Забравят ли медиите моралната граница при отразяването на трагедии?

Хубаво е човек да има някакви морални устои, отбеляза Даниел Киряков
25 ное 2021 11:30, Ния Христова
24
 
Катастрофата на АМ "Струма", при която загинаха 45 души, повдигна много въпроси за това как медиите отразяват трагичните новини и къде е границата на допустимото.
 
"Трябва да бъде отразявано с изключително голямо внимание и емпатия. Границата е изключително тънка. Едно е фактологически поднесената информация, друго е търсенето на сензация. Отговорността е на множество хора - журналистите, разследващите органи, други хора, които наблюдават и изказват мнение. Анализът на ситуацията още в първите минути беше твърде голям. Множество експерти говореха за пътната безопасност", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.
 
Европейският регламент за личните данни оперира от 3 години и това е чувствителна информация, напомни Киряков.
 
"Грозното в случая е изкарването на детайла, който значи човешка съдба, човешко име. Има механизми и държавата да реагира в този случай. Хубаво е човек да има някакви морални устои. Каква полза носи за аудиторията като кажеш трите имена на човек, който до онзи ден е бил жив? Македонските семейства тук имат нужда от отговори. Страданието им води до тъга, а може да доведе и до агресия. Има нужда от психолози, които да работят с тях", каза още той.
 
Македонският журналист Йовица Пауновски сподели, че разполагат с много информация, но нищо не е официално.
 
"Опитваме се да останем на границата професионално-етичното и моралното. Имаме фамилия, която изгуби 10-11 свои членове", посочи той и отбеляза още, че 3 големи трагедии са се случили в Северна Македония през последните две години.
 
"14 души загинаха в автобусна катастрофа, все още няма понесена отговорност. На 8 септември се случи пожарът в Ковид отделението. Никой не каза как се случи пожарът, къде е направен пропуск. Имаше балон от информация, в който преобладаваха спекулациите. Списъкът със загиналите първи стигна до самите фамилии, които все още са в шок", обясни журналистът.
 
Близките на оцелелите след ужаса на АМ "Струма" очакват повече информация. От екипа му са преценили все още да не притесняват оцелелите в болницата, защото хората все още са в шок, имат изгаряния по телата и хирургически интервенции. 
 
"Нямат интернет и комуникация с фамилиите. Ние сме тези, които може да посредничим за разговор, но не знаем как ще се отрази на останалите в Скопие. Все още са в шок, ще има време да разговаряме за случилото се", коментира Пауновски.
 
Той призна, че в РСМ не успяват да не преминават границата. 
 
"Щом има трагедия, те се включват. Това е периодът, в който са активни", даде пример македонският журналист и добави, че в телевизиите има степен на саморегулация.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
11
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Специално за нашите "медии" не съществува никаква морална, етична и най-малко чисто човешка граница при отразяването на трагедии. За тях лошата новина е отлично средство да си оправят собствените бакии, да им върви "бизнеса". Канят на "седянки" хора и "капацитети" от улицата, от едно институтче, които винаги са първи на подобни катастрофи и само дават акъл. И какво говорят и предлагат тези "експерти" по пътната безопастност? Говорят и предлагат абсолютни глупости, нищо професионално, нищо реално
17
0
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Няма да забравя, как DW, прочетоха писмото, на загинал в Курск. Когато стигнаха до личното, казаха, до тук.
16
6
 
12
 
! Отговори
Фил преди 2 години
Борбата срещу мисиркщината и герберастията трябва да бъде безмилостно жестока!
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-нахални,алчни и нагли от българските ***
14
0
 
22
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
А най-гнусната и тенденциозна медия е BTV.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Истинският морал е нужен за по-добър живот' ----- чий живот? ами ако на човек не му дреме за обществото? какво лошо има в това да си неморален? и какво значи 'морален'? неморалните стигат далеч и служат на себе си, моралните седят в калта и служат на другите.
12
0
 
32
 
! Отговори
Самозабравиха се! преди 2 години
Един пропаднал сайт си позволи да даде детайлно описания на майката с двете близначета. Как ги била гушналаи и как били изпепеллени! Не ни е нужно да получаваме подробности. Не е нужно и за близките да се дават детайли!Убитата наскоро жена... беше ужасяващо. Само не беше написано как е била натъпкана в куфара. ГНУС! В България няма журналисти! ИМА лешояди, които са се самозабравили заради едната ипресия и гледаемост. Долно племе!
11
5
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен12 Има истински морал и има фалшив морал /като този на БСП тук!/ Истинският морал е нужен за по-добър живот. Тук деликатност се подменя с морал, което от своя страна изкривява смисъла на всичко...Това е типичен БСПарски ход на манипулация, целящ да контролира другите с общи фрази. Защо не каже какво неморално точно има в това да разкажеш истината? Какво ще навреди на морала истината за едно случило се вече събитие? Такт е нужен, деликатност - да, но тук моралът няма място! БСП ВЪН!
10
9
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Тези "граници" за анонимност, са чиста формалност. Истинските морални граници не изключват каквато и да било истина ако е точна!Лошо би станало ако съобщиш нечие име, а то не е вярно..Няма нищо лошо да съобщиш имената на загиналите - и 15 човека от една фамилия да са сред тях, това няма да промени или навреди с нищо на нещата. Напротив, живите ще бъдат обградени с повече внимание и разбиране!Трагедията не е лично изживяване, а обществено събитие.Важното е истината да не се "украсява", според мен
9
0
 
18
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Ако имате представа каква змииска битка е вътре медиите ще ви се изясни всичко .Там битката вътре не признава морал и подобни,за новина и гледаемост за готови да се самоизядат а тук търсиме морал и морални граници При битките за личните им интереси морала е в коша за смет .
8
0
 
14
 
! Отговори
gogo преди 2 години
Този път пиша на Бг, белким го пуснат. Т.нар. медии (ТВ и т.н.) ще си скъсат *** да доказжат колко лош бил пътя (строен не по времето на Тиквата). Защо така, бе Миме? Толкова ли мразим Гагаузов, или а Тиквата (кой беше тоя).
7
0
 
9
 
! Отговори
охооо преди 2 години
Отдавна са я забравили.
6
2
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
За жалост няма връзка между понятието морал в сферата на медиите !!!___Но това се отнася и за политиците , де, да не обвиняваме само медиите !!!
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към заглавието - Да! И не само при отразяването на трагедии. По принцип медиите трудно намират моралната граница.
4
0
 
37
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
МЕДИИ И МОРАЛ. НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО
3
0
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
трябва да се почне от приема в журналистическия факултет с какъв успех приематслед това преподавателския състав на какво учат студентите след това собственикътна медията от там тръгва и политиката му на отразяване една трагедия я превърнахана долно пробно шоу канят неподходящи хора прекъсват гостите не ги изслушватизтриват коментари изобщо в българия е една ко-чи-на нищо не върви
2
1
 
7
 
! Отговори
Безпристрастен преди 2 години
Медиите няма способността да помнят и забравят. Журналистите, които работят в тях забравят. но това си е абсолютно техен личен проблем. Както и на тези, които са им работодатели ! Аз не съм, а и нямам нищо общо нито нито с Делян Пеевски, нито пък с Данчо Ментата, още повече пък с почетния им председател, когато го убиха, Ахмед Доган !
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превръщат се в чакали и лешояди!