Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?

Магдалена Костова: Възрастните ще са все повече при тези тенденции
256
Хората искат повече деца, но нещо им пречи - какви са причините?
Снимка: БГНЕС

Населението в България застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години.

Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга - трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот, каза Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ пред БНР.

Същото може да се каже и за раждаемостта - да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес, посочи още тя.

По думите й не само ние, а всички европейски страни имат демографски проблеми - застаряване и ниска раждаемост, но те са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната. Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи", посочи Костова.

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

До края на годината НСИ ще има съвсем предварителни данни, които да обяви пред обществеността за преброяването.

Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност. Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
10
 
! Отговори
Радньо преди 2 години
Ами много неща пречат. На първо място маргиналното младо поколение, извратените ценности. Както някой беше написал недостъпните цени на жилищата, банките обирджии. Несигурността на живота, като цяло. Самозабравили се чорбаджии, за които поредния милион е висша цел, нещото обаче, което още не забелязват е че още някоя година и няма да има кой да работи. Та така, нещата са комплексни.
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цинизъм! Какво ли им пречи на хората!? Не знаете? Верно ли? И това, че имаме много висока смъртност и че хората умират от лош начин на живот и лошо здравеопазване. И за това се чудите дали е така?! Верно ли??
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателят не наема жена, че ще забременее и отсъства. Пенсионната възраст е увеличена и не се допускат младите, Цените на жилищата са недостъпни. Младите мъже нямат биологичен часовник и не си дават зор при такъв избор в Tinder. Жените не могат да разчитат на родата за помощ. Една млада жена може ли да се справи в такава среда?
182
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кеке - ТО не ти пречи, да си баща и пак да ходиш на барове. Баба идваше през няколко дена у нас и редовно ходихме на госит и на двете баби, които готвеха,а понякога ги водихем и на ресторанти. Родителите ми ходиха по барове докато не навърших 15 години. Псоле се ктронтаха. И видиш ли - нищо лошо няма в това. Нито съм в затвора, нито съм престъпник.
181
0
 
8
 
! Отговори
Айде погледнете преди 2 години
мъъъъънинко по-далече от носа си! И не, не става въпрос само за пари, матеркиалното. В какъв свят ще живеят тези деца, замислете се!
180
1
 
16
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Осигуряват на минимална на 4 часа и после ги уволняват или не ги взимат на работа защото децата боледуват. Докато играят по свирката на АИКБ и Домусчиев така ще бъде.
179
4
 
