Ще продължат ли цените на основните храни да скачат?

След около 10 години ще изчезне ръчният труд, смята Марияна Кукушева
28 сеп 2021 18:00, Ния Христова
78
Скокът в цените на тока и горивата доведе и до покачване на цената на хляба. В последните месеци цената на хляба достигна средно 1,20 лв. за половин килограм.
 
"За една година цената на газа се увеличи със 150%. От 1 октомври очакваме още 25-30% покачване на цената на газа. Цената на ел. енергия за бизнеса се увеличи с 200%. Цената на транспорта се увеличи с 35%. Имаме да догонваме борсови цени. За първи път тази година по време на жътва имаме феномен - цената на пшеницата се покачи с 30% и тя вече е с около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година. Към 10-15 октомври новата реколта ще влезе в мелниците. Оттам нататък може само да гадаем каква ще е цената на брашното", каза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Друг много важен компонент е заплащането на човешкия труд. 
 
"Вътрешната инфлация вече е 20%, а не обявените официално 3-4%. Това са факти, които всеки потребител усеща по джоба си. Сами разбирате, че себестойността на хляба и нашата доставна цена се променя. Цената на пшеницата расте, защото е борсова и не се влияе само от вътрешното потребление. 50% от добитата пшеница е с високохлебопекарни качества. От фуражна пшеница не може да се произведе хляб, това е невъзможно", каза още Кукушева.
 
Тенденциите показват, че цените на основните хранителни продукти ще продължат да растат.
 
"Крайната цена на хляба се определя от нашите партньори от търговските вериги. Към тази крайна цена има 20% ДДС на държавата. Винаги крайният потребител плаща ДДС-то. Едно от предложенията ни е държавата да въведе единна ДДС ставка от 9%. 9-те процента се оказаха печеливша формула и контролният апарат се обучи добре да събира ДДС в рамките на 9%, където той беше въведен. Това е силна антиинфлационна мярка. 9-те процента биха могли да изсветлят изцяло икономиката на държавата", обяви Кукушева.
 
Според официални правителствени данни - в държания апарат има 35-40% ангажирани специалисти, които "не знаят за какво са там и какви са техните служебни ангажименти".
 
"Бюрокрацията ни е тромава, административният натиск върху бизнеса е огромен. Бизнесът се нуждае от квалифицирани и отговорни кадри, които могат да правят пари. В администрацията работят хора с висше образование и в много случаи с повече от една магистърска степен. Тези хора са ни необходими не само да се влеят в нашия бранш, а изцяло в икономиката. Внасяме нискоквалифицирани хора, те не са необходими на икономиката на България", посочи Кукушева.
 
Според нея след около 10 години ще изчезне ръчният труд.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пшеницата, царевицата и слънчогледът продължават да поскъпват на европейските борси. Явно този път инфлацията ще е брутална. Всичко накуп нагоре- горива, храни, транспорт.
60
3
 
9
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Нали всички искаха да са инфлуенсъри, влогъри и тем подобни, които могат да си работят от плажа. Яжте лайкове сега, безплатно е!
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЩЕ МАЛКО И РАДЕВИ ЩЕ ВИДЯТ КАКВО СА ИСТИНСКИ ПРОТЕСТИ НЕ ПЛАТЕНИ ОТ МАФИЯТА.
58
7
 
5
 
! Отговори
работник преди 2 години
Естествено, антинародното правителство на комунистите прикрито като служебно, трябва да извърши мръсната работа, за да може след изборите да говори че това са тенденциите още от предишните правителства.
57
1
 
9
 
! Отговори
Ся преди 2 години
Тая като я видя и вече знам че ще почне да говори за повишаване на цената. Още от когато е на тая длъжност, дори и при понижаване на суровините, пак за това си говореше. Имаше сега хляб на промоция - 650 гр. 80 ст. т.е. около 1,25 лв./гр. Тя говори за двойна цена. Сама подготвя и напомпва нещата. Вдига цената, щото чула че всички дигат цената.
56
5
 
7
 
! Отговори
факт преди 2 години
БСП заедно с левия си президент Излъгаха Този Народ. Дванадесет години Корнелия крещеше в народното събрание че се краде. 30 години Слави насаждаше социалистически носталгии. Антинародния президент вдигна юмрук срещу законно избраното правителство за да могат сега хиените да си печатат пари и да произвеждат ново поколение мутри.
55
3
 
