Туризмът в преговорите за кабинет: Мерки за подкрепа, е-визи, 9% ДДС

Около какви приоритети се обединиха четирите формации?
Обновена: 26 ное 2021 15:12 | 26 ное 2021 15:11, Веселина Йорданова
36
Туризмът в преговорите за кабинет: Мерки за подкрепа, е-визи, 9% ДДС
Снимка: БГНЕС

Помощ за туризма в пандемията предложиха партиите, които преговарят за кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви по време на дискусията, че България може да постигне конкурентно предимство на международните пазари, представяйки се като симбиоза от туристически възможности, които са разположени на малка площ - една дестинация-сто преживявания.
Имаме невероятен ресурс, но трябва да го продадем на света по най-умния начин, като се допълни със специфични елементи - солеността на Черно море, равностойна на тази на сълзата, теснолинейка в Родопите, по чийто маршрут на всяка спирка например да има фермерски пазар, коментира Петков.

Илин Димитров от ПП посочи сред акцентите на политическата формация по темата "Туризъм" постигането на стабилен ежегоден ръст на средния брой на туристите, повишаване на разнообразието на туристическата услуга, за да има целогодишен туризъм, промотиране на комбинирани пакети с участие на различни видове туризъм, ръст на добавената стойност на туристическата услуга, както и подкрепа на туристическия бизнес при използването на европейските средства. Акцент за ПП е и строителството на магистралите "Хемус" и "Тракия", за да се осигури облекчен достъп до курортите, предаде БТА.

От политическата формация предлагат въвеждането на електронни визи и намаляване на стойността им, като изчисляват, че по този начин ще можем да привлечем над 1 млн. туристи. От ПП споделят виждането за запазване на мярката "60 на 40", както и на ДДС от 9 процента за бранша, както и на възможностите на преференциално кредитиране за бранша през Българската банка за развитие.

"Демократична България" предлага сред спешните мерки в туризма осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока. Това трябва да се случи пропорционално според разхода на ток в миналото на всяко предприятие, каза Виолета Донева от ДБ по време на дискусия за развитието на туризма, организирана от "Продължаваме Промяната".

Предлага се и създаване на застрахователен или друг финансов инструмент за възстановяване на предплатени или надплатени суми към доставчици, както и запазване на нивата на ДДС на 9 на сто до края на кризата заради пандемията.

Сред другите предложения на политическата формация са създаване на гаранционен фонд, който да защитава туристическия бизнес при криза, като той трябва е да е организиран по примера на автомобилния, а не по примера на държавна гаранция.

От ДБ искат да се премахне концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни договори.

"Има такъв народ" залага в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в рамките на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и друг туризъм, каза Ивайло Кожухаров от ИТН. Предлага се всеки ресор да има свой маркетингов план за действие.

По думите му Националният съвет по туризъм се е превърнал в "говорилня", затова от ИТН предлагат към всеки ресор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с участие на експерти от регионални и специализирани браншови организации. Това ще доведе до допълнителна експертиза и по-добра комуникация между бизнеса и институциите, но най-вече до мониторинг, контрол и обратна връзка, смятат от ИТН.

Втора важна стъпка за ИТН в туризма е свързана с маркетинга и брандинга. Според политическата формация България трябва да се ребрандира като туристическа дестинация спрямо новите технологии и глобалните тенденции и да се утвърди като вдъхновяващ брандинг, допълнен с петте основни видове туризъм.

ИТН предлагат още да се създаде гаранционен фонд за туроператорска и турагентска дейности, уреждане статута на националните курорти, промяна на концесионното законодателство, като трябва да провежда мониторинг и одит за ефективността и контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в Министерството на туризма. Предлага се и законово регламентиране на настаняването чрез онлайн платформи, за да се изсветлят приходите, както и прозрачно и целево разпределение на туристическия данък за туристически цели, като средствата обратно да се инвестират на територията на общините.

БСП предлага да има енергийна компенсация за хотели и ресторанти заради ръста на цените. Това каза Емил Хумчев от БСП.

Друго предложение е за временно замразяване на дейността на неработещи туроператори и турагенти за срок от една година. От партията предлагат също и създаване на онлайн визов център.

