Намалението на ДДС ще извади много фирми от "сивия сектор"

От бранша настояват за намаление на ДДС върху храните
7 дек 2021 11:15, Ния Христова
22
 
Намаляването на ДДС върху храните е едно от исканията на бранша, което ще бъде поставено пред новото правителство.
 
"Считаме, че вече е настъпил моментът да се вземе решение за намаляване на ДДС върху храните. Ние сме една от трите държави в ЕС без диференцирана ставка, в повечето страни е между 5 и 8%. Дори най-богатите държави използват този елемент като социална политика в последните 1-2 г. Нашето предложение е за антиинфлационна мярка, която може да влезе веднага", заяви директорът на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Цените лазят нагоре постепенно, нашите членове ги задържат изкуствено за своя сметка. Поскъпнаха драстично токът, суровини като захар, пшеница. Когато изходните продукти поскъпват, няма как това да остане за сметка на производителите", каза Иванова. 
 
"Като се намали ДДС ще се намалят и измамите. Този ефект го видяхме при туризма. Приходите от ДДС от туризма не са по-малко от предходната година, въпреки намаляването на ставката. При тях се постигна този ефект на излизане от сивия сектор", подчерта Яна Иванова.
 
Същия ефект очаква и директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти Йордан Господинов.
 
"У нас има 2500 водни обекта, в регистъра на БАБХ те са 750. Голяма част от рибата се продава директно и по-евтино в магазини и ресторанти, без да подлежи на контрол и да се плащат данъци. В една фирма има назначен един служител, който уж произвежда сам 20-30 тона риба, това е нереално. Трябва да се изсветли секторът, ние имаме нужда от фактури. Има много хора, които са готови да продават на ниски цени, без да издават фактури, което ощетява държавата", подчерта Господинов пред Bulgaria ON AIR. 
 
"Ако ДДС бъде намалено на 9%, при средно за Европа 8,3%, директно на светло ще излязат всички оператори, ще се увеличат косвените данъци, работната ръка, това ще доведе до стабилизиране на пазара. Това, което предлагаме на новите управляващи, може да се окаже асо пика", убеден е Господинов.
 
Без намаление на ДДС цените ще тръгнат нагоре, убедена е Яна Иванова.
 
"Ако държавата не предприеме мерки, тя ще трябва да активира компенсаторни механизми. Голяма част от парите на хората отиват за храна. Ако този разход се увеличи, ще трябват компенсации. Сигурна съм, че новата власт няма да подходи еднозначно и ще направи анализ на предложението и ще прецени ползите от намаляването на ДДС за храните", добави Иванова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 2 години
До Анонимен 19Не влияе. От космоса се вижда, че търговците искат да си увеличат печалбата. Както стана с ресторантите и хотелите - намалиха ДДС-то, но за сметка на това увеличиха плавно цените.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС трябва да бъде намалено, но не очаквам това да доведе до понижаване на цените, а само до увеличаване на печалбите на търговците. Алчността им няма да им позволи да смъкнат цените.
15
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
От сивият сектор се вади с душмански ревизии, глоби и конфискации. Иначе просто ще крадат и укриват повече, но ще си намерят и извинение да вдигнат цените.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви цени няма да паднат и никой, който е в сивия или черния сектор няма да се покаже, ако ще и 5% да стане ДДС.Който си работи нелегално,той пак ще си работи така.Голяма грешка е 9% ДДС за ресторантите. Излиза,че най-важно е богатите да може да се се хранят евтино. Аз си ям у нас.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стъпих 2 пъти в известна верига ресторанти тази година, на намаленото ДДС. И що да видя - храната поскъпнала, а грамажа намалял.
12
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
Предложението не е никак зле мадам,но има едно голямо НО.Дали след свалянето на ддс за храните,крайният потребител ще усети това?!?Доказано е,че при ресторантьорите това НЕ СЕ УСЕТИ от крайният потребител.Излиза,че намаляването на ДДС на рестораньорите,сега върху храните ще се облагодетелстват само и единствено предлагащите,а не получаващите стоката.По този начин и държавата ще бъде ощетена с по ниският данък и потребителят заради непроменените цени.Защо само шепа хора трябва да са облагодетелса
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 Нали под натиска на Нинова намалиха ДДС то на детски храни, книгите, храната и безалкохолни в ресторантите, фитнесите? В туриза от кога е намален ДДС? И.... Нито се изсветлиха в ресторантьорския бизнес и фитнесите. Нито намаляха цените да гепат клиентите на конкуренцията.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирми производители предлагат за своя сметка доставка на свинско местно месо по 4.80 лв./кг с ДДС. Пред фалит са. Само те ли? А купувачите на дребнс, най-бедните в ЕС, как ще оцелеят? Там ДДС е 8.3% ДДС, ние - с предложение за 9%?!? Докога?
9
0
 
0
 
! Отговори
лакомик преди 2 години
кат падне ДДС н ахраните откъде ще хранят *** по всички етажи н а власта и партийните субсидии кой ще плаща
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що, искате да лапате повече, а? Нивгаж нема да дойде тоя ден да видя намалени цени...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те цените така или иначе ще хвърчат нагоре и изказване от рода "Без намаление на ДДС цените ще тръгнат нагоре"е меко казано олигофренскооо!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 - Ем ти си го приказвай,както си искаш. Аз правя дадена печалба и ако намалиш ДДС-то, познавайки конкурента си, той ще запази същата крайна цена, но аз ще отчета разлиакта и ще намаля моите подобаващо и ако предната промоция, която имах, е някаква индикация, ще отмъкна поне 85% от клиентелата му.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! И тази ли е учила икономика в Харвард? Цените са пазарни!!!! И 1 един % да е ДДС цената ще е тази!!!! Ще се увеличат косвените данъци? Та нали ДДС-то е косвен данък. От 20 на 5% как ще увеличиш приходите от този данък? Вярно, че разходите за избягвамето му ще станат по-големи от самия данък, ама българина по принцип мрази да плаща. Как можеш да сравняваш приходите с тези от 2020г.? С какъв акъл?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замразяване на цените на основните хранителни стоки,да речем за шест месеца това нещо да бъде последвано от намаляване на ДДС за същият период от 20% на 10% ето това е мярка която ще бъде усетена от всички!
3
0
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Мдааа, така както извади ресторантьорите нали ?Хайде стига ала бала, а в същото време вдигат тежеста върху работещите
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости ДДС е краен данък. Той не се плаща от фирмите, а от крайния потребител. Фирмите, когато купуват и после препродават им се прихваща под формата на данъчен кредит. Когато намалиха на кръчмарите ДДС, за да паднат цените на услугите им, нищо подобно не стана. Напротив - вдигнаха ги още.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме е интересно,ако ви бъде намалено ДДС на хранителните стоки с десет процента , ние като потребители ще го видим ли това в цената на крайният продукт?Защото в туристическият бранш намаляването на ДДС доведе единствено до повишаване на цените!