7
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Да благодарим на - герб за -50 милярда заеми сега ще ги плащаме яко докато другарете се мотат по - атина и барселона
54
3
 
6
 
! Отговори
Фрого преди 2 години
НА българския капиталист администрацията и контрола му пречи..Трябва пак 9 септември да се случи май !!!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко идва от цените на газа, кой държи цените на газа - джуджя. Кой има интерес от още една криза в ЕС - джуджя, щото тия му играят със санкции, що и той да не им играе с кризи. да се оправят. ако му писне един ден може и танковете да извади и няма кой да го спре като няма гориво и ток нали?
52
4
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
А КАКВИ ОБЕЩАНИЯ НИ ДАВАХА ПРОТЕСТИТЕ- САМО ДА ИЗЧАГЪРТАМЕ ГЕРБ И ГЛЕДАЙТЕ КАКВИ ВИСОКИ ДОХОДИ ЩЕ ИМАМЕ С КОИТО НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА...А ТО КАКВО СТАНА- ЦЕНИТЕ ХВЪРЧАТ ДОХОДИТЕ ГИ НЯМА- ОЛИГАРХИЯТА ОБРАЛА НАРОДА СИ ИЗЛЪЧИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ- СЪЩИЯТ КОЙТО ХВЪРЛИ РОДИНАТА СИ ХАОС. МАФИЯТА ПЛАТИЛА ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНЕ ДАДЕНОТО ПРЕЗ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ И НА ВСИЧКО
51
2
 
7
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Не ни интересуват цените и инфлацията ! По важно е Държавна Сигурност да спечели още на първия тур и *** и Кокорчо да са на първо място ! Ако трябва и машинките ще ударят едно рамо ...
50
4
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Така, така, точно така :))) Всичко трябва да поскъпва постоянно и с много проценти. Виновни са ГЕРБ и Борисов, Европа, Запада, както и целия свят като цяло. Само нашите комунисти, дето взеха с преврат властта не са виновни. Те вина нямат, нищо че точно при тях за някакви си месеци всичко, ама ВСИЧКО поскъпна и не с 1 - 2%, ами направо с 200%, 50%, 100%...Не си играят другарите, докопат ли власт всеки път едно и също
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес в българия?Ми тя администрацията не разрешава бе!С тия разрешителни режими до най-простата сергия за семки какъв бизнес очаква някой?Такива закони направиха,че по-добре да се наемеш на някой работни да си му,от колкото да инвестираш в собствен бизнес.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо случайно !Докато съществуват метастазите на тумора ГЕрП , ще е така - ще се мъчат да покажат с цената на всичко , че гербавите нямат алтернатива !
47
5
 
2
 
! Отговори
Споко бе преди 2 години
До Истукан - Ще ти вдигнат и заплатата ! Само Бойко да стане президент и всичко ще е БЕЗ ПАРИ - нали затова бързаше да те НАБУТА в ЧАКАЛНЯТА на ЕЗ - Е ще изчакаш малко , но пък си струва - После ще си пазаруваш ЕВТИНИТЕ домати и ракия директно в Евро !!!
46
4
 
6
 
! Отговори
Скачайте и вие преди 2 години
Кой не скача, е червен!
45
0
 
3
 
! Отговори
:-D преди 2 години
До Red pill - Не вярваш на този , на онзи - На никой - Ми остана само Карадайъ ?!
44
1
 
15
 
! Отговори
Тези преди 2 години
анализи и прогнози са безмислени....цените ще растат по много причини, най -вече защото така са решели определини кръгове....що се отнася за след 10 години, че няма да има ръчен труд, това си е жива фантазия....по-скоро ще се залага на ръчния труд за да се произвежда нормална храна..иначе ще се яде пластмаса...или както се казва пак се правят сметки без кръчмаря...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте на запад при демокрацията и свободата как брутално действа демократичната полиция и потушава с насилие всеки протест. А какво да кажем за мракобесните времена на комунизма със страшния репресивен комунистически човеконенавистнически тоталитарен авторитаристичен апарат. Как лесно падна комунизма 89та година, как свободно се протестираше тогава, дори и днес не може са се протестира така.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - скачаха, защото мислеха, че ето - ще станат капиталисти, ще забогатяват, а коминистите от политбюро ще станат пролетарии и ще им работят. Но стана така, че партийците от политбюро станаха капиталисти, а сега скачачите, които точеха лигитes да стават капиталисти им работят.