Всеки втори не е чувал за "Зелената сделка", 44% убедени, че не сме готови за нея

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81% от столичани
81
Всеки втори не е чувал за "Зелената сделка", 44% убедени, че не сме готови за нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите, които не са чували за "Зелената сделка" са повече от онези, които са чували за нея, но през 2021 г. с 11 на сто спрямо 2020 г., расте делът на запознатите с този термин. С толкова намаляват и напълно неинформираните.

Това показват данни от две национални представителни изследвания на "Екзакта рисърч груп" за "Зелената сделка" и нагласите на българите, реализирани през октомври 2020 г. и през октомври 2021 г.

Първото проучване е проведено от 1 до 7 октомври 2020 г. сред 1005 пълнолетни българи от цялата страна, а второто проучване - между 29 септември и 4 октомври 2021 г. , също сред 1005 пълнолетни българи в цялата страна. Методически е осигурена съпоставимост на данните от двете изследвания.

Двете проучвания са реализирани със средства на "Екзакта Рисърч Груп" и с финансовата подкрепа на депутата в ЕП Радан Кънев.

Според данните от 2021 г. 48,4 на сто декларират, че са чували да се говори за "Зелена сделка", докато през 2020 г. техният дял е бил 36,5 на сто. През 2021 г. 51,6 на сто заявяват, че не са чували да се говори за "Зелената сделка", като делът им през 2020 г. е бил 63,5 на сто.

Над средните дялове разпознаващи термина "Зелена сделка" през 2021 г. "Екзакта рисърч груп" регистрира сред висшистите (сред 67 на сто от тях), сред столичаните (сред 57 на сто от тях), сред жителите на областните градове (сред 53 процента от тях), сред живеещите без лишения и сред българите на възраст между 30 и 60 години.

По-ниска стартова разпознаваемост на термина "Зелена сделка" през 2021 г. се регистрира сред хора на възраст под 30 години (сред 56 на сто от тях), сред възрастни над 60 години (сред 54 на сто от тях), сред респонденти с основно и средно образование, сред хора с нисък стандарт на живот и сред жители на малки градове и на села.

В сравнение с октомври 2020 г., през октомври 2021 г. се отчита ръст от 7 на сто в дела на правилно отговарящите (от 39 процента на 46 на сто), че "Зелената сделка" е набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и за финансиране на икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика. Така отговарят по-често хора на средна възраст, висшисти, както и жители на столицата и на големите градове.

Отговорът, че "Зелената сделка" е план на българското правителство за намаляване на вредните емисии в българската енергетика до 2030 г. не е грешен по същество, но той поставя акцент на националната политика по темата. Такъв отговор понастоящем дават 15 на сто от интервюираните, а през есента на 2020 г. така са отговаряли 13 процента.

Отговорът, че "Зелената сделка" е план на ООН за цялостна промяна на човешките дейности с цел намаляване замърсяването на околната среда е посочен от 7 на сто от респондентите в изследването от 2021 г., както и от 8 процента от интервюираните през 2020 г.

С цели 8 на сто за последната година намалява делът на хората без мнение по въпроса.

Преценките, че страната ни не е готова да участва в плана "Зелено възстановяване и трансформация" така, че да извлече полза от него, имат превес над допускането, че можем да участваме в плана и да извлечем полза за страната от това.

На фона на зачестилите коментари по темата, с 3 процента (от 41 на сто на 44 процента) спрямо 2020 г. нараства делът на преценяващите, че не сме готови да участваме в плана "Зелено възстановяване и трансформация" така, че да извлечем полза за страната. Това по-често твърдят образовани жители на големите градове на страната. С ръста на информираността за "Зелената сделка" едва ли пропорционално ще нараства и делът на хората, които мислят, че България е готова да извлече ползи от нея, коментират анализаторите.

През октомври 2021 г. 40,2 на сто от българите определят като трайно нерешен проблемът за замърсяването на въздуха в своето населено място. За 59,8 процента това не е така. Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81 на сто от столичани и за половината от жителите на областните градове.

Замърсяването на въздуха не е трайно нерешен проблем за 67 процента от жителите на малките градове и за 92 на сто от жителите на селата.

Данните за последната година показват устойчиви нагласи в отговорите на този въпрос.

За последната година с 4 на сто - от 11 процента на 15 процента, нараства делът на хората, които заявяват, че биха напуснали населеното място, в което живеят, за да отидат другаде, където въздухът е по-чист. Това твърдят по-често хора на възраст под 40 години, високообразовани и заможни респонденти. Такъв отговор дава и всеки четвърти от живеещите в населени места, където замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем.

През последната година нарастват дяловете на българите, които са готови персонално да подпомогнат борбата с климатичните промени, като предприемат някои мерки и спазват определени ограничения, сочат данните. Личната готовност за ограничения най-често се свежда до ползване на козметични продукти, отговарящи на екологичните стандарти - това посочват 79 на сто през октомври 2021 г., по-често жени и вискообразовани хора на възраст до 50 г. Година по-рано, този дял е бил 70 процента.

65 на сто са готови да не използват дърва и въглища за битови нужди. Това е със 8 процента по-висок дял от регистрирания през 2020г. -57 на сто. В същото време, обаче, сега по над 60 на сто от жителите на селата и от представителите на малцинствата, за които това е достъпното отопление, не биха предприели подобна мярка.

