмите които продават ток на борсата и с цел за да се създаде изкуствен недостиг изключват мощностите в най-пиковите часове за да увеличат цената .
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е те така се източва държавата
112
0
 
14
 
! Отговори
астора преди 2 години
Питам комуниста Кадиев- кьде жена ти препродава тока на АЕЦ КОЗЛОДУЙ. АКО е вярно г-жа Нинова защо петните името на БСП с този човек
111
5
 
3
 
! Отговори
До 129 преди 2 години
Ми баш бай Бойко Борисов си е баш комунист у червата, ама си крие червената партийна книжка на БКП у нощното шкафче сигурно - под пачките с евро, затова не са могли да я снимат и нея!
110
4
 
5
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 124 Бе те кога са спрели да ни управляват комунистите бе, човече??? Ти болен ли си??? КОВИД ли си лепнал??? Температура имаш ли??? Я се огледай: Паметници, герои, монументи, петолъчки - какво е свалено? Всичко си стои! Един Иван Костов се опита да промени нещо и му подрязаха крилата...
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаеме ги комунистите другарю дядо Мраз и те не са герб и бат Бойко и никога няма да са с вас другарю комунист
108
0
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Еееиииий прайте ли сметка,че кръв жа има ? Има ора кадя глеат болни родители,дяца,старци. За ток ли,за ликарства ли или за едине ? Тоягата ша играй могу тъй да знайти. Ни си играйти с бендзина и кибритя еднувременну !
107
4
 
1
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
До: номер 118 (синоптик) Така е, прав си. Радевата зима ще дойде скоро. Всъщност, аз вече започнах да приготвям подаръците за Коледа, а генерал Радев ми обеща няколко Грипена на които ще ги натоварим и занесем бързо до българските деца от Лапландия до България! Комунизмът (на ГЕРБ) си отива, спете спокойно деца!
106
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...та няма място на планетата,което да е "осигурено" срещу земетръс...Нещо повече:..-В Япония,примерно,където стават едни от най-честите и интензивни земетресения,дори и не помислят да се откажат от атомната си енергетика...Но ти явно си "Корифея на корифеите" и ги разбираш "най-добре" работите..
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и след толкова години го докарахме комунистите да ни управляват .. още една червена зима
104
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...Никак не е смешно това,което написах!...Двойния воден цикъл се прилага за централи на повърхността..Когато са под земята не е нужно да имаш "втори цикъл",защото ще има естествена защита от радиацията...Впрочем,май не знаеш,или се правиш че не знаеш,че много космически апарати са снабдени с мини ядрени агрегати,НЕИЗПОЛЗВАЩИ въпросния "двоен цикъл",защото защита от радиация там не е необходима...Що се отнася до "Земетръсната зона",то НЯМА МЯСТО НА ПЛАНЕТАТА,което да е "осигурено с