Празнуваме Димитровден, зимата идва

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима
26 окт 2021 07:20, Анисия Иванова
17
Празнуваме Димитровден, зимата идва
Снимка: БГНЕС

Православната църква днес отбелязва паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски, който е почитан на целия Балкански полуостров.

Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун. Там е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.

Празнични богослужения в прослава на чудотвореца ще бъдат обслужени в храмовете на Българската православна църква.

Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитрий.

След кончината на родителите си Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически през 306 година - прободен с копие.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век.

Свети Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег Свети Димитрий от Солун". Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство.

Днес мощите на Свети Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът се почита като покровител на Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Името на Свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. Днес своите празници честват и градовете Сливен и Радомир.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каза че идва идва зимата. На вън такова хубаво слънчице си грее все едно е пролет.
13
1
 
0
 
! Отговори
Taню преди 2 години
баба Ленче веке е кръкнала менче... ;)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме и Видин.....
11
1
 
4
 
! Отговори
До АСЕН ИЛИЕВ преди 2 години
Ш-фe-cтеp, искаш ли пак на баща ти от rЪ3Ъ в твоите yстeнца както си е по стара ци-rънcкoтурска традиция
10
2
 
6
 
! Отговори
Лилка преди 2 години
Честит празник на Именниците , на техните близки и приятели ! Здраве , кураж , сили и късмет !
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на град Видин.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на всички именници и Св. Димитър да ни помага да изкараме зимата, че лоши времена се задават.
7
1
 
6
 
! Отговори
ЧИД преди 2 години
Честити имен ден на всички Димитровци и Димитрини!
6
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Наздраве довечера, но за тебе бай мюмюн, може и отсега.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аса(е)н и(а)лиев го хапе щъркела, не си разваляйте празника да му отговаряте нито да му слагате минус.
4
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
... и именички!
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес градът на стоте войводи,град Сливен има празник. Лошото е че след петнадесет години банкянско иго, градът не е същия и ще трябват десетилетия да се съвземе и възстановяви.
2
2
 
12
 
! Отговори
88 преди 2 години
да са живи и здрави всички българи !
1
1
 
12
 
! Отговори
баба Ленче преди 2 години
На са ни живи и здрави всички именяца! Наздраве!