Трябва ли да се намали ДДС-то за строителните материали?

При някои ръстът в цените е 100%, обясни Асен Чавдаров
25 окт 2021 21:28, Анисия Иванова
27
Трябва ли да се намали ДДС-то за строителните материали?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строителните предприемачи използват различни начини, за да се предпазят от рязкото поскъпване на строителните материали, което се наблюдава през 2021 г. Един от най-разпространените методи е част от жилищата в новия проект да се пуснат за продажба след преполовяването на строителството или дори след завършването му. Това заяви Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческа компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Има случаи, при които предприемачите пускат всички апартаменти за продажба, след като строителството напредне. Това правим и ние - особено за по-малки жилищни сгради и когато финансирането е със собствени средства, без привлечен капитал, обясни гостът.

„Резките колебания в цената на желязото тази година доведоха дотам, че предприемачи и строители масово купуваха тонове от метала, за да разполагат с наличности в случаи на голямо поскъпване в бъдеще.“

Асен Чавдаров определи като некоректна практиката предприемачи, които не са си направили добре сметката, да развалят предварителни договори с купувачи и да плащат неустойка, а после да пускат същите жилища на по-високи цени. Не очаквам поскъпването на материалите да доведе до фалит на компании, но всичко е въпрос на ценообразуване и балансирана преценка, бизнесът е риск, добави той.

Фасадните топлоизолационни системи отбелязаха голям ръст през тази година - поскъпването е с близо 100% на годишна база, каза събеседникът. Цените на електроматериалите, ВиК материалите и кабелите също се увеличиха сериозно.

При алуминиевата дограма поскъпването е по-голямо в сравнение с PVC дограмата, заради по-високите цени на метала. Тухлите поскъпнаха с 10-15% в последния месец. А в следващите седмици се очаква поскъпване на бетона, заради по-високите цени на цимента, което вече е факт, каза Чавдаров.

"По наши разчети строителните материали представляват около 40% от общите разходи за една сграда, които включват терен, проектиране, прилежаща инфраструктура, благоустрояване и др. По-високите цени на материалите водят до близо 10% повишение на себестойността на нашите жилищни проекти. Ако към това се прибавят по-скъпата електроенергия и по-високите разходи за труд, повишението на себестойността е между 10 и 15%.“

Това се отразява и на продажните цени на жилищата - по-високите разходи се начисляват в крайния продукт, обясни Асен Чавдаров. Той уточни, че въпросното ценообразуване е за сравнително малки жилищни сгради с РЗП между 2000 и 5000 кв. м, като сметките могат да са различни при отделните предприемачи.

Намаляването на ДДС за строителните материали е опция, с която държавите от ЕС могат да противодействат на поскъпването, добави управляващият съдружник в „Контракт Сити“.


Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че България е населена с лош матреал, 80% от който са..., питайте проф. Иво Христов. Нали Курделия си къса дрехите при управлението на ГЕРБ, че като намалят ДДС-то на определени стоки и услуги, ще им спаднат цените? Е, ГЕРБ клекнаха! И... Ами няма никакво намаление. Писах ви тогава, аз завършилия с 3.75 УНСС, а не Харвард бизнес скуул в първите 100, че цените са пазарни и каквото и да е ДДС-то, това няма да повлияе на тях. Ама главите чугунини!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да намалявате скоро всичко ще гръмне със този имотен балон
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалете ДДС-то,вдигнете процента на общите части от 30 на 50 процента,да купуваме 90 кв а да живеем в гарсониера,вдигнете и лихвите на ипотеките и жив го заровете народа а банките,инвеститорите и брокерите да трупат лев.
16
2
 
12
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Навсякъде презастроиха тия алчни акули и продължават да продават жилища още във фаза "поляна". И да намалят ДДС на материалите, нали не мислите, че цените на имотите ще паднат? Аз не. Като намалиха ДДС за ресторантьорите, да не би пържолата в заведение да поевтиня?
15
2
 
11
 
! Отговори
Ивалин Йоцов преди 2 години
Работих години наред в немалка строителна фирма, напълно незаконно, без да ме осигуряват. Те така са свикнали-да, нека не плащат ДДС, направо им плащайте, все пак вършат обществено полезна дейност, и вдигнете ДДС на лекарствата, те са отрова!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 Излиза им много по малко от 70 000 за апартамент, за 7 стени и плоча отгоре 70 000 лв. ли струва? За 70 000 лв. ще се построят 2, три етажни къщи.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение,че един апартамент им излиза на 70 000 - 80 000 ,а го продават за 200,не виждам смисъл и да искат помощ под формата на намалено ДДС !
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с искането на намаляването на ДДС или други данъци стана национален спорт. Куцо и сакато иска помощ от Държавата вместо да реорганизира и адаптира бизнеса си към новите реалности. От тези данъци се плащат пенсии заплати на учители полицаи пожарникари и военни и цялата държавна администрация..
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изцяло да се премахне ДДС на всичко. Аман от данъци вечв не се издържа.
10
2
 
15
 
! Отговори
22 преди 2 години
Ако ще се минава на диферанцирано ДДС, нормално е да се започне от лекарствата, после учебниците и след това да се мисли за други сектори
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига с това намаляване на ДДС. Ненаядоха се!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нима, когато намалиха ддс на заведенията цените паднаха? Така ще е и с магистралите и обществените поръчки.
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това пък защо? Как не чухме някой да говори за намаляване на ДДС за стоки хранителни от първа необходимост, ДДС от фактурата за електроенергия, вода, топло? ДДС на лекарства, детски стоки и учебни пособия?
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? На мен кой ще ми намали осигуровките? Защо аз да плащам няколко стотин лева всеки месец, а на този с мерцедесите да му намалят ддс-то. Глупава държава, *** народ
5
1
 
12
 
! Отговори
! преди 2 години
Не!
4
2
 
9
 
! Отговори
Най - точно преди 2 години
описващата снимка ПАНЕЛИСТАН!
3
2
 
10
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Не е нормално в най-бедната държава в ЕС. ,където живеят пет милиона хора ,да има седем милиона жилища !!!!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Значи, не може да се намали ДДС на детски стоки, на основни храни, на лекарства, на горива , ще ми намаляват ДДС на милионерите да не обеднеят. Много неща търпя за да остана при семейството си и детето ми да израстне в тая скапан.а държава, но ако се случи нещо подобно ще гори нещо и ще имигрирам възможно най-далече!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Категорично НЕ, местиха че там е най-голямата пералня, а те и ддс-то ще намалят. Ако ще го намаляват за нещо нека са лекарства или детски работи