Няма балон при недвижимите имоти у нас, уверяват експерти

От началото на годината цените на жилищата са скочили с 9%
19 окт 2021 18:40, Красимир Ангелов
122

Когато стане въпрос за покупка на жилище, един от най-коментираните въпроси в последните години е има ли балон на пазара на недвижими имоти в България? Според специалистите краткият отговор е "не". Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, организирана от водещия портал за обяви - imoti.net.

В столицата все по-малко остават свободните терени, където да се построят нови жилища. Само през второто тримесечие на 2021 г. в София са започнати над 300 нови обекта.

От началото на годината до края на септември пък, цените на жилищата са поскъпнали с нови 9%. Растат и доходите. За последните 5 години доходите на домакинствата в България са се увеличили с 35%. Почти толкова, колкото растат и цените.

Сред основните причини за по-високите цени на имотите са по-скъпите материали. "Нещо, което съм можел да построя за 100 преди, сега ми трябват 127 единици", даде пример председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов.

Експертите са категорични, че балон на пазара няма. Те отчитат, че за да се случи това, трябва да е налице скок от 50% за 3 години.

"Ние се движим в рамката на обща европейска тенденция", посочи директорът на ЕРА Недвижими имоти Антон Антонов.

На експертната дискусия, организирана от imoti.net, беше направен и анализ на пазара за последните 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
Сашко преди 2 години
хахаха егати резила. Аз съм на 29 години , роден, отгледан и отраснал в София.Имаме няколко имота. Реших днес да вляза да разгледам тристайни апартаменти , да видя цени а -у и останах в шок. Пробити панелки в крайни квартали, повтарям, ПАНЕЛКИ В КРАЙНИ КВАРТАЛИ ,по 60-80 кв на цени 1500-1700 евра на квадрат :D :D :D Значи богатия българин плаща 300к за тоя *** у Дружба 17 и после набива още 60-70к за изораване на *** до привеждане в приличен вид? Доооооообре , инвестирайте си ! :)
107
1
 
5
 
! Отговори
НЯМА БАЛОН ХАХАА преди 2 години
НЯМА БАЛОН ПРИ ИМОТИТЕ..... ХАХАХААА
106
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Като дойде сега радевата зима със или без балон как ще плащате ипотеките и кредитите. ....
105
3
 
16
 
! Отговори
младен преди 2 години
С тия цени тук съм се ориентирал и търся да си купя нещо извън БГ - там качеството е в пъти по-добро на същите цени. Да не говорим за инфраструктурата че е на светлинни години, а не блато като в БГ.
104
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам спестени пари, но живея под наем и няма да си купя ами ще чакам да гръмне балона, защото имало много празни апартаменти, а демографската картина била лоша. Моя скромен житейски опит ми казва друго. Гледай собствените си възможности и нужди. Изчакването на редица лоши събития в света, за да може да си купиш жилище е сбъркана логика, а от друга страна купуването на жилище от което нямаш нужда и е над възможностите ти също. Затова гледай в собствената си паничка.
103
2
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Докато се купува ще ръстат,после ще се задържат или ще започнат да падат.Така е в пазарните икономики търсенето определя цената.
102
0
 
17
 
! Отговори
Няма балон преди 2 години
Ох, успокоих се, бях започнал да се притеснявам. Добре че има такива статии, които въздействат така категорично още от заглавието, дори и без някакво логично обяснение.
101
0
 
27
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Онзи ден получавам оферта 2500 евро кв.м. без ДДС. Няма таван, нито мазе, няма гараж, няма готова баня, няма кухня, само тухла и бетон.При това цената е без ДДС и то за застроена, а не чиста площ!Всеки знае, че на едни 100 хиляди отиват още 30 хиляди поне, за материали, майстори и обзавеждане. Вие ми кажете, не плащаме ли европейски цени за българско качество, щото тук работи ***, а той нито работи като хората, нито получава пари като хората.
100
2
 
27
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
Най-големия балон е в България. Не може да се продават жилища по скъпи от Европейските, няма никакво основание. Нито на стандарт сме по добре, нито на нищо. Всичко е дъмпинг на цените, за баламурниците.
99
0
 
