Засякоха измами за 2 милиона лева с болнични

3 735 211 лв. е трябвало да бъдат върнати за 2020 г.
23 окт 2021 07:45, Елка Василева
20
Засякоха измами за 2 милиона лева с болнични
Снимка: архив, БГНЕС

Измами с болнични за над 2 млн. лева са хванали инспекторите на Националния осигурителен институт (НОИ) само за първите 6 месеца на годината.

Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“. Контролните органи вече са разпоредили да бъдат възстановени неоснователно получени суми за ползвани почивни дни по болест.

За сравнение общата сума, която е трябвало да бъде върната за 2019 г., е 2 417 692 лв., а за миналата е възлизала на 3 735 211 лв.

Злоупотребите все пак намаляват

Статистиката показва, че обжалваните болнични листове от за 2019 г. са били близо 16 400 бр., за миналата година общият им брой е бил 13 700, а за първото полугодие на тази година обжалваните документи са близо 5600 броя.

Според закона обжалването на болничните листове се прави чрез съответните регионални здравни инспекции (РЗИ). Броят на тези болнични, за които са получени решения на медицинската комисия за отмяна, за 2019 г. са били близо 4400. През миналата година броят им е скочил с близо 200 броя, а за първите шест месеца на тази година броят им е едва 2000.

Процедурата е бавна, като резултатите от обжалваните болнични листове се получават след известен период от време след тяхното обжалване. В някои случаи този период може да продължи с месеци, посочиха от НОИ.

Във връзка с многостепенния модел за обжалване на решенията на органите на медицинската експертиза в България – пред лекарски консултативни комисии (ЛЛК), пред ТЕЛК, НЕЛК и административните съдилища. За 2019 г. от органите на медицинската експертиза са получени близо 12 800 решения по обжалвани болнични листове, като 34,4% от тях са за отмяна на обжалваните болнични. За 2020 г. получените решения са близо 11 900, като 38,7% са за отмяна, а само за първото полугодие на тази година 37,4% са болничните за отмяна от общо 5345 решения.

Размерът на изплатената сума от НОИ за парични обезщетения общо за 2019 г. е била близо 600 млн. лева, за 2020 г. сумата е скочила с близо 73 млн. лв., а за началото на тази година изплатената сума е близо 391 млн. лева. Като най-голямата част от сумите и за трите периода е отишла за обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване.

Броят на изплатените болнични заради COVID-19 се увеличава, през миналата година броят им е бил около 345 000, а само за първите шест месеца на 2021 г. те са близо 240 000. Според данни на българска платформа за юридически отговори на въпроси, свързани с правата на работното място, „болничният лист се издава в деня, в който се установи временна неработоспособност, като изключение се допуска само в случаите, когато временната неработоспособност е констатирана в деня, в който лицето е било на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното време. В тези случаи отпускът, който е даден за временна неработоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо дали той е неработен за лицето или не“. Друго изключение е, когато болничният се явява продължение, т.е. отпускът, даден ни за временна неработоспособност, започва от деня, в който е трябвало да се явим на работа по предходния болничен лист, отново без значение дали е работен или не за нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НОИсумаизмамиболнични
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна поквара и деградация на племето при неолибералната демокрация...
15
0
 
1
 
! Отговори
НЕДОУМЯВАЩ преди 2 години
Пак пиша....И какво като са заловеи..какво следва вятър и пушилка...КРАДАТ СИ БЕЛИТЕ ПРЕСТИЛКИ....ЯКООО...а къде са службите...или са комбина схеми с горките ПОЛИТИЦИ....А ТЕ КАК СЕ МОЛЯТ.....ГЛАСУВАЙТЕ...АМА ГЛАСУВАЙТЕ...ЩЕ ВИ ОПРАВИМ...И НИ ОПРАВЯТ...С ЦЕНИ ЗАБРАНИ ..ГЕНОЦИД....ЗАПОВЕДИ СРЕЩУ ПРАВАТА НИ....А ТЯХ КОЙ ГИ ИСКА...БАСТААА..БАСТААА..
14
2
 
1
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Служебно правителство, мътни води. Дай болнични.
13
1
 
5
 
! Отговори
Много честен преди 2 години
Не съм ползвал болнични 15 години . А гледам някои от болнични - направо все едно живи са умрели ... ? Няма правда , няма справедливост...ошушкаха яко Нашата ДЪРЖАВА . Отвсякъде я ръфат и скубят ?! ..................................??????Докога ?
12
0
 
9
 
! Отговори
Илия преди 2 години
До ПеткоИмам 34 години трудов стаж и около 30 дни болнични за този период. През това време съм се осигурявал според закона. Имах тежка операция....получих 30 дни болнични. Ще ми трябва период за възстановяване поне още 30 дни според лекарите. Кажи ми Петко в неплатен ли трябва да изляза.... Да си жив и здрав.
11
1
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Браво Петко, така трябва. Сменяш тазобедрена става и след една седмица се връщаш на работа! Такива хора като теб са ни липсвали в управлението на държавата.
10
1
 
9
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Сега, заглавието е леко подвеждащо. Понеже съм минал по тоя път, изобщо не става дума за фалшив болничен. Не, че не се издават фалшиви диагнози ама доказването на подобно нещо е практически невъзможно. Обжалва се болничен или ТЕЛК решение, защото имало сгрешен някакъв член или алинея, нещо липсвала запетайка и т.н. Моя ТЕЛК бе обжалван два пъти - и от НЕЛК и от НОИ. И бе препотвърдяван. 1 година и 6 месеца мотане. Взех си парите на куп ама не е това начина.
9
1
 
5
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Законодателството ни за фалшивите документи и Наказателният Кодекс не са в крак със времето! Необходимо е осъвременяване и завишаване на санкциите! Видно е че хайдутлука става масово явление!
8
3
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За да се оправи България, но и да стани някаква ВЕЛИКА СИЛА, значи Живко от Варна трябва да бъди издигнат в политиката !
7
3
 
6
 
! Отговори
МустафЪ Карадайкоолу преди 2 години
Не мозе да баде!
6
4
 
0
 
! Отговори
Радой преди 2 години
"Народа го ограбвали,ограбвали,ограб. И озлобявали,озлобяв. озлобяв. Да плаща откъде. И за да покрие, започна да краде. Но вече без да се крие
5
2
 
15
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Тридесет години не съм имал болнични. Така е при частника. Спестил съм на държава милиони от бюджета и. И все недоволна от частниците.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се краде яко ,но защо никой не връща парите или да,е затвора като има доказателство или арест повдигане на обвинения и на другия ден съда ги освобождава )така е от 30 г.
3
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
12 години тишина по време на Боко тиквуна. А сега взеха да ги изчегъртват. Нещо коментар?
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 милиард разграбиха айдуците приближени ба Тиквеника от подръжка на пътища
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, какви неща са се случвали по Боково време. Я да видим сега тролчетата калинки какво пак ще кажат и как ще извъртят нещата