Алибегов: Отдъхнахме си с ДДС от 9%

Бизнесът няма да може да издържи дълго така, смята председателят на БАЗ
23 дек 2021 21:45, Красимир Ангелов
35

Парламентът удължи срока на 9% ДДС за икономическите сектори, засегнати от пандемията, като мярката ще бъде до края на 2022 г. Това включва ресторантите, туризма, книгите и спортните центрове.

"Отдъхнахме си, да. Както виждате, отново се случи в последните дни на годината. Срокът беше 31 декември, но поради цялата политическа ситуация, слава Богу, че се случи сега. По-спокойни сме. ДДС-то в туризма си остава 9% за хотелиери и ресторантьори. Това е в цяла Европа. Туристическият бизнес е на едно ДДС", коментира председателят на БАЗ Ричард Алибегов в "Денят ON AIR".

Той добави, че сега всичко си е дошло по местата.

"ДДС за туризма е икономическа мярка. Тя не е мярка, която сваля цените в ресторанти и хотели. Това е икономическа мярка, с която повече пари да остават в бизнеса. Свалянето на цените на "малката кошница", ще се отрази на цените. Това нещо ще бъде усетено от потребителя", изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че не ДДС-то определя цената на дадения продукт в заведенията.

"Ние имаме страшно много разходи - наеми, ток, персонал, други разходи. В момента се случи така, че ние в последните 4 месеца плащаме до 3 пъти по-скъп ток. С вдигането на тока, всички производители и доставчици вдигнаха цените към нас с 10 - 15%. Спрямо покачването на разходите, покачването на цените е абсолютно минимално", обясни Алибегов.

Той все пак предупреди, че бизнесът няма да може да издържи дълго така.

"Има хотели и ресторанти, които затварят от януари месец. Това не се издържа. Сметка ноември 2019 година, сега е с близо 45% отгоре, стига и до 60%. Няма как да покрием тази разлика. Тези 110 лева са абсолютно недостатъчни", коментира той компенсациите, които очакват от държавата.

"Започнахме много трудно със "зеления сертификат". След подновяването на работата на Народното събрание и дебатът, който се разрази там, получихме хиляди писма. Доводът на депутатите, че не може да се работи със "зелен сертификат", защото било сложно да се ходи на работа. Някой пита ли нашия персонал как ходи на работа? 80% от бранша каза, че е дотук със "зеления сертификат". Това е абсолютен двоен аршин. Каквото и да се пробвахме да се спазва до този момент, вече няма да се спазва", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
Като гледам цените в Ски курортите ..Абе не го заслужава този бранш.През цялото време на криза не показаха мислене за клиента. Само за джоба си. Само протести против сертификата, против разреждане на места, против пушенето, против здравето на хората и за пълненето на джоба им.
17
0
 
3
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Пак ще се пълнят гушите на лежачите, лапачите и участниците в сивата икономика. Да му мислят бачкаторите, защото Петков и Василев не мислят за тези които създават и крепят умиращата ни икономика. Само заради това решение и това правителство трябва да си отива.
16
1
 
3
 
! Отговори
сбъркана работа преди 2 години
С питиепродавници не се строи модерна (европейска) държава.
15
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Алибек като си все недоволен преориентираи се към земеделието.Ще ти осигорят субсидии"армагани" и за имоти .и за джипки и за маркови дрешки и парфюми.Задължени ти са всички че си ресторантьор.Като не успяваш да се справяш отвори баничарница-супер доходоносно.Няма касови бележки,Няма Ддс-всичко джоб.На морето
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ддс за ресторантите 9%, цените за клиентите + 50% нагоре, чиста, голяма печалба за собствениците.
13
0
 
2
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
За ричи може за хората - 20 процентаКирчо и корни така искат
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид варварина да си спомни кой камво му беше платил за да иска сертификат през септември
11
2
 
2
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Той и бизнеса трябва да плаща данъци, не само работещите! Тия, новите, щедро и наедро раздават средства ,за пенсионери, за бизнеси, а кой ще плаща сметката? Ясно, ще теглят заем от по половин милиард седмично, ревящите ще млъкнат временно, а после?
10
4
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
това правителство няма да изкара дълго загрижило се за кръчмите ами данамалят цените лош ход на правителството
9
0
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"ДДС за туризма е икономическа мярка. Тя не е мярка, която сваля цените в ресторанти и хотели. Това е икономическа мярка, с която повече пари да остават в бизнеса." === А такааааааа, как хубаво го каза само :))) Демек: - ние цените няма да ги свалим, ама ще има повече пари за "бизнеса", тоест за нас, собствениците на ресторанти. За нови Жипове с лети Жанти :))))))
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е,че цените на стоките скачат на всяка нова доставка и това е заради тока.Прав е,че тези 11% дето остават за всеки кръчмар му позволяват да не вдига с 10% цените,колкото е поскъпването.Обаче ако токът продължи да поскъпва или ще трябва да се вдигат цени,или да спре дейността на кръчма или завод за производство.Лошото е,че и газта поскъпва и няма как да не се вдигат цени.
7
1
 
26
 
! Отговори
ДА ВИ Е*А М*ЙК*ТА преди 2 години
АЛИБЕГОВ, ДА ВИ *** М*ЙК*ТА НА ВСИЧКИТЕ КРЪЧМАРИ !
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да видя, как ще намалят цените си. Това е индиректна субсидия, не към потребителя, а към лобистите. Най-ветоятно това са техните 75 лева за агитиране за ваксинация. Асен Василев, мазник намали ДДС на стоки от първа необходимост, хората, който повярваха в тях изнемогват. ИЗ-РОДИ лъжливи
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пак с мазна коса ....
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеално да, сега от пържените картофи по 11 лева на Банско ще може да прибирате 11% повече. ***
3
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От сертификатите няма смисъл защото ваксините не пазят. Вместо да искат да ги отменят тези искат да се въвеждат за още места. Пълна глупост. Ще ми обсъждат стимули за ваксиниране при положение че и децата вече знаят че тези ваксини не вършат работа. Тоя свят се е побъркал.
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо трябва държавата да ги стимулира, на всеки пет метра кафене, механа, кръчма, клуб и подобни. Ако е толкова плачевно да са затворили, няма място в никой център и парк да се разходи спокойно човек от тези заведения.
1
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрий се индиянец! Няма да ти стъпя не си ми син да те издържам. Хвани се на работа, стига си ревал като превзета госпожица