Предлага се мярката "60 на 40" да се получава при доказан спад на оборота от 20 процента спрямо 2019 г., а не както сега - 30 - 40 спад на оборота спрямо 2019 г., като съпоставката се определя на средна годишна база.
Създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развитие, предлага още от БСП. От партията искат да има безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат. Настоява се и за изплащане до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за турист, пристигнал в България с чартърен полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У Велинград за Нова година 4000 лева на стая! Вила в село Баня (20 легла) е 60 000 евро да я купиш! Па ние като се съберем 10 приятелски семейства, ще купиме вилата за 3 години с парите за новогодишната програма! Но понеже това е екзотично, може да е така: баща и двама сина купуват вила в съсобственост и я изплащат за 10 години само с парите за Нова година и 2-3 уикенда!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви мерки за подкрепа? Искайте да махнат зеления сертификат! Аз си купих вила в планината и там ще си карам Нова година! Ако не спре фашизма, ще си купя и вила на морето и се изключвам от оборота тоталка! Явно бъдещето е в решенията, които те правят независим!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да се дава преференции на туризма, Да се намалява данъци за тях е ощететяване на бедните в нужда. Ощетяване на хазната в полза на ресторантиори!????!!!! И много добре знаем, самата тази индустрия най-много е ощетила държавата с осигуровки и данъци.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30. Ами "промяна" пич. Те се изредиха там и Румен Гечев и Румен Овчаров. Само Жан Виденов и Орешарски не знам защо отсъстват.
28
0
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До 28. Ами не се ли смениха твърде много и най-различни управляващи? Нещо съществено промени ли при ганььо?
27
0
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ха-ха-ха, смях, братчет. А бе Кирчо някога минавал ли е по маршрута на теснолинейката? Колко души да се качат и колко да си купят чушки или кромид от тези пазари? Кой луд ще стои да чака теснолинейката за 4-5 лева оборот? Ами то и сега има сергии покрай пътищата, където трафикът и потенциалните купувачи са много повече, ама да питат колко им е файдата.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе ***, и имена ли триете вече? Ами Г А Н ьо си хубаво българско име.
25
1
 
1
 
! Отговори
До изнервен преди 2 години
Той *** си е много готин тип, стига да го ръчкаш в правилната посока. Затова е важно кой и как управлява.
24
1
 
1
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
То идеята е добра, ама искам да видя как ще докарат туристи. Теснолинейката се разхожда насам-натам празна. Ако успеят да накарат чужденците да разглеждат родопите чрез теснолинейкат ще е много добре,ама едва ли. Пък те фермерските пазари сами ще се появят като има клиенти.
23
1
 
1
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Май никой от тези новите тарикати ме отчита основния фактор. А той се нарича Ганььо.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега какво искат да ни докарат ваксинирани туристи да ни сеят зарази ли? Сертификата се представяше като средство за предотвратяване на заразата защото ваксината се представяше че спира заразата. И двете не работят както казваха!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10. Това къде го прочете? Във фрог нюз ли?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя туризъм! Там се генерират големи печалби, ама нелегално. Не се плащат никакви данъци. Затова никакви помощи. Що им намалиха ДДС на 9%? Някой да видя паднали цени. Само лъжат. Който фалира,фалира. Ама никой не се отказва. Лятото всички се пърскаха по шевовете, а сега пак реват.
19
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
А бе, тия са пълни фантазьори. Мислят си, че още са някъде из Америка. Кви теснолинейки, кви фермерски пазари и всякакви други измишльотини. Я слезе на земята при ганььо и ще видите съвсем друга реалност. Чакам дните, в които ще се разбере, че 90 процента от предложенията им са се провалили.
18
1
 
7
 
! Отговори
22 преди 2 години
Първо да направят 9% ДДС за лекарствата и учебници!
17
0
 
1
 
! Отговори
минувач преди 2 години
И настана рай за който никой не знай!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
Камериерките не могат да обяснат на летовниците, че заплатата им мизерна е за месец - не за седмица!
15
0
 
1
 
! Отговори
бустермен преди 2 години
С ваучер във ръка на (+) излизам => смело тръгван на туризъм.
14
2
 
3
 
! Отговори
Продължаваме Пералня преди 2 години
и успешно ще бъдат изпрани милиони, и мнооого милиони парички!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек спастрил няколко милиона. Ще му дадем още, за да има и да не харчи от неговите. Той ще ги запази в банката и ще си купи скъпа кола, а няма да ги изхарчи в магазина като бедняците. Ще си купи нещо ценно, нещо скъпо. А бедняците ще изкупят киселото мляко и салама от магазина, ще ги изядат и няма да остане нищо......Така мислим, ние, десните. На богатите трябва да дава държавата, не на бедните.