Фалити на издателства, ако ДДС-то на книгата не остане 9%

Цената на хартията от началото на годината досега е нараснала с 75%
9 дек 2021 09:24, Ния Христова
35
 
От Асоциацията на българската книга настояват намаленото ДДС върху книгите да остане постоянна мярка иначе ще последват фалити.
 
"9% ДДС не е просто самоцел. Това е животоспасяваща мярка за всички издателства и за всички издатели. То е изключително важно за всички автори и за всички професии, които са в книгоиздаването. Много от които наистина даряват голяма част от своя труд, което не би било редно да продължава. Тази ставка е само част от мерките, които би следвало да бъдат приоритет в нашата държава в областите на насърчаването на четенето и подкрепа на книгата. Има нужда от държавна политика в тази област", заяви Десислава Алексиева, член на УС на Асоциацията на българската книга, пред Bulgaria ON AIR.
 
"Всяко увеличаване на ставката на ДДС върху книгите моментално води до спад в четенето. Намалената ставка на ДДС е един начин за дългосрочно запазване на цените в ситуация като тази, в която цената на хартията от началото на годината досега е нараснала с 75%", обясни Алексиева. 
 
"Отивайки на Панаира на книгата, видях много студенти, които бяха решили по този начин да отпразнуват студентския празник. Много хора идват на Панаира и това е страшно радостно. Посещаемостта на литературния фестивал, който тече в момента онлайн, е изключително висока. Това е много радостно, защото показва, че хората наистина имат нужда от това да слушат писатели, да задават въпроси. Струва ми се, че интересът към четенето и книгите е факт и трябва да го поддържаме", коментира преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и поетеса проф. Амелия Личева.
 
Според нея пандемията е подтикнала още повече хората да четат книги. 
 
Алексиева предупреди, че ако тази ставка на ДДС-то не остане постоянна, част от колегите й ще фалират. 
 
"Трябва да има много широка политика в подкрепа на четенето. 9% ДДС е само една от тези стъпки. Ние трябва да знаем всичко за българската книга - от това как подкрепяме българистиката в страната и чужбина, така че да имаме преводачи, от политики в Министерството на образованието и Министерството на културата. Ние имаме разработена стратегия за насърчаване на четенето и тя би трябвало да бъде приета като държавна политика, така че да имаме политики за най-малките деца до възрастните хора", поясни тя. 
 
Проф. Личева изтъкна, че България е от малкото държави, които нямат политики за подкрепа за издаване на български автори в чужбина. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да фалират.Търтеи,ненужни в 21 век!
28
0
 
5
 
! Отговори
Ано преди 2 години
Цената на хартията....75 %. Имах над 100 кг стари вестници и списания, събирани от сина ми. Отивам да ги върна на вторични - жената ми казва, не изкупуваме хартия, цената е 2 стотинки на кг и като ти сложа ДДС (или каквото се нарича това) става 1 ст. Напълних няколко жълти контеинера, поне фандъчката да ги изгори в завода да отпадъци.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви издателства, бе... 4-5 монополисти и останалите издателството е от един човек, самия създател... Пести се масово от всичко, има огромна липса на кадри с опит в превода , редакцията и оформлението, професия коректор липсва и книгите са пълни с грешки...
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може една книга да е 16, 25, 30 лв за некадърно преведен текст без редакция и коректура, изплескана в уърд, без никакви спазени правила, отпечатана на обемна хартия и корица LWC. От години чета в ел.формат, а на хартия от библиотека или мои лични книги, още непрочетени. Купувам само детски книги и то след специален подбор, че и там халтурата е на почит.
25
2
 
1
 
! Отговори
Виктор преди 2 години
До бивш купувачМожеш да ползваш Storytel, много добро приложение за около 15 лева на месец. Имаш достъп до доста книги както на български, такак и на английски. В електронен вид са, както и в аудио формат. Аз съм супер доволен за сега.
24
0
 
6
 
! Отговори
бивш купувач преди 2 години
преди години си купвах всеки месец по една книга,четях много имам голяма библиотека,сега обаче поради много високите цени на книгите-над 15-20 лв от години не си купувам нищо,чета от библиотеките,всеки иска сваляне на данъци,но не за купувача,че да стане продаваем продукта ,а за печалбите на собсвениците,а приходи в бюджета от къде,на кръчмите като намалиха ддс,цените станаха непоносимо високи,така и с другите стоки,пак за купувача ще поскъпнат и пак няма да се купуват,и фалита ще е неминуем
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на книгите се вдигат, реват за ДДС, а качеството пада. Аз спрях да си купувам хартиени книги заради отвратителните печатни грешки и грешки в превода. Последно си купих една любима книга, но заради грешките ми се отщя да я чета. По тази причина чета предимно електронни книги на английски, които не са увредени от български издателства!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, едва ли ще са чак фалити. По-скоро ще им се наложи да работят с нормална печалба.
21
0
 