Най-слаба е персоналната готовност за подпомагане на борбата с климатичните промени като се намалят пътуванията с автомобили. 53 на сто от българите биха предприели подобна стъпка, а нежелаещите да го направят са по-често мъже, жители на областните градове и хора на възраст под 50 години.

49 на сто биха ограничили консумацията на месо. 60 процента от жените биха приели подобно ограничение, докато 64 на сто от мъжете са твърдо против.

Една трета биха плащали еко данък върху самолетните билети - по-често висшисти, хора с висок стандарт и респонденти на възраст между 30 и 40 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
1
 
! Отговори
akudд преди 2 години
всяко забавяне на зелената енергия е пирон в ковчега на съюза, забит от сащ и кремъл
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените рептилски гущери да си вземат зелената сделка и да вървят в пъкала при техния дявол.
64
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Зелената сделка е една голяма лъжа изфабрикувана от брюкселската пропаганда с цел облагодетелстване на приближени до некадърните психопати в ЕК фирми. В цялата сделка зелена е само боята използвана за отпечатаните брошури, асфалта и бетона, които ще бъдат излети по време на усвояването на новоотпечатаните и новозаети еврос.Някой да е чул за озеленяване и повече гори?!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не карам кола от 20 години, не дишам на въглища. Редно е да ми плащате вредни. Пък и ковид не пипнах. Я да ми плащате неустойки за вреди, които ми нанесохте в живота.
62
2
 
1
 
! Отговори
Чиро Ферара преди 2 години
И ще дойде ден,ден велик ще е за мен(и не само за мен!),когато във всеки град по Света ще бъде издигнат голям паментик на знаменитата Грета Тюнберг,бре!Само в България няма да има нищо такова защото и самата "държава"няма да я има!Ха ха ха!!!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА - В БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ЧЕРВЕНАТА ДАЛАВЕРА СЪС ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк статистика
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пикал съм и на природата и глупостите на куку Грета
58
1
 
6
 
! Отговори
DD преди 2 години
Воглаве с останалите псевдо медии и този сайт 2 ри път за 3 дни пуска тази ялова статистиа...видите ли установи л че не знае българина какъв чорап са му надянали на главата.Ми не знае..а вие подупни журналia досега де спахте...те го внесоха тихомълком,вие що не бихте тъпана...ние знаем...вие ,сте те . Същите мерзаvци кат отях ,служейки на тях.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убедени сме, че не сме готови, ама и не знаем какво е зелената сделка. Ето това описва нивото на образованост в България. Браво!
56
4
 
3
 
! Отговори
чел -не чел... преди 2 години
Рундьо вече подписа "зелената сделка" и си взе комисионната... А ВИЕ ЗИМАТА ДГД!
55
0
 
6
 
! Отговори
хехе преди 2 години
по бесмислена статия и статистика не бях чел...абсолщтно объркваща...не систематизирана...а някои от данните са нахвърляни ей тъй ..да има нещо...да не говорим че такова проучване няма смисъл...подобни резултати могат да се дадат за в 90% от всички европейски държави....юзащо е извършена тази статистика и това запитване ..пак някакви европари се усвояват
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климата се променя, това е факта, но е факт и че това се непрекъснат процес, нещо което се случва, откакто Земята има атмосфера. Колко са опасни климатичните промени за човечеството? Истината е че няма никакви рискове, добри най-фантастичните прогнози за увеличаване на глобалните температури с 5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, няма да има апокалипсис. Човечеството е оцеляло след много по-тежък катаклизъм като ледена епоха, дори при липсата на сегашните високи технологии.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе що не излезем от тъпия ЕС и не се оправяме сами, ей това не ми е ясно...Сделки, сертификати, шменти и капели за много кинти, затворен аец, енергийна криза....
52
5
 
2
 
! Отговори
Без идеология. преди 2 години
До Анонимен "Ах този лош Радев, който вдигна цените и на тока и на газа и на олиото. И защо да го прави това бе, гербави тъ па ци? Още повече, че и да иска няма как да го направи.А пък добрият Борисов така милееше за народа" - Фактите са си факти. При Борисов тока беше по-евтин, строяха се магистрали и нямаше инфлация. Дори на БАН и на учителите вдигнаха парите. Простичко казано. при Борисов се живее по-добре от колкото при Радев.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факта че авторите на изследването обвързват замърсяването на въздуха с климатичните промени, говори че те самите са много некомпетентни по темата.
50
2
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НИЕ ВЕЧЕ ОТ 10 Г СМЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ ЕРП- ТАТА-50 КВ.-И СЕГА СЪМ НА ЗЕЛЕНА-ДНЕС ИМАМ ПРОИЗВЕДЕНИ 70 КВ ЗА 6Ч-ЩОТО Е СЛЪНЧЕВО.ТИЕ МИСЛЯТ ЧЕ ЖИВЕЕМ В ПЕЩЕРИ.-ЗАСЛУЖАВА СИ.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и Тиквата не е чувал за Зелената сделка ама я е подписал...
48
3
 
3
 
! Отговори
Феникс преди 2 години
Зелената сделка е неизбежна Няма друго .
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората масово не знаят за какво става въпрос, а това ще засегне из основи техния живот, бъдещето им, благоденствието и перспективите им за развитие, както на тях самите, така и на идните поколения. В момента ЕС е заложил план, за самоунищоние на собствената си икономика, а екоталибаните са впрегнали пропагандната машина, за да обясняват колко добре ще си живеем като средновековни селяци. Общо взето нещата много взеха да напомнят на културната революция на Мао.