Подземна къща на Черноморието - ще има ли бъдеще идеята?

Проектът беше отличен на конкурса "Български архитектурни награди 2021"
29 ное 2021 20:06, Анисия Иванова
26
Подземна къща на Черноморието - ще има ли бъдеще идеята?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реализиран проект за подземна къща на Българското Черноморие получи специална награда от международното жури на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от Камарата на архитектите в България.

„Не беше лесно да убедим собственика да вкопаем къщата в земята, най-вече заради големите разходи за изкопни дейности и укрепване на терена. Много по-лесно беше да се изгради един обем на няколко етажа над земята, но в крайна сметка решихме да заложим на деликатна архитектура, в пълна хармония с природата.“ Това заяви арх. Лъчезар Николов, съосновател на архитектурно студио „Никарт“, в ефира на предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Арх. Лъчезар Николов е автор на проекта заедно с арх. Нели Стефанова. Къщата е изцяло под нивото на терена, което дава възможност на пешеходците, минаващи по близката улица, да се любуват на морския пейзаж.

"Това беше водещата идея - да не скриваме гледката към морето. Жилищният имот не се вижда отникъде, само от морския бряг.“, обясни гостът.

В реализацията на къщата има елементи на устойчива архитектура – използвани са материали, близки до средата, обясни гостът. Зеленият покрив е важна част от проекта – той има за цел не само да впише обекта в околния пейзаж и да интегрира архитектурата с ландшафта, но също и да предпазва къщата от прегряване през лятото и да намали шума от близката улица.

„Използвали сме и специални топлоизолации и хидроизолации предвид факта, че къщата е изцяло под нивото на терена“, допълни арх. Николов, който е живял и проектирал в Норвегия.

"Работата ми в скандинавската държава повлия за избора на зелен покрив. Това решение се използва често в Норвегия, което напълно вписва техните къщи в пейзажа.“

Хората в Норвегия живеят опростено и търсят връзката с природата. Използват естествени материали като дървото, които са в синхрон със средата. Обръща се и сериозно внимание на градската среда – акценти са зелените пространства, големите пешеходни зони и подземното паркиране, каза арх. Лъчезар Николов.

Темата за устойчивата архитектура ще бъде водеща в следващите години в глобален план, тъй като нашата отговорност е да създаваме не само красива архитектура, но също ефективна и функционална. Ще се използват все повече екологични строителни материали, обясни събеседникът.

"В определени европейски държави вече има закони, които регламентират използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда (нисък въглероден отпечатък). В България липсват разпоредби, които задължават новите сгради да отговарят на определени критерии, поради което устойчивата архитектура навлиза по-бавно у нас.“

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Никола преди 2 години
По крайбрежието на Австралия има такова строителство.Удобно,непретенциозно,красиво!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партизанска землянка. Бункер.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който го е проектирал, той да си живее в тази влажна дупка. Някой ден всички ще отидем под земята, сега обаче искам да си живея над земята.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо като се гътне от Ковид, по лесно ще го закопат. Само го заравят в къщата му и готово. Отгоре става терен за нов строеж.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственика да не би да се казва Билбо Бегинс?
15
1
 
5
 
! Отговори
Богатите преди 2 години
Взеха и да се глезят, обърнати къщи , къщи под земята, очаквам и подводна къща примерно на Силистар.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Използват дърво и няма да се оттърват от дървеници..Баш Норвегия я дава за пример тези дето незнаят какви са. Нито мъже нито жени. Живял съм 5 години там и съм се отвратил. Това не са хара това са няма дума с която да ги опиша.
13
1
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Това ще да е нова далавера за застрояване. Аз мисля,че никакъв тип строителство на морето ме е добър. Някои просто не могат да разберат,че туризмът вече няма никакво бъдеще. Туризмът ще е само за народът,който населява своята Родина.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къщата на снимката е на 15 метра от брега, това законно ли е?
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънце бол, тези тръгнали да се заравят под земята като някакви къртици. Който не е бил под земята не знае че там има влага, тъмно и човек е създаден да живее на повърхноста.
10
1
 
7
 
! Отговори
умерен песимист преди 2 години
На мен идеята ми харесва, но....като знам какви хора слагат качествените топло и хидроизолации, не е ясно къде и колко мухъл ще има? При всички подземни обекти вентилацията е основен проблем. На висок етаж даже и не се замисляме, но под земята? Подобни къщи е имало в миналото, но тогава подземната част е градена с дебел каменен зид от варовиков камък. Лятото е хладно, а зимата се топли лесно. Сега никой не зида, а се залива с бетон и 5-6 см фибран и готово. После оле-мале-конденз.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно разбираемо. То по морето над земята вече всичко е застроено
8
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
А когато морето тръгне да взима своето ще ги издави като къртици :D
7
1
 
11
 
! Отговори
Дядо ПОП преди 2 години
Браво! У Китай имало хора ,който живеели в пещери..... Властите решили да ги ;цивилизоват; и ги преместили в къщи. Живели известно време и пак се се върнали у пещерите........били и много бедни .....в пещерите не се отоплявали......
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е точно къща, ами землянка. Че и радон ще има.. ужас..
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има бе приятелю вътре вкараите гълаби и гарвани мишките не ги броим.
4
2
 
14
 
! Отговори
Калин преди 2 години
С какъв акъл сравнява природата в Норвегия с България....Минусови температури, сняг, отдалечени едни от други населени места, на 15-18 градуса 3-5 дена в годината гъзарите карат кабриолети и се радват....Къщи до земното ядро ще строят ако има как....Какви дървени къщи в БГ, Какви под морското равнище.....какво уиски с домати, каква ракия с морски дарове и кашу. То и делфинариум си имаме, а делфините по цяла нощ плачат в тив 60 кв.м. площ. Не сме добре божкеее...
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поне ще има къде да се криете от *** араби и травестити и радиациата щом Русия превземе ЕС.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че подгизне. И мyхъл ще се завъди за разкош.
1
7
 
15
 
! Отговори
архитект преди 2 години
Отвратилен проект, Хората не са къртици. Еколозите не разрешават изсичането на цяла гора и моделерина на терена. Как изсяохте 100 дръвчета за този мравуняк. Как не ви е срам. Това е престъпление и сте за затвора.