Спасителният отряд на WWF спаси мечока Живко

Проблемът с бракониерство е много сериозен, заяви Мария Качамакова
2 дек 2021 09:00, Ния Христова
12
 
Спасителният отряд на WWF успя да спаси и премести мечока Живко от Габрово в Национален парк "Централен Балкан".
 
"WWF България от миналата година започна дейности по опазване на кафявите мечки в България. Това, което най-често правим, е да се намесваме в моменти на конфликт, какъвто беше и случаят с Живко. Още преди около месец започнахме да получаваме сигнали от Габрово и околните села и махали, че се появяват нападения от мечки. Всичко започна с нападения върху ябълкови градини. Нашият експерт успя да пристигне навреме на място и да прогони мечката със сигнални ракети, но по-късно мечокът се беше върнал и беше започнал да напада домашни животни", разказа в ефира на Bulgaria ON AIR Мария Качамакова, която е член на Спасителния мечешки отряд на WWF.
 
Тя обясни , че намесата им е била наложителна, защото следващата мярка, която се взима, е отстрелване на мечката.
 
Мечокът се намира в "Централен Балкан" и се адаптира към новото място. 
 
"С кампанията "Отвори очи, животните изчезват" бихме искали да се борим с бракониерството, защото това е голям проблем. Данните от други мечки, които д-р Тодоров е маркирал през последните 10 години, показват, че близо 40% от тях със сигурност са станали жертва на бракониерство. Това са случаите, в които сме сигурни какво се е случило. В други случаи той е намирал само нашийника и е чувал слухове за изчезналата мечка", заяви Качамакова.
 
"До момента за отравяне на животни няма наказани, а за бракониерство има много малко наказани. Обикновено всичко завършва с неизвестен извършител, а ни се иска това да не бъде така, защото резултатите са, че губим част от своето богатство", подчерта тя. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее, доживях да видя тези събирачи на милярди да направят нещо и в наше село...
7
14
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Така е в БГ - мечките и кучетата са по-важни от хората. Грантаджиите ще си получат паричките от изкуфели западняци, плащащи за нечиста съвест, а тук няма да можем да се отбраняваме от побеснелите животни. Защото иначе затвор! Убиваш хора, няма проблем, ама мечка или куче - пандиз. "Тука е така" имаше такъв виц.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Живко да е и здравко, пожелавам му!
5
5
 
12
 
! Отговори
И преди 2 години
Дай, понеже някой не може да кара шейна да изтрепем животните! Превзехме градовете, сега и горите.
4
13
 
7
 
! Отговори
мечока ЖИВКО преди 2 години
Е как няма да го спасят,той е братчеТТ на Жувко Сужжжжука,видет гейбер,снабдява бацоне с пастърма и сужжжук...и двамата обичат мръвка за сметка на народа.Пък убитите животни а хорицата,страха им,щетите....Тва са подробности,както и както е нападнал животни,утре ще нападне и хора...Мечките и мечкадарите са с предимство,пред хорицата.Аб,в Централния Балкан кво ще яде???
3
13
 
6
 
! Отговори
а преди 2 години
Как да спасишм мечкшите ? най -евтинот е да ги хранят с пенсионери -хем ще спасят мечките хем ще облекчат осигурителния институт
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да кажат колко милиона усвояват за броене мечки, пилци и лалугери на година! И тоя мечок сега значи, че местните никога няма да видят и една писта за детски шейни в района, нито овце ще могат да пасат нито нищо! Местните са напълно безпомощни, а еколозите яко мотивирани!
1
7
 
23
 
! Отговори
Добре е преди 2 години
че се грижат за животните. А за възрастните хора дето ги трепят по селата за 5 лева, за тях кой ще се грижи?