Харчим най-много в ЕС за здравеопазване и комуникации

Храната е най-голямото перо в бюджета ни
27 дек 2021 16:52, Виктория Тошкова
24
Харчим най-много в ЕС за здравеопазване и комуникации
Снимка: БГНЕС

Най-голям дял от общите разходи на домакинствата в България заема категорията „Храни и безалкохолни напитки“ с 20,7% за 2020 г., с което страната ни заема пето място в ЕС. Съвсем близо до този дял е категорията „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ с 20%, сочат данните на Евростат, цитирани от Investor.bg.

Най-малък дял от разходите на домакинствата в страната заема образованието само с 1,3%, което обаче все пак е над средното за ЕС, където този процент е 0,9%. Преди това са категориите „Дрехи и обувки“ (3,2%), където страната ни е на последните места, и „Ресторанти“ (4,9%).

Страната членка на ЕС, където делът за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива на домакинствата е най-голям, е Словакия с 30,7%, следвана от Финландия с 30,5% и Дания с 28,9%. На последно място пък са Кипър (18%), Малта (16,8%) и Литва (15,5%).

За храни и безалкохолни напитки румънските домакинства харчат най-много от доходите си – 26,4%. На второ място е Литва с 21,7%, а на трето – Естония с 21,6%.

България е водеща в две категории от гледна точка на дял от разходите на домакинствата - „Здравеопазване“ и „Комуникации“. Българските домакинства заделят 7,2% от разходите си за здравеопазване. За сравнение, средното за ЕС е 4,6%, а страната с най-нисък дял е Словакия с 2,4%. По отношение на комуникациите домакинствата в страната отделят 5,6% от разходите си при средно 2,6% в ЕС и само 1,5% в Люксембург.

През 2020 г. европейските домакинства са харчили над една четвърт (25,7%) от разходите си за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива. Това е с 2,2 пр.п. повече спрямо 2019 г., сочат още данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кило луканка вече гони 20 евро (40 лева), при масова заплата-500 евро. В Северна Италия качествено прошуто е 15 евро килото, минималната заплата пък 1200 евро.
14
0
 
0
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Който има пари , като мене ..да си ги харчи ....ПАРИТЕ СА ЗА ТОВА!!!
13
0
 
3
 
! Отговори
Разумен Човек преди 2 години
Телефон почти не ползувам изключително рядко и затова не плащам нищо на мобилните оператори. Имам един апарат с бутони и когато ми е нужно си купувам ваучер за 10 лева предплатено и това никакви договори и абонаменти. Смартфоните са за глупави хора.
12
0
 
3
 
! Отговори
Брей еее преди 2 години
Комуникации хората харчат за смартфонче, я някое айфонче на изплащане, за да се фукат по фейсбука си прахосват парите, за да си създават фалшив имидж едни простации за пред други съселяни.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме най-богати, ще харчи е я.
10
1
 
2
 
! Отговори
АМИ ХАРЧА ЩОТО ИМАМ. преди 2 години
А, ....ТИ ЩО НЕМАШ ,БЕ....НАЛИ ЛЕЖА ПО ПАВАЖА ЦЕЛО ЛЕТО --ЩО НЕ СПЕЧЕЛИ НИЩО...??!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излезе някой "ангел в бяла престилка" и да обяснява пак как здравеопазването било бизнес, а безплатен обяд нямало. Най-бедната държава, харчи най-много за здраве.
8
2
 
4
 
! Отговори
Стига манипулации преди 2 години
Харчим в пъти по малко от западноевропейците. А като стана въпрос за % колко са разходите за цигари, алкохол и наркотици?
7
0
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
,,Като няма прокопсия,плюл съм в тая орисия''
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те опеарторите само вдигат цените, в момента им давам повече пари от колкото за тока, сами си правете сметката какви са им цените. Освен това допълнително ме цакат отгоре за СМСи както и за телефони 0700 и 0800.
5
0
 
13
 
! Отговори
Грешка преди 2 години
Ние не харчим за здравеопазванеДепутатите харчат те располагат с парите ни и да искаме ние няма как да харчим
4
0
 
9
 
! Отговори
Мизерландия преди 2 години
Харчим, ако има какво.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30 години ям само здравословна храна. Лебец шаране солчица и кромит лук. Които искат да са здрави само това трябва да ядат. То и да искат друго ще трябва да се лишат от много неща.
2
4
 
5
 
! Отговори
БГ Капитализъм преди 2 години
5G -> болни -> лекари -> умрели ->$$$
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално. На Гай Бньосс само софрата му е в празната глава. Нито знае какво да яде, нито за какво да си даде парите.