Колко витамини да има в хранителните добавки?

Въвеждат ясни критерии за съдържанието и производството им
Обновена: 8 дек 2021 18:49 | 8 дек 2021 18:37, Веселина Йорданова
3
Колко витамини да има в хранителните добавки?
Снимка: БГНЕС

Максимално допустимите количества витамини и минерали в хранителните добавки се прецизират с наредба, приета от правителството.

С документа се определят ясни критерии по отношение съдържанието, производството, спецификациите, представянето или етикетирането на хранителните добавки, на които те следва да отговарят, за да се предлагат на пазара.

Наредбата е съобразена с настъпилите промени в законодателството на Европейския съюз, както и в националното законодателство, като е осигурено съответствие с въведените със Закона за храните нови изисквания за регистрация на хранителните добавки при пускането им на пазара в страната и поддържането на публичен регистър за тях.

Доразвиват се и се обвързват разпоредбите на наредбата относно растителните вещества, растителните препарати или комбинация от тях в хранителните добавки, с изискванията на Наредба № 5 от 2004 г. за изискванията, на които трябва да отговарят билкозаготвителните пунктове и складовете за билки.

Посочени са и забранените за влагане растителни вещества, включително класифицирани като наркотични.

Приемането на наредбата има за основна цел да подобри информираността на потребителите и възможностите за контрол върху безопасността и качеството на предлаганите на пазара хранителни добавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: хранителни добавки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Най- полезната туршия е с трапезна вода и сол.Без стабилизатори и киселина.Така във ферментиралата течност е пълно с витамини и се пие.
2
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
У лЕво с тези синтетики.Няма нищо по-полезно от студено-пресованите масла от най-различни билки и семки.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самите синтетични витамини са хранителна добавка. Какво всъщност питате тук?