Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри

За мярката ще са необходими към 650 млн. лв., имало ги
Обновена: 27 сеп 2021 17:06 | 27 сеп 2021 16:37, Веселина Йорданова
125
Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри
Снимка: БГНЕС

Правителството е разработило схема за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени на тока за предстоящите зимни месеци.

Става дума за 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия, като по предварителни разчети за мярката ще са необходими 600-650 млн. лева за шест месеца. Схемата е разработена съвместно с КЕВР и ще бъде заложена в бюджета за следващата година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в Министерския съвет, който представи мерки във връзка с високите цени на тока за бизнеса.

Янев обаче подчерта, че парите са налични, но разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Това означава, че мярката ще бъде заложена за бюджет 2022, което трябва да бъде одобрено от бъдещия парламент след изборите през ноември или още за тази година, но чрез актуализация на настоящия бюджет отново от бъдещия парламент.

От думите на Янев стана ясно още, че ресурсът е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества производители в енергетиката.

Ще бъде изработена национална позиция към ЕС за по-гъвкава политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ. Предвижда се МФ съвместно с Фондовата борса и Министерството на икономиката да приеме и обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на участниците в пазара.

Сред мерките е още засилване на регулаторния контрол на КЕВР. Ще бъдат предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и ще има временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

Всички мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции да можем да влияем на търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, каза Янев. Според него в последните два месеца у нас на свободния пазар са едни от най-ниските цени на тока, а ръстът се дължи на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, посочи служебният премиер.

По думите му до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика - АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй". Според него трябва да започне такъв експертен разговор и да има яснота какво България ще прави в перспектива.

Янев заяви, че министърът на енергетиката се справя и няма да му иска оставката. Според него исканията за оставки трябва да спрат, а да се търсят прагматични решения.

Шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че цените на тока за бита и топлоенергията ще останат непроменени до края на годината. За началото на следващата година той заяви, че ще се търсят решения за по-ниски цени, но посочи, че основен фактор, на който няма как да се повлияе, е цената на природния газ на международните пазари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: енергетикаСтефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
А КЪДЕ СА ОБЕЩАНИТЕ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ- ДА ПОВТОРИМ ЦЯЛО ЛЯТО ОБЕЩАВАХА ВИСОКИ ДОХОДИ И КОГАТО НАГЛАСИХА С АЛАБАЛИЗМИ ШЕСТИ МЕСЕЦ ДА УПРАВЛЯВАТЕ- ИМА ОГРОМНИ ЦЕНИ И ВСЕ СЪЩИТЕ ДОХОДИ
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не правят , но обясняват,че токът в България е най-евтиният в ЕС.Радевки те в действие.
82
1
 
2
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Браво! На Социално слабия бизнес сметката за ток да му е плаща бедният българин. То по голяма кощунство само в приказката болен здрав носи. Ей това е Радев - Срам!
81
0
 
4
 
! Отговори
Алллоооо преди 2 години
На служебното много му се иска, ама няма желание .... ха ха ха
80
0
 
5
 
! Отговори
Да бе,и тате каза, преди 2 години
че ще ми купи колело,ама другия път.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стефчо, още ли имаш усещането, че те подслушват?
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тая схема май пак се подпомагат спекулантите, просто наложете контрол.
77
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 2 години
" Устойчивото развитие" на Радевци вече удря по джоба. Не се притесняват да кажат какво ни чака и след Нова година.
76
10
 
5
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
като гледам кандидатите за президент, МАЙ румбата няма да се явява на втори тур
75
0
 
10
 
! Отговори
енергиен експерт преди 2 години
Моята препоръка е г-н Радев да не поставя кандидатурата си за втори мандат като президент. Освен това препоръчвам да бъде въдворен в Белене цветът на нацията. Така и така няма да се прави там АЕЦ, поне да въдворят цвета на нацията.
74
2
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
А на някой да му прави впечатление,че Атанас Петканов не е с мошениците Киро,Асен и Спецов.Или това за радевци няма значение
73
0
 
7
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
знам, че господин Слави Трифонов ЩЕ ИЗЧЕГЪРТА и харвадските изманици и съм, относително спокоен
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко хубаво си измиват ръцете. Вижте ни ние сме добри и искаме дадем , ама няма кой да одобри. Половин година така . А иначе другите лоши.
71
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
г-н Янев стига с този бизнес,за народа,трябва да обявиш помощ,защото същия този бизнес смъква девет кожи ,от гърба на българите,щом няма пари,няма да прави бизнес,народа не е съгласен,от неговите данъци,да подпомагате бизнеса.
70
2
 
12
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Чудеснощи управление на Радев.През 2 месеца актуализация и всички мълчат
69
2
 
10
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
надеждата на България е в БОРИСОВ 4
68
2
 
7
 
! Отговори
Oxoo преди 2 години
Див популизъм. За тези пари колко магистрали могат да направят, които ще докарат още пари! Но по-добре да предплатим изборите ;)
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71Извади ти 5 милиарда всяка година да плащаш на глобалистите вредни емисии за Тецовете. Това е обир,и е неизгодно,ще увеличи тока. АЕЦ енергията е чиста,и евтина.
66
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ще ми купи колело,ама друг път.Така ми звучи обещанието на Янев
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червени бок лу ци!