8
 
! Отговори
И аз искам преди 2 години
И аз искам 9% данъци за да си живея добре иначе изнемогвам.... разбирам данъка да падне и цената също; ама данъка ще падне, ама цената няма - даже ще се повиши.... тея 11% си ечиста печалба допълнително..... Хората минават на електронни книги, защо цената на електронните не е по-ниска от на хартията??? Нали там няма консуматив, а цената същата!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 години
До Влади, Очители?!?!?!??! Ами точно ти имаш нужда от много четене! Думата е Учител!!! Тези, които четат винаги ще управляват тези, които гледат телевизия!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все фалират, пък няма един фалирал ... Що е то родни бизнесмени?
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирате добре икономическите механизми. По-ниско ДДС за производителите не значи по-ниски цени за крайния потребител. Но ще помогне на издателите да оцелеят и евентуално да не вдигат коричните цени. Вярно е, че има твърде много издателства. Но първи ще фалират най- качествените. И ще четем все повече ***. А като не се издаде някоя качествена книга, няма да я намерите нито в библиотека, нито в "замундата" (където и без това се намират повече бози, отколкото истинска литература.
17
3
 
4
 
! Отговори
Лило преди 2 години
Първо тази да вземе да се изкъпе,че като и гледам косата каква е...... И какво ми реве една книга е 30лв. Аре стига са ревали......... Тя ще определя колко да е ДДС. Хайде всеки да си знае мястото!!!!!
16
8
 
4
 
! Отговори
qwerty преди 2 години
Чета си epub и изобщо не ми трябват хариени книги, само събират прах и заемат място.
15
2
 
8
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Помня времето,когато за да си купиш интересна книга ,трябваше да търсиш връзки с книжари и издателства.Сега книжарниците са пълни,но хората не купуват заради цените.Лично аз ползвам книги от библиотеките.Нищо не може да замени удоволствието от хубава книга,въпреки наличието на интернет и електронни издания.Радвам се,че все повече книги се печатат на рециклирана хартия.Трябва да пазим природата-без нея няма живот и здраве!
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли че ако си писател в Европа си обречен на глад? Само в САЩ и Англия има закон, който задължава издателя да изплаща % от всяка продадена книга. Тук ти плащат нещо за авторството и после може да ти забутат книгата или да я продадат в хиляди екземпляра, но за теб е все тая. Разбира се, ако си човек на човека може да станеш известен и да започнеш да печелиш от сценарии за тв програми или пиеси. Но европейският писател е обречен. То затова и малко европейски книги има на пазара.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има дали хората четат? Книгата никога не е била на почит, особено в последните 30 години! Детето ми го подиграват вече години наред, че е четящо. Преди 2 години четеше Дюн, сбъркаха го от подигравки. Днес обаче масово същите тия хлапета четат Дюн. Защо? Защото имало филм? Пародия е културата ни хора. Умните и можещите са аутсайдери, избутват ги, изолират ги, само защото не са в тик ток тренда, не са чалги, а имат глави на раменете си и мислят с тях. Няма да свалят ДДС на книгите.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Влади!!!!!!!!!"телевизорий", "големий амбиций", "очители" - Личи си, че гледате ТНЕЛЕВИЗОРИЙ и сте пропуснали ОЧИТЕЛИТЕ ви, какво са преподавали. Ако не беше трагично, щеше да е смешно!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си купувам книги, предпочитам книжните издания, не бих си купила електронна книга по ред причини. Добре е цените да не са много високи, защото тогава наистина човек би харчил по-рядко за книги и би купувал по-малко, като брой. Има страхотни издания, но когато цената е много висока си викаш, ей жалко не мога да си я позволя и просто не си я купуваш. Щом за ресторантите може, би следвало и за книгите да може да е ниско ДДС-то. С едното храниш стомаха с другото душата.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питали рЕреван: Може ли телевизията, електронните книги и смартфоните да заменят книги, списания и вестници на хартия. То отговорило: НЕ! Първите не стават за двойна употреба в ОО!