В България все още няма регистър на недоносените бебета

Проследяването е необходимо, посочи Маргарита Габровска
6 окт 2021 09:46, Ния Христова
5
В България стартира пилотна програма за проследяване на недоносени бебета до една година. 
 
Специалистът по ранна детска интервенция Маргарита Габровска изтъкна, че у нас все още няма създаден регистър на недоносените бебета.
 
"Проследяването е необходимо, тъй като е ясно, че недоносеното бебе се ражда с недоразвити органи и системи. Като цяло има нужда от проследяване както на здравословното си развитие, така и на развитието си от гледна точка образователни умения и цялостно развитие", каза тя в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Световните препоръки са недоносените бебета да се проследяват в рамките на поне първите три години. 
 
"Това, което ние се опитваме да стартираме като умален проект в "Център малки чудеса" към фондацията "Нашите недоносени деца", е да проследим поне една група деца в периода 0-1 година. И то такива от семейства със затруднено финансово положение, където проблемът е двоен - достъпът до специалисти от една страна и възможността да си заплатят консултациите от друга. За да може след това да имаме допълнителни данни, които да използваме за разговор с Министерството на здравеопазването от гледна точка потребностите на тези деца", обясни специалистът.
 
Габровска подчерта, че е необходимо да се обръща внимание на децата в най-ранната възраст.
 
"Има изследване в България относно това как проследяването на бременността и дори инвестирането в това впоследствие намалява риска от преждевременно раждане и от усложнения при бебето и майката. При недоносените деца ситуацията е подобна - необходимо е да бъде осигурена този минимален праг на грижа", заяви тя.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма регистър на педофилите, камо ли на недоносените бебета.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не е ли по-добре да се възпрепятства продажбата на деца от родителите им? Защо уважаемата госпожа не ни каже за какви "майки" става дума? Или пък да вземем да ги храним, докато са бременни, вместо после да лекуваме бебетата. Но най-добре да осигурим семейно планиране при тези с некултурните особености.
3
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ми както сте го подкарали ще направите и регистър на плешивите, регистър на мустакатите, регистър на болните от от коклюш, регистър на регистрираните и регистър на нерегиситрираните.На някой хора им дай само да регистрират. И за това пари да взимат.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има регистър на родените по нормален начин бебета със акушерска пареза на едната ръка,и ако не се възстанови крайника остава инвалид за цял живот,но пък единственото хубаво на сегашното време е че майките могат да си избират секцио по желание което е много по добре за детето поради редица причини!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България никога нищо няма или не е като трабва направено, та това ли да е.