Топлото с парно излиза два пъти по-скъпо от климатика

ТЕЦ-а е почти 1,7 пъти по-скъп и от дървата
189
Топлото с парно излиза два пъти по-скъпо от климатика
Снимка: Pixabay

Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика, показват разчетите на енергийните експерти. Най-евтино тази зима ще се греят къщи и малки кооперации с термопомпа. Отоплението само на духалка през деня обаче излиза много солено.

Парното е на седмо място по икономичност, показва анализ на Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен за в. „Телеграф“. Той е изследвал 12 източника на отопление при цени на горивата към 8 септември тази година. В изчисленията са включени разходи за транспорт, загуби на отоплителните уреди и инсталации – котли, печки, радиатори и т.н., като всички цени на горива и енергия са на дребно и с включено ДДС.

Изследването сочи, че топлото от парно струва около 2 пъти (1,87) повече от климатика и почти 1,7 пъти повече от вносните въглища и дърва.

Сметките показват, че миналата година топлината от термопомпата е била 3 пъти по-евтина от тази на централното парно, а от климатика и печката с кюмюр и дърва струвала 2 пъти по-малко. Уредът, много популярен в скандинавските страни, обаче е подходящ за малки сгради, не и за огромните жилищни блокове, популярни у нас. Най-скъпо тази зима ще ни излезе топлината от електрическа печка духалка, когато я пускаме само денем.

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 квтч произведена с нея топлина към момента струва 5,3 ст. Същото количество енергия, добита от висок клас климатик, който също е вид термопомпа, струва 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квтч.

Топлото с вносни черни въглища е на трето място по евтиния и струва по 7,7 стотинки на квтч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече - по 7,8 стотинки на квтч. В цената е включен и транспортът на твърдото гориво, обяснява анализаторът.

Анализът на АУЕР е наредил екопелетите на 5-о място по икономичност преди природния газ и парното. Цената им обаче доста сериозно е скочила тази година. Потребители от Северозападна България твърдят, че тон стигнал 500 лева. Експертите на агенцията за устойчиво енергийно развитие са изчислили, че с транспорта цената им е 10,1 стотинки на киловатчас, а ако се горят в нова печка или котел – тя скача на 12,8 стотинки за киловатчас. В случая експертите калкулират разходите при покупката на нов уреда за отопление, а не това, че новият уред произвежда по-скъпо топло.

Загряването на жилището с природен газ също е поскъпнало и сега 1 квтч струва 12 стотинки, а при нова инсталация – 12,8 стотинки. Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден. Парното, при което се очаква поскъпване с 15-20% от 1 януари, също ще затрудни битовите потребители, коментираха експерти.

1 квтч топлинна енергия от „Топлофикация София“ струва 13,1 стотинки. В тази цена на полезно използваната топлинна енергия от централно топлоснабдяване не са включени разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с още 20-25% и ще стигне 15,72 -16,38 стотинки на квтч, коментираха от агенцията. Парното с радиатори и включени общи тръби и тела във входа обаче е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 18,7 ст./квтч, а когато уредът е нов и цената му е включена като разход става 19,4 ст., твърдят експертите на АУЕР.

Веднага след парното, на 8 място по ефективност е акумулиращата печка и отоплителните уреди, които ползват само нощен ток. Цената на киловатчаса при тях излиза 15 ст., а ако уредът е нов – 18 стотинки.

Още по темата

Предпоследни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 21,1 стотинки, а с нова печка – 21,6 стотинки, те са първите отоплителни уреди, които купуваме и включваме, като застудее. Най-солено според анализа на АУЕР излиза отоплението с газьол - 22,6 стотинки/квтч при старо котле и 23,4 стотинки за нови уреди.
 
Домакинство, което живее в едностаен апартамент е потребило 6593 квтч за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон и е платило 660 лева с ДДС според изравнителната му сметка. Ако тази зима семейството потреби същото количество енергия и използва полезната топлинна енергия без тази от общите части, неговата сметка ще бъде 863,68 лева, според анализа на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Но ако в енергията е включена и топлина от общите части – радиаторите на стълбищните площадки, сметката за парно и топла вода за сезона ще набъбне на 1079 лева. При отопление с климатик с висок клас на ефективност и консумация на същото количество топлинна енергия – сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 461,51 лева. Ако използва акумулираща печка или друг уред само нощем и навърти същите киловатчаси, ще получи фактури за почти 1000 лева - 988,95 лева. Но с духалка, включвана само денем, сметката ще скочи на 1391,12 лева.

