Над 1/5 от заетите в ресторантьорството са без договор

Засечени са и граждани нра трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда
24
Над 1/5 от заетите в ресторантьорството са без договор

Над една пета от работещите без трудови договори през годината са установени в ресторантьорството и хотелиерството, сочи статистиката на Главната инспекция по труда.

В периода юли - септември са извършени над 1200 проверки в обекти в морските ни курорти. Освен нарушения свързани с работното време са установени 163- ма работещи без договори и 38 граждани на трети държави, полагали труд без разрешение за достъп до пазара на труда у нас.

И през тази година контролът на трудовата инспекция в хотелиерство и ресторантьорство е сред акцентите, тъй като дейностите по традиция са рискови по отношение на недекларирания труд, посочи пред БНР експертът на инспекцията Дина Христова.

„За деветте месеца около 22 процента от установените случаи без трудов договор са именно в икономически дейности „Ресторантьорство и хотелиерство“ - 487 лица са установени в тях при 2223 случая общо. Това ни подсказва, че ние трябва да продължаваме контрола в тези икономически дейности“, заяви тя.

Продължава и практиката хората да подават сигнали за нарушения, след като са престанали да работят. Най-често те не получават средствата, които са договорени устно с некоректните работодатели, но в тази ситуация Главната инспекция по труда трудно може да установи нарушенията.

„Ние винаги апелираме първо самите работници да не се съгласяват да работят при такива фиктивни клаузи в договорите, тъй като след това не могат да претендират за останалите пари, които са договорили устно най- често и съответно да не се съгласяват да работят без трудови договори или ако по някакъв начин се чувстват принудени да го направят, нека да ни подадат сигнал, докато още са на работните места, за да може ние да го установим да задължим работодателя да сключи договор с тях“, посочи още Дина Христова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: инспекциядоговор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
1/5 без договор, а останалите по на 3-4 часа.И ДДС 9%.И цялата тази смрад крещи по площадите, че малко им дават...
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако зад хотела , ресторанта стоят , мутри, МВР, МНО МОН, БАН и други такива и с договор и без договор няма спасение ако си вършиш честно работата. Просто КРАДЛИВИЯ колектив ще те изгони по причина , че не се сработваш. Ще робуваш през сезона и край
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора урежда в изрядният и двете страни. Но как ще има договор като ресторанта- хотела е с Управител , без Собственик. И след години отити и го гони за ДОО. Или ще викаш на площада дайте ми парите.При частника е уредено. То разчита на нещо като бонус от държавната баница. Но да куче го огрее това е друг въпрос
18
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Кръчмарите доносници на родната Полиция, проверки не ги улавят в нередности никога!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15: Щото като си с договор, не си роб, така ли? Ако досега съм спазвал всички правила по време на работа и съм си плащал всичко чинно, осигурявал съм се на реалната си заплата, къде е държавата да ме спаси от геноцид? Защо харчи парите получени от такива като нас за ваксини? Защо ще ме глобява за липса на зелен сертификат? Айде у лево! И при двата случая за нея съм престъпник. Така, че ДГД!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та то и ресторантите са в сенчестата финансова среда. Как да се прави договор като управителя бе се е срещал със собственика. А може и собственик да няма. Да стои някакво ведомство, партия ,МНО или в офшорна фирма
15
0
 
13
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
Въртят персонал без осигуровки и без ваксини алибеговците. Някои и това не могат хахах
14
4
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Значи сам и доброволно се съгласяваш да си роб, после друг ти е виновен. Е как пък няма да ми е жал за хора с умствени ограничения, които работят без договор. Да плача ли за тях?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерт Дина: ние трябва да продължаваме контрола в тези икономически дейности. От 30 години го извършвате и продължавате този ваш "контрол", но какъв е реалният резултат от него? Какъв е ефектът? Резултат и ефект от гледна точка на експлоатираните и онеправдани наети работници?
12
0
 
16
 
! Отговори
Аман от тия вече преди 2 години
И после ревът. Пари и помощи искат от държавата, че да си запазели персонала. Никакви пари. Да си спасяват кръчмите с укритите данъци и осигуровки. Казах.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само част от заетите в ресторантьорството в България ли са без договор? Дали за това не е виновен Путин? Вижте как плаче CCN, относно факторите довели до усилването на ролята на руския лидер на световната сцена. CCN: появи се "най-опасната версия" на руския лидер. Опасна за кого? За либерастите, джендърите, зелените талибани ли?
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реши ли работодател да ме уволни, държавата не може да ме спаси. Защо да наливам в касичката и? Идеята БЕШЕ добра. Вече не е. Всеки се спасява поединично.
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има допусната грешка. 4/5 от заетите са без договор!
8
1
 
5
 
! Отговори
Ками преди 2 години
Имаш правописна грешка под заглавието.хубав ден!
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и? Като си на договор келепира е за държавата. Аз досега нищо хубаво не съм видял от нея. Само удръжки и данъци до припадък. За хрантутниците краковейки от държавната хранилка.А когато държавата трябва да ме подкрепи, ми го слага отзад. Подкрепям този вид работа!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
163- *** без договори от 1200 е доста добре. в всеки обект сложи 5-10 човека работници. Икономиката е на светло. 38-без визови украинци също е добре. Значи повечето си минават по реда и получават работната си виза за лятото.
5
0
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Това много лесно може да се реши проблема на колко да, те осигуряват това, не е от сега има така наречените фишове там ти пише щата осигуровки длъжност а те какви проверки ще правят тая инспекция по труда като ти ги дават на ръка без фишове
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата знае,че всички са на минимален осигурителен праг.Никой не осигурява на реалните пари.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия където работих ако хванат работодател че има работник без трудов договор ще отнесе 20 000 Евро глоба втория път мисля беше 50 бона и третия му затварят кепенците и затова там не си позволяват това
2
6
 
23
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Да си търсят правата, ние какво да направим! Сега разбирам ако е за 2-3 месеца работа без договор, ясно. Но системно с години така да я карат, вината си е изцяло тяхна. Да си кажа под секрет, моите права ако не си ги търся аз, никой не ми ги търси!