Защо фармацевтите ще съдят държавата за дискриминация?

Постоянно получаваме удари от системата, заяви проф. Сербезова
26 окт 2021 11:26, Ния Христова
32
 
Съсловната организация на фармацевтите обяви, че ще съди държавата за дискриминация в условията на пандемия. Защо фармацевтите се смятат за дискриминирани от здравното министерство?
 
"Българският фармацевтичен съюз се обърна към българския съд, за да установи дискриминация. Тя не е само в условията на пандемията, тя ескалира сега. В държави, в които приоритет е здравето на населението, фармацевтите имат социална роля и в центъра на здравната система не е лекарственият продукт, а фармацевтичната услуга", посочи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея всеки втори пациент с хронични заболявания приема неправилно своите лекарства, а това води до удължаване на заболяването и до появата на заболявания.
 
"Отчаяно се нуждаем от дигитализация на процесите, за да имаме данни да управляваме системата. Знанията на фармацевтите помагат на хората да използват правилно лекарствата", подчерта проф. Сербезова.
 
"Постоянно получаваме удари от системата. Хората може би смятат, че лекарствата са скъпи, но по-голямата част от тези суми отива за заплащане на доставчици, производители и търговци на едро. В пандемията това ескалира", коментира още фармацевтът.
 
"Не сме получили никаква финансова подкрепа от държавата. В аптеките държавата не е осигурила нито една маска по време на пандемията в началото, когато нямаше. Проверяваха ни защо продаваме маската на 2 лв. Никой не провери защо получаваме маските на 1,80 лв. като вчера сме ги получавали на 0,05 лв.",  уточни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.
 
"Фармацевтите са медицински специалисти на първа линия, а аптеките са здравни заведения. Ние сме на първа линия, но не получаваме отношение и подкрепа. Акцентът не е върху финансирането. В сравнение с инвестирането в други медицински съсловия, исканията на фармацевтите са скромни и дори закъснели", добави проф. Сербезова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тия оядени търгаши, заедно с маститите "предприемачи" на най-голямата индустрия у нас -тази за производството на милиони "лекарства", не благодарят на Бога за "късмета", който им се падна да забогатеят от злокобната и непрощаваща никому, лотария на смъртта. В това болно и смутно време, когато хората изнемогват от проблеми и болести, ако нямат чувство за солидарност и съпричастие, поне да имат срам от Бога.
27
2
 
1
 
! Отговори
До оня търгаш преди 2 години
дето е ревнал колко било трудно да работиш в аптека.Ми като не ви е лесно, що не се откажете, ами стоите там докато можете да се довлачите до работа.Особено собствениците.Закривайте и карайте на по една минимална пенсия, дето и тя ви е много, щото се осигурявате на минимална заплата.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бялата мафия няма наяждане !
25
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Що е това първа линия? Касиерката в супермаркета, коя линия е? Гумаджията? Разносвача на пици?...
24
0
 
5
 
! Отговори
699 преди 2 години
"Хората може би смятат, че лекарствата са скъпи, но по-голямата част от тези суми отива за заплащане на доставчици, производители и търговци на едро. В пандемията това ескалира", коментира още фармацевтът."Нима в съседна Турция, нямат тези разходи за доставчици, че там лекарствата са на половин цена спрямо тук? Фармация,лаборатории , болници всички сте облагодетелствани от психозата Ковид!Мафия в бели престилки!
23
0
 
7
 
! Отговори
Модерно е преди 2 години
Да съдиш държавата е модерно. Да се правиш на дискриминиран изключително модерно! В случая се радвам че употребяват думата ДИСКРИМИНАЦИЯ, а не ГЕНОЦИД спрямо нещастните аптекари!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аптеките никога не са били затваряни. Каква дискриминация?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми и Борисов или Радев че съдите
20
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Китайският вирус позлати гилдията на алчните фармацевти.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО - Ае... закон не са ли пише с малка, уе? Нали мноо зна уе?
18
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Щото имат пари за кадия а дали ше сичелят ? :)))
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин - МЛАКНИ УЕЕЕ
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият факт, че е почти невъзможно, да си направиш вече сосбтвена аптека е достатъчно красновречив.
15
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Видя се, че общото ниво на образованост, особено в областта на химията, биологията и Закон Божи, са на мнооого ниско ниво. Което дава възможност на докторската и фармацевтичната мафия да мародерстват народонаселението.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки може да купува стока на 1лв и да я продава на 50 стотинки! Всеки. Така се прави оборот, а с оборота идва печалба. Проблемът ви е, че искате да купувате стоката за левче а да я продавате за 5 лв.
13
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Защото са нагли!!! Такъв оборот направиха тази година,който и не са сънували!!!
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от ложата на Бай Масон все са им нарушени правата, а те като мачкат е нещо нормално
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ми смешни изказванията на хора, които по никакъв начин не са работили в аптека нито дори са запознати по някакъв начин със законите и институциите...Никой не се сеща да провери какво е от другата страна просто лафчета наизуст. Напрежението в аптеките е огромно, а цените наистина скачат заради доставчиците. Как се очаква да купиш нещо на 1лв (примерно) и да го продаваш на 60ст?? А относно лекарствата има строга регулация на цените. За справка сами вижте на https://portal.ncpr.bg/
10
1
 
1
 
! Отговори
Заради ГМО биснеса преди 2 години
Всъщност две директиви directives, 2001/18/EC and 2009/41/EC бяха изменени през лятото на 2020, за да разрешат ГМО ваксините. Който има очи, гледа, който има уши слуша, а който има акъл мисли.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАК НЕ ГИ Е СРАМ?!?! Как не ги е срам?! Да искат по 1000лв а когато държавата поиска от тях да се ваксинират подскачат като пинг-понг топче. От къде на къде.