Потребителите могат да сметнат колко ще им струва токът за отопление според мощността, посочена на уреда.
Например, ако вземе конвектор с 2 киловата, това ще е равно на 2000 вата мощност, това означава, че когато е включен на максимална мощност, той ще консумира 2000 вата за 1 час. За да сметнем консумацията, трябва да умножим неговата мощност от 2000 вата по броя на часовете, в които е включен на максимална мощност, примерно за 8 часа, той ще потреби 16 000 ватачаса, или 16 квтч. При конвектор с тристепенно регулиране уредът може да се включи на 750, 1250 и 2000 вата мощност. Количеството потребена енергия се умножава по цената на електроенергията за бита и се получава приблизителната ни сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най евтино е да хапвате повече фасул и да се отоплявате с топлите газове които ще изпускате като резултат
160
2
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
Направете си добра Термо изолация и се отоплявайте с каквото искате.
159
2
 
5
 
! Отговори
Енергиен контрол преди 2 години
Не се карайте. Най-икономично е на ток , когато имаш дистанционо за управление на електромера.
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с пор'но е още по-ефтино.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Термопомпа с водно подово е истината, също яко панели като приемат 50% финансиране по плана за възстановяване. А какво стане с него, червените и това ли ги затруднява, те май само да рекетират могат.
156
5
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
До 161.Консуматор на Топлофикация е етажната собственост. Събирате се, решавате го и се изключвате. Много е просто. Топломерът е на входа на сградата. Дяловото разпределение вътре затова е ДЯЛОВО, защото единствено се разпределя консумацията на сградата.
155
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
климатика само духа.а когато има парно се топли целият вход
154
1
 
16
 
! Отговори
най големия им золум преди 2 години
Слагам едно кюмбе и почвам да горя каквото има. Вече съм прибрал чехлите на комшиите във входа. Ще стигнат за месец.После имам стари гуми. .после почвам да горя паркета.Стига глупости. До сега щехте да построите АЕЦ а в Белене.
153
5
 
6
 
! Отговори
начо истината преди 2 години
Който се топли на ТЕЦ а ще му скъсат от сметки .....
152
7
 
9
 
! Отговори
КойНескачаЕчервн преди 2 години
"Кой не скача е червен. Четиридесет и пет години стигат."Помните ли!?Наскачахте ли се!?Съдира ли ви кожичката капиталиста и монополиста !?Нали за това скачахте!?
151
2
 
10
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Докато се пълнят нощни шкафчета и докато Стадото безропотно пладва,така ще бъде.
150
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На парно и топла вода от теца съм и сметката ми за ток е около 120 лева. За парно и топла вода миналата зима плащах 120 лева средно на месец за 156 квадрата апартамент. Ако мина на отопление с климатици, каквито имам, тока ще ми е по 500-600 лева на месец и ще ми е студено и шумно.
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По моите наблюдения с моите климатици е по-скъпо, отколкото с парното в апартамента ми и то при по-ниски температури поддържани от климатиците ми, които бяха най-доброто на пазара, когато ги купих.
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето с климатик може и да не успееш да стоплиш даже и при не много студено време.
147
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най скъпо е централно отопление, което е и МАСОВО. За държавни , общински и частни сгради. Частните ги дерат здраво / и за да покрият , трябва да КРАДАТ , Само могат и да не е крият. Разходите по уличната инсталация със загубите са неизчислими, общите части са трудни за поддръжка и контрол. Това го знае дружеството и в това е манипулацията. При локалното /автономно/ сметките са ясни и всеки си контролира.
146
1
 
9
 
! Отговори
до тъп - 118 преди 2 години
Харесва ми че си знаеш и си признаваш затова ще направя втори опит да ти го обясня - Климатикът използва свойството на флуидите (газ, течност) при изпаряване да отнемат топлина а при втечняване да я отдават. В режим топло компресорът на климатика създава вакуум във външното тяло така че газта там се изпарява, съответно отнема температура от околната среда и помпи във вътрешното тяло, като там газта се втечнява и отдава температурата, отнета от околната среда. Както виждаш няма преобразуване на
145
3
 
7
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Апартаментите с ТЕЦ са по-скъпи, да се чуди човек защо
144
0
 
16
 
! Отговори
Баливото преди 2 години
Аз от както пускам бойлера само като се къпя два пъти в месеца, тока ми падна много. Една крушка само и телевизора - 17лв.
143
6
 
18
 
! Отговори
Абонат преди 2 години
Топлофикация София е най-крадливата и неефективна фирма. Такса сградна инсталация е най-обирджийската възможна практика. Може да не ползваш никакво парно в имота, но плащаш, дори апартаментът да е празен и да не живее никой в него. Ама оттам минавали тръби, които стигали до другите абонати. Ами откъде накъде минават през моя имот. Ми да ми плащат наем тогава, че минават през мой имот. А пък сметките им са пълна каша, за да крадат по-лесно. Всички да се откачат от парното и да фалират дано!
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да строите сградите близко една до друга, което не е правилно и е незаконно, хората може да имат нужда от слънце и да си слагат слънчеви панели на терасите , включващи се в контакта, така правят някои хора в западна Европа, слагат си по 1-2 панела на терасата, даже има специално направени за тераси панели да не заемат място и пречат, поне постройте сградите така, че да има светлина и слънце в сградите, драги олигарси, а не да стоят на тъмно или да си надничат в стаите през блоковете!