15
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
скоро ще търсите проект от държавата - няма. ще търсете от Брюксел - няма. Тогава ще дойдете да ми се молите. Тогава така ще ми тактувате. Сега ще фалирате и на ваше място ще дойдат читави фирми. спокойно машини има. като се хванем две, три фирми строителя ще си изплати и машините. само, че Вие понеже сте алчни сега ще фалирате. Фалирайте!!! Сега! арматурата скочила. абе, я... тия мутрески рекети не минават. търси община да муфтиш
98
0
 
6
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
строителните фирми от типа на *** на метеороложката - плевлю вчера искали допълнителни 2 милиона щото разходите за строителство скочили и общината трябва да плати. казвам им, договор + 10% признати допълнителни разходи и те бягат в купом. е, ако искате. аз мога да си изхарча милионите и в чужбина. хем по-евтино, хем няма мутри, рекети, законите важат. а, преди искаха аванси. не става и тоя номер. аванси искай от държавата. искат да ми тактуват, след всеки такт ново изчисление. моля? не!
97
0
 
13
 
! Отговори
Стига с тия имоти преди 2 години
Човек да се позамогне малко и направо в ръцете на банките и строителите отива. Много рибки плуват в реката, но ако закъсат с плащанията идва голямата секира- лихви, разноски съдия изпълнители, после фирми за събиране на вземанията, реклами на бързи кредити и рибката умира, следва големият натиск от прекупвачи на вземания и гонене на наследници до 10 -то коляно. Не зарибявайте наивните хорица. Другите ще се оправят.
96
2
 
22
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
мда мда няма,набълбукаите се като 2008 давайте,па,че един некачествен апартамент струга като такъв в Мадрид нема значение то София ми е Деженейро
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма хора нямя бало. няма пари пак няма балон. айде на строителите да са им честити кутийките. кака се ожени. и последните хора с някакви доходи ще останат сега без работа. ,, че революция, че народен съд, че конфискации, че метежи, че белене, че копане на уран, че асансьори до дневаната, че небостъргачи, че услуги в обищините, че харизване на обществена земя.... мани мани.
94
12
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
За пореден път ти пиша, че си много ТЪб. Ти ли ще казваш кво да колекционират хората с пари и кво си чувал? А да си чел, че холивудските звезди си купуват имения по 20 млн. долара, в които си закачат картините??? По..яр
93
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
IT-тата къде стеее . Нещо не сте активни яая вечер муахахах
92
2
 
17
 
! Отговори
Чичо до 87 преди 2 години
Все бях чувал, че хората с пари колекционират картини, коли, антики...доживях да чуя че българския мутрафон колекционира...апартаменти. Проява на лош вкус или липсва на всякакъв вкус? Айде лека от Чичо, като един Тъ Б селски човек отива на верандата да пие 6-та за 2 лв.... И не за друго, а защото 50 гр по 2 лв са си 28 лв бутилката... Прилична ракия... ;) Айде наздраве!
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото е паднало спрямо рублата и юана с 10 % за година така че това си е инфлация . Иначе в по дългосрочен план имотите даже се обезценяват. И по зле ще става. Причините са много . Една от тях е че чорбаджистите плащат само 10 % ,не плащат заплати ,вече и ток не щат да плащат. Всички тези пари трябва да бъдат заровени някъде. Да не говорим за европроектите и усвояването . Печатането на пари ще се засили за да се преразпределят в малко хора парите на народа. Това означава голяма криза ;)
90
2
 
16
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Не само че има къщи по 250 хиляди евро, но и познавам няколко души, които са си купили на такава, че и на по-малка цена. Говоря за покрайнините на Амстердам, дори едната и сложиха геотермално отопление
89
1
 
14
 
! Отговори
Чичо до 88 преди 2 години
Е ти на това хора ли викаш? Фабрики за ла*на. Отде мине кафява диря след него. Щом е прo-ст и 7000000 да дава за круиз, дреме ми. Човек дето не е изкарал и един лев, а е излъгал 20 та им ги е взел не уважава парите и аз не го уважавам. *** другия път малко извън кораба и виж как ще ти се смее западнооевропееца - като пуяк да се ежиш така.