Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.

Гълъб Донев: Искаме да ограничим спекулата заради тока
28 сеп 2021 10:13, Анисия Иванова
49
Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.
Снимка: БГНЕС

14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, каза вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Ръстът на инфлацията е малко над 2%, пенсиите са се увеличили.

Ще има увеличение и на минималната работна заплата, заяви министърът пред Нова тв. Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват.

"Дали ще е 760 лв., по-малко или повече ще видим. В момента в министерството правим разчети за различни варианти за нарастването й. От 650 на 760 лв. е твърде голям скок, малка е вероятността тя да е 760 лв.", каза министърът

Донев коментира рекордните цени на тока и парното.

"Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Относно електроенергията може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане цената на тока.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта в понеделник.

„Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

 „Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Daaa be преди 2 години
Каква инфлация 2% ??? На НСИто им диктуват колко да излъжат че била инфлацията! 2013 си купих апартамент за 60к евро, сега под 120к няма такива цени, това са над 10% на година, а те ми цъкат разни числа по 1-2% на година, вие в кой свят живеете?
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещи бедни 380 евро, това да хода да спа някъде са ми малко, камо ли да работя.
41
0
 
7
 
! Отговори
Диди преди 2 години
Честито увеличение на здравните осигуровки на безработните!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е важно,веднага да се въведе часовата ставка,законово и вързана за Нап.Един охранител взима пари,поча- сово.Като сложат,2.90 лв,той си остава на същото дередже.Нощните не ги плащат,така,че и за тях да се помисли. Официално са 1 лв.НАП ,какво наблю- дава.Положението е СЕриозНО.
39
3
 
5
 
! Отговори
????? преди 2 години
До мда....Не е виновен човека,че е осигурен на 650 лв.! Той иска да работи за прехраната си!!!!Ако не е съгласен-хайде марш на вън,следващият ще дойде!!!А трябва да се яде,като отиде на 2-3 места и навсякъде е така,какво да прави,съгласява се и..работи. Виновен е този,който го наема и краде по този начин! Виновни са тези,които не искат да хващат виновните за сивата икономика,а те не са малко,и кои са!!!!??????
38
0
 
11
 
! Отговори
???? преди 2 години
До Икономист.....Този Гълъб сутринта по телевизията каза,че плаща 120 лв.парно за тристаен апартамент!!!!????Смяяях.... и много жалко за нас-дали ще изкараме зимата,ще измрем от студ!!!!Как не ги е срам!Не ги ли е грях????
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигай!Едно време нашите ми даваха по 1000лв за закуска :)))
36
2
 
4
 
! Отговори
мда преди 2 години
До АнонименАма после ревеш, като ти смятат помощите на 650 лева, а не върху реалните 1800 лева на месец. Нъл братчед?
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличаването на минималната заплата прави само едно нещо. Вдигане на данъците ви. Нищо повече . Още и още данъци
34
2
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
Те хубаво ще я увеличат, но няма да ви я дадат, защото няма парламент, който да гласува увеличението. Може би нарочно изчакаха началника им Радев да разпусне парламента, за да започнат с обещанията.
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шо сам са осигурявал на 650 лева, па сам зимал 1800. Найш ли що! Щот ако беше кот вий го искате, щяха *** осигуряват на 1500 и да зимам 1100. Арее марш.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Sava Tomv - Баш па 20% ... а и не сме 1981-а. Дръжте си парите в други валути!!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Всъшност беше около 980 лева. Работата е, че като станишев дойде, беше 680 лева. А станишев беше там за 4 години. ББ за 12. Хммм...
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 25 - ааа, начи аз да платям, ти да имаш висока минимална и псоле да мий скъпу... ареее сааа разкарай, а?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко? 76 кинта? ВИЙ ЛУДИ ЛИ СТИ БЕ! После що летели цените нагоре!
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможно е увеличението на тока да се дължи на с години отлагания екологичен проблем на централите Марица Изток. Въпреки това толкова драстично и рязко увеличение ми се струва прекомерно. Особено за бизнесите това води до тотален хаос. Сега Минималната заплата - добре де но никой не вярвам иска да работи на минимална заплата. Това беше едно време 90-те когато имаше мутри. Сега всеки си се осигурява. На минимална даже чистачките по офисите вече не работят.
27
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ххахахааааа, какво ще увеличава тоя кавал Донев? Минималната заплатата се увеличава от парламента, не от Рундю филанкишията :))))))))))))))))) То вчера и она Янев помощи за бизнеса щял да раздава, ама греда - няма парламент да ги гласува. Тези хептен предизборно го подкараха по Рундювски :))))))))))))))
26
0
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Гълъбе, кои са тези които ще увеличават минималната заплата ? Както гледам, увеличават се само гълъбите по покривите на къщите и блоковете. Този пък Донев дали е от героите на Доньо Донев или все още си мисли, че е министър на нещо в България. Нека си мисли. Както и Бойко Борисов да си мисли, че все още е министър председател. Обяснете им, че след служебното правителство има още едно служебно. След него ще има още едно. Така е с политическите лидер. Не знаят на кой свят се намират.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До отровна гад . . .Те говорят в бъдеще време само. И Кирчо беше паркирал в деня на предните избори две електрически каручки пред министерството си, а половин година по късно, прословутия му завод за електромобили е на гола поляна.
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни радева зима и инфлация в космоса. Нормалните хора не ги касае минималната заплата, защото средно хората получават по хиляда лева заплати. Ще стане като с пенсии, разликата между минимална и средна ще е стотина лева.Комунистите знаят как да ни направят еднакво бедни.