Рибарите се оплакват от слаб улов, без паламуд за Никулден

В мрежите се хващал чернокоп, лефер и попчета
36
Рибарите се оплакват от слаб улов, без паламуд за Никулден
Снимка: БГНЕС

Рибарите в Поморие се оплакват, че тази година паламудът не излязъл. В мрежите се хващал чернокоп, лефер и попчета.

Лодките излизат на брега с беден улов, малко зарган, който се лови през нощта. Рибарите казват, че тази година уловът е слаб и заради лошото време. 20 дни не са влизали заради провезата – силен вятър, който вдига опасна вълна.

„Сезонът е много слаб за рибарите, много лошо време. Изтърва се едрият лефтер. Паламудът се появи като циганка, изчезна и той и рибарите тази зима са обречени на доста голям глад. Имаше един възрастен рибар, бай Кольо Комисаря, той се удави с единия син на тези дати и всяка година си  я прави тази провеза, обаче тази година много време продължи”, разказа за БГНЕС бай Иван Милев, който е рибар от 50 години.

Рибарите цяла година чакат есенната именно заради паламуда. Казват, че е най-вкусната черноморска риба, но тази година не излязъл.

„Долу на юг към Царево хванаха малко и замина, пасажите заминаха. То и заливът тук е мръсен, попчета няма, мидите измряха. Тая пречиствателна станция дето я направиха явно влияе”, оплаква се Георги, който е дошъл на лодките да си купи прясна риба.

На юг към Царево са се радвали на по-добър улов – чернокоп и лефер. Но лодките пълни с паламуд от миналата година ги няма. През зимата старите морски вълци пак ще влизат в морето, когато даде време – за карагьоз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: рибари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Народа все още живее с мисълта че е в сметките на държавниците да се ГРИЖАТ и за НЕГО ! Отживелица от Соца , но още присъства в стериотипа на мислене и поведението му ! ИСТИНАТА ? Държавата е ЧАСТНА а Народа е АРТЪК. Като Куче Без СТОПАНИН , без каишка , свободен да въ.ви кой на къде види ! Никой не го е ЕНЯ за ЧОВЕКА ! Няма нищо по- убаво , за администратора , да си щастлив, че си свободен и живееш с ИЛЮЗИИ ! Просветата сред масата е абсолютно отритната от правителството !
29
1
 
1
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Морето ври от риба! Рибари реват риба няма!Всичко е само Бла Бла Бла!
28
1
 
3
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
До преди няколко дена се превеха репортажи , тв. екипи снимаха " колко много риба имало .." , " рибарите досега не били виждали такова нещо ..." , " купувачи , купуваха за подарък с килограми ..." - А сега пак по стара рибна рецепта СЕ ОПЛАКВАМЕ - Или каквото и да е ТРЯБВА да се ОПЛАКВАМЕ за да се случва нещо , иначе скука ?!
27
2
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Рибни ястия -по принцип шаран- но и всякакви рибни продукти
26
2
 
3
 
! Отговори
Мале, мале преди 2 години
До помнещ Колкото паламуд сме изяли, не сто, хилядагодишни рани трябва да сме имали, пък на, живи и здрави сме.
25
4
 
1
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 2 години
До помнещ - 100 годишни рани ли?! Малкия паламуд- цига - отваря алергии, дори стари болежки, да кажем.Големия зрял паламуд консумирай умерено.Никой от околните ми, дори не е влязал в болница от това.
24
2
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
От години почивам само в Обзор! Та един местен рибар преди години ми каза така.Паламуда е гъбата на морето. Тази риба е най токсичната риба в морето! 100 грама изяден паламуд ,отваря 100 годишни рани!-:((( От тогава,не искам и да чуя за "паламуд"!Аз си тача Шарана и за Никул ден,ще има пак пържен шаран! -:)))
23
2
 
0
 
! Отговори
Юнга преди 2 години
до Някой си: И от бялата мида ще си вземат петте пари!Морето дава, морето взима.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Паламуд било. Имало Чернокоп, Лефер и Попчета за Никулден. Алоооо на Никулден се яде Шapaн.
21
0
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
За какво им е риба. Бялата мида е по сигурна.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оплачат на Борислав Сандов.
19
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Упорито повтарят, че делфините изгонили рибата на дълбокото напр.Не само има брокониери, но нЕкои са толкова нагли, че ловят риба със взрив.Радвайте се се на това което остана за улов.Фермите за риба скоро няма да заработят, защото няма как да има кражби около дейността им.Незаконни рибни борси има от години безнаказани.В прехвалени рибни ресторанти, на клиента се пробутва лаврак за лефер.Оплачете се на арменския Поп!Друго не остава.
18
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
нормални бизнес практики . веднъж на 20 години имало стагнация ,. ми да са си пестили
17
2
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Абе добре ама в Кауфланд на щанда е пълно с рибка ама гръцка. Защо не продават български добив и не се направи нещо по този въпрос?
16
2
 
12
 
! Отговори
николай чудотворец преди 2 години
статията да се чете и да се подразбира за бавно загряващите(а те са милиони),че рибата видите ли трябвало да бъде много скъпа за никулден и ние балъците да сме балгодарни,че я има на такива баснословни цени и да сме щастливи и на тези цени,че има някаква гмо риба на масата!!!та предлагаме цени на алчните,лицемерни безочливи търгаши цена за килограм риба:шаран 30 лв.,сьомга(гмо хибридна)-70лв.,умрелия паламуд 25 лв.,супер котлетите от толостолоб 60 лв.,уникалните ципура и лефер 70 така добре ли е
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година се сцепиха да ловят най-вандалски и сега реват! Миди нямало?! Е как да има като остъргаха цялото дъно и вече е само ня пясък! Забрана за риболов 2-3 години, а бай не знам си кой в затвора за бракониерсто и ще има риба после!
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма риба ли? Ами защото рибата няма какво да яде- лови се хищнически с тралове и най-дребната цаца, сафридът още граца, и въобще каквото има в морето. Затова и оскъдният лефер беше маломерен, чернокопът също дребен и сух, а паламудът май въобще не се появи. И като се има предвид, че не сме само ние на това море, перспективата е ясна.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станете доктори да ловите шарани.
12
4
 
18
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Прогонете турските рибари от българските води и ще има паламуд и др.риба!!!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Никулден се яде шаран.