Румен Драганов: Чуждите туристи харесват свободата в България

Липсата на паркоместа е проблем и за зимния сезон, смята той
24 сеп 2021 16:52, Анисия Иванова
48
Румен Драганов: Чуждите туристи харесват свободата в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Представители на туристическия бранш обсъдиха вчера предизвикателствата пред сектора на среща със служебния премиер Стефан Янев. На срещата присъстваха и четирима министри - на финансите Валери Белчев, на туризма Стела Балтова, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева. На срещата се реши в срок от 10 дни да се излезе с ясна позиция, която да казва с какви инструменти ще се подпомогне бизнесът, като 46-ото Народно събрание вече определи сума от близо 80 млн. лв. за тази цел. Това заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Министър-председателят Стефан Янев отчете добър сезон, което е така. Нямаше места под чадърите и паркоместа. Премиерът начерта и следващият етап, който е зимният сезон. Да постигнем същата интензивност на пътуванията както на вътрешния, така и на външния пазар.”

Експертът по туризма посочи, че чуждестранните туристи са били много доволни от пребиваването в България и свободата, която има тук. Според него никой реално не е питал или настоявал за някакви конкретни мерки за безопасност.

Доц. Драганов смята, че за да се случи това, заведенията трябва да работят на максимален капацитет, служителите да получават финансово подпомагане под някаква форма, а обществото да е доволно от мерките. Той посочи обаче, че в туристическия бизнес има неразбиране за това какво е “туризъм”.

“Има ресторантьори, които казва, че имат сериозен оборот от лятото и нямат нужда от мярката “60 на 40”. Но има и хотели, които сериозно се нуждаят от тази подкрепа на държавата. А екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите са напълно забравени", обясни Драганов.

Според него трябва да се да се акцентира на най-важното, което е всички да работят: “Не може заради три старчески дома в Бургас да се затварят заведения в София и Благоевград.”

Румен Драганов посочи, че няма яснота за начина на използване на нито едно от финансовите пера. В бюджета, който бе актуализиран, има предвидени и 30 млн. лв., които също са планирани за туризма, но никъде не е написано как да се разпределят.

Гостът допълни, че проблемът с паркоместата ще е проблем и за зиминя сезон. В курортите и особено в София да има повече места за паркиране, защото самият факт, че няма къде да се спре, отказва туристи от други градове и от чужбина, каза Драганов.

Целият разговор може да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да има по-добър транспорт, организация. Мерси...
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните туристи към който сме се фокусирали, харесват евтиния алкохол, лесната достъпност до всякакви видове наркотици и липсата на какъвто и да е контрол. На мен обаче това хич не ми харесва. България става все по-отвратителна държава от година на година.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев съсипа държавата само за три месеца !ОСТАВКА ФИГУРАНТЕ НА МУТРИТЕ
37
5
 
3
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Няма правителство,само една Радева хунта ,която прибира в пликове.Ако държавата иска проблемът ще се реши.Но фигуранта прави памки и съсипва икономиката .Колко му плащат търговците на ток,които основно са бивши комунисти Оставка мутро
36
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 години
До Анонимен КомунизЪмЪт фа-ли-ра!Скапа се!Сега се ходи в Гърция!
35
2
 
7
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Не свободата, а свободията.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форумните шутове пак си чешат езиците :) Иначе това е вярно, че явно чужденците им допада тук, няма такива рестрикции, каквито има сега в техните държави. Последният месец във Варна има много германци например.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предприятията ще дават ли карти за почивка за 21 дни с три пъти хранене закуска обяд и вечеря, за бунгалата в Ахтопол на цена 80лв за целия период.
32
1
 
4
 
! Отговори
Doko doko преди 2 години
Бай Тошко те харесват в Бг защото тук е Свободния и все си прави каквото иска и е в общи линии спокойно Можеш да се разхождаш почти навсякъде посред нощите и няма да те нападнат на 5-ия метър и да те опоскат Дори ковид мерките са колкото да с каже че ги има
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю, тези хора от държави с диктатури ли идват в България.
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буожиии, доживяхме. Някой да препочита свобода в Бг. Луд смех. Всъщност ЕС е по-зле от СИВ, ако някой разбира.
29
4
 
10
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Аз някакви други западни туристи освен алкохолици на морето или в Банско не познавам. Основно са англичаните дето обичат тази алкохолна свобода. Но не само. Аман от тъпотии. Харесвали. Някакви пълно убитаци идват тук само.
28
3
 
11
 
! Отговори
Ганьоооооооо! преди 2 години
Харесва им, че е евтино и че няма ред. Те са за малко в БГ-то. 10 дни яко пиене, наркотици и мурветини и чао. Но *** си остава при вас.
27
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 години
Най-голямата слабост в някой случай е предимство. Липсата на ред прогони Зуека на младите пък това им харесва повече от тоталната регулация на запада.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къф хаос бе глупанаанаци тук все още е бела дръжава още няколко години поне! сетне като я наследят *** ромеи и ислямистите от идил и като се разпадне ЕС и си заминат американците зад океана ше видите тогава хаос какво е глупанациии
25
1
 
7
 
! Отговори
бърборко преди 2 години
нема заплати за персоналаа бели роби има бол че и английски поназнайват тук там и дойч и руски шпрехат седят изпънати и усмихнати пред хотела в очакване на западния турист на Туриста му е хубаво на Драганов също...
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъркате свобода с хаос, съмнява ме повечето от тях да се радват на хаос е беззаконие.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристите харесват свободата да не плащаме - данъци , ток , заплати и осигуровки за да им предложим най ниските и безданъчни цени. Тва свободата е голяма работа :)
22
7
 
3
 
! Отговори
идил преди 2 години
върнете ни Бойко! искаме си Бойко... само той може да оправи държавата и да изгони ислямската държава от България Бойко Нойко
21
2
 
5
 
! Отговори
Драганов прегледайсе преди 2 години
В България Перник се изтезават хора каква свобода бе ненормалник!Ислямска Държава и Ал Кайда са пробили в Перник.