21
 
! Отговори
Смок преди 2 години
Хората искали, ама нямали желание. С 1000 лв заплата от къде да дойде желанието? Казвам това от позицията на баща на две деца. Живеем в областен град и работя с една идея по-отговорна и платена работа. Жена ми също работи, макар че много трудно си намери работа след като второто дете започна да ходи на детска градина. И сме на ръба всеки месец. Не се оплаквам, но не виждам как болшинството ще може да си позволи да гледа дори едно дете ако иска детето да не живее в мизерия.
178
6
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
ИМАМ ТРИ И ЧЕТИРИ ВНУЧЕТА, НО КОЛКОТО ВИЕ, БЕЗ ДА МЕ ПОЗНАВАТЕ МИ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ, ТОЛКОВА И ТЕ. ИДВА МИ ДА ВЗЕМА ЕДНО ДЕБЕЛО ДЪРВО И БОЙ ДО ПРИПАДЪК. НО ТАКАВА МИ БИЛА СЪДБАТА. А И НА ВСИЧКИ ХОРА. НЕ ВИ ТРЯБВАТ ДЕЦА!!!
177
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ви трябват деца! Вие сега може да си мислите, че ви трябват поради младост или неопитност, ама истината е, че не ви трябват!
176
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 - Дано да греша , но съм повече от убеден че съм прав ,и много скоро "добрите автомати " и изкуственият интелект ще изяде и твоето " просперитетно" образование , и когато се почувстваш ненужен и излъган от живота се върни на тази статия , прочети я пак и си спомни за този дебат !Скоростта с която се развива света , вече не ти дава никаква сигурност без значение какво образование имаш ! За сега IT -тата се надуват че са голямата работа ,докато не разберат че системата ги използва
175
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 216. Анонимен Ами ... не сме 1821-а или 1921-а година. Повечето хора, сме образовани хора, дори и да имаме "една гимназия" и не сме със средновековните разбирания, да имаш много деца, че каквото оживее, да работи на поляната. . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . С тази квалификация "една гимназия" на запад и за охрана не ставаш! Не желая да пиша обидно но без просперитетна професия със сертификат, диплома или висше повече от охрана или миене на чинии (има вече добри автомати) нямаш шанс!
174
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причините е само една : СИМБИОЗАТА между безграничната алчност на крупният капитал и политическият им слугинаж !! Това обърна света с главата надолу и направи човечеството нещастно , неспокойно и бъдещето му несигурно !! Богаташите и политиците върнаха развитието на света до ниво феодализъм и робство , въпреки всичките сладки приказки за технологии и демокрация ( която всъщност си е диктатура откъдето и да я погледнеш ) !! Хората спряха да мислят и затова са лесно манипулируеми чрез соц. мрежи
173
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Заради увеличаването на пенсионната възраст и безработицата сред хората в предпенсионна възраст, техните деца трябва да ги подпомагат финансово, а какво остава да раждат и деца. Не мислите ли, че тази схема е умишлено измислена?
172
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... с 1500 лева средна заплата и при това ПРЕДИ таксите, демек 1200 и нещо след това, при една трийстана панелка да ти е 800 лева и сметките ти да са между 300 до 500, как може, да имаш повече от едно или две деца, без да е някаква мизерия?
171
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ... не сме 1821-а или 1921-а година. Повечето хора, сме образовани хора, дори и да имаме "една гимназия" и не сме със средновековните разбирания, да имаш много деца, че каквото оживее, да работи на поляната. Тоя етап го минахме. Днес искаме деца, които да имат щастливо детсо, да ни радват, да са здрави, а когато станат по-големи, да им помагаме в образованието, в стремежите им, а след време, пак ще са ни деца, но ще са ни и най-добри приятле и ще имаме внуци ... Ама с 1500 лева средна ...
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се вижда от ясно по-ясно - веднага след 10 ноември 1989 година вече нямаше бременни българки и не се раждаха българчета. После се появиха, но малко. Като цяло сумарно за всички етноси, раждаемостта за една година спадна почти двойно и така вече над 30 години.
169
10
 
11
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
Верно ли бре? Искали "деца" ама нещо им пречело? И да ги попитам аз,какво им пречи? Лъжливите опити ли им пречат? Секса си е секс,както и да го погледнеш! -:) Правиш го при всички случаи с противоположният пол! Ако си комплексиран индивид,и се радваш на възможността че го правиш,не е добре! Но ако имаш самочувствието и си някой според теб и обичаш някого,то защо да не желаеш да си видиш семето? Или ако си жена,да бъдеш майка? И с малкото може да се отгледа дете! Родител съм и знам!-:)
168
19
 
3
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Когато си здрав, имунизиран, банковите ти сметки са заредена, като резултат от добре платена работа, ходиш често на почивки по света, имаш си половинка, то какъв е проблемът да имаш деца. Нямат деца антиваксърите, прошляците, бъмовете, превъртелите от избори, ачкопеците из хоремаците, играчите по разни казина и/или букмейкърските хралупи. Щом имаш пари, значи си потентен, можещ и логично правиш деца. Нямаш пари, нямаш потентност - нямаш деца.
167
1
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До АнонименЕ те това е целта на западните партньори. Нищо не ги интересува, само това. И докато не ни изсмучат до смърт няма да ни позволят да направим нищо. Нямаме политици които да ги спрат. Всички знаят какво трябва да се направи но не смеят да го направят, защото от запад ще ги кастрират на момента. Всеки който се опита да защитава страната и народа си и бъдещето им се превръща във враг на глобалистите. Справка, Орбан, Мазовиетски, Ердоган, Салвини и т.н.
166
1
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Трябва да се повишат пенсиите и още как. Това ще бъде директна помощ за младите. Аз го изнесох на гърба си това. Когато бях малък се наложи да гледам баба и дядо който бяха здравословно зле заради тъпите комунистически заводи. Нашите бяха постоянно на работа. После когато имах свое семейство се наложи да издържам и нашите, защото пенсиите им недостигаха. Всичките ми познати са така. Важно е старците да се самоиздържат и да не са в тежест на децата си. Тази схема нарочно се поддържаше 30 г.