МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация

Руската лента твърди, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България
30 дек 2021 19:50, Нели Христова
99
МВнР: Документалният филм "Една вяра, един език" е провокация
Снимка: БГНЕС

Българското министерство на външните работи определи като провокация руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, предаде БГНЕС.

"По повод на руския документален филм „Една вяра, един език“ на сценариста и режисьор Елена Мироненко, в който се твърди, че светите братя Кирил и Методий и техните последователи нямат нищо общо с България, заявяваме, че филмът не е издържан научно и изложените в него исторически периоди са представени некоректно", съобщиха за БГНЕС от МВнР.

"Поради подменените или пропуснати умишлено фундаментални факти във филма, припомняме, че в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, Република България и Република Северна Македония са постигнали споразумение относно исторически личности и събития от общата ни история, в това число св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и други, утвърдено от правителствата на двете страни. Надяваме се, че в подобни провокации нямат пряко или косвено участие трети страни, не целят създаване на разделения, както и че занапред няма да ставаме свидетели на подобни казуси, които са в разрез с всеобщоприетите тези в световната историография", подчертават още от българското министерство на външните работи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
14
 
1
 
! Отговори
Циркон преди 2 години
Велика Русия Браво Путин,българските гайди не заслужават нищо,последни в всичко.Скандали с всички съседи,с братска Русия.Политиците крадци- няма такава държава.Територия бг- добре че паднаха фашистите герб,дпс-бъл.партия.
63
0
 
3
 
! Отговори
Ти си отстъпник преди 2 години
Еземи и пиши на македонски
62
1
 
15
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Македонците не могат да отрежат сами клона на който седят и са викнали руснаците да им помагат а сърбите се хилят доволни . Е това е нашата реалност . Сега трябва просто да запретнем крачола и да почнат едни шутове по македонци и ватенки
61
1
 
6
 
! Отговори
прав си преди 2 години
До ГОЧО Нали Путин казал на Борисов,че"щом държите на ЕС и Нато за газта ще плащате колкото ви кажем!"А нашият,вместо да го отреже на секундата, гледал като наакано бебе!
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаДобре, извинявам се че те обидих на кадъна, обаче сама си призна, че си на светлинни години от историята :) Всъщност Наум създава глаголицата или кирилицата, той е ученик на Кирил и Методий, руснаците ползват още старобългарския с падежите, които ние сме премахнали отдавна, също не съм бесепарче, не ги харесвам особено :)))
59
9
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен78 Обичам историята, но съм на светлинни години от нея, особено в подробностите /което не значи, че не мога да направя справка,де,но не мисля, че това е толкова важно за казуса тук/..Както и да е, дадох ти малко хляб да ръфнеш БСПарско к.ученце..Обичам щастливите кученца...Обаче..нима искаш да кажеш,че глаголицата и кирилицата са едно и също нещо?Май нещо бъркаш, миличко..Знам го това за независимостта от Византия и борбата на българската църква за самостоятелност-къде са братята
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДианаТи изобщо знаеш ли ни историята ***, или си приказваш колкото да не заспиш :))) България никога не си е променяла името за разлика от повечето държави по света, все се е наричала България, за глаголицата или кирилицата както е известна, тя се създава след покръстването на българите с цел да не сме църковно зависими от Византия, тоест някъде през 9 век :)) Нали знаеш, че сме имали бог Тангра преди това, доколкото съществуването ни, водим се от 5 век според книжовните източници :))
57
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ГОЧО Не мисля, че са сталински похвати, Гочо..По скоро тази украинка /фамилията й е украинска, не руска!/ иска да скапе Русия по тази линия също, според мен! Много мразят руснаците тези украинци, не е шега работа..Що не си ходят в Украйна тогава, а се мотаят още в Русия? Сигурно и те чакат да ги подгонят от там...Трагедия!
56
7
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Диана74 Всъщност, никак не съм сигурна, че по времето на Кирил и Методи не е имало Гърция - много добре си спомням, че бащата на братята е гръцки севастократор в Солун! Нали Гърция я освобождават 100 г. преди нас..Не съм много навътре в историята, де, но това е което си спомням от училището...Тогава излиза "История Славяноболгарская" на Паисий Хилендарски и започва пробуждането на българското самосъзнание - нещо такова ми се мотае в главата..
55
2
 
9
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Рашките искат да си сътрудничат с всички, а продължават със сталинските похвати! Направили са един измислен филм за баба Ванга, сякаш е живяла в Русия а не в България! Сега пък изведнъж се сетиха, че Кирил и Методий са макета! Гледат жално през оградата към бившите соц. приятели, а в същото време държат тояга в ръка, като казват, че това е метла! Много ще чакат за добри търговски отношения с това си поведение! Иначе за останалото евала, свалям им шапка!
54
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Аз Нещо се бъркаш май! Глаголицата се създава от братята Кирил и Методи, а Кирилицата е нашето произведение, доколкото аз знам де...Ние сега пишем на Кирилица, не на Глаголица!
53
3
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен69 Не мисля, че тогава не е имало Гърция - колкото не е имало и България!..Имало е, но сме били под турската шапка!..И..Наистина Славянската азбука им е болката на руснаците - защото протестирахме, че и те празнуват нашия 24-ти май..Но за подмяната на Глаголицата /славянската азбука/ с Кирилицата /в примерите, както казваш - ако е истина!/във филма те могат да бъдат официално осъдени за фалшификация. Хем да си вземем малко парички, хем да им натрием носа..Но..Нямаме политици!
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми рашките са ни обидени, сега не сме им първи приятелчета, иначе твърдяха през 45 годишния соц, че е наше дело кирилицата :))) Гледат да ни го върнат тъпкано, естествено нема да се получи тази провокация :)
51
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Когато руснаците по заповед на джуджето говорят глупости , фииилите мълчат (гъззолизачи) , благодарение на учениците на светите братя Кирил и Методи и величието на най - достойния цар български Симеон , в Преславската школа се създава глаголицата и на нея пишат и до днес бедния руски народ , а Македония не е съществувала след 1944 се появява на картата благодарение и на бг и най - вече комунистическата партия , нищо добро не е дошло от комунист
50
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Танев Да..Има нещо гнило в Русия по отношение на езика им! Но не забелязваш ли, че Екатерина също не е рускиня, а я величаят..Не мисля, че тя е направила кой знае какво за Русия, но все пак я тласка към Европа, към силните в момента..Ние сме излезли от политическата карта дори, какво да се гордеят с някаква българска връзка?! Още повече сега, когато сме обект на световно оплюване по волята на мръс.ните гърци..Мен ми е чудно как толкова години след Освобождението ни не можем да се оправим
49
0
 
7
 
! Отговори
Toni преди 2 години
Всеки опит да се преиначава историята, да се крият части от нея, да се манипулира мнението на хората, е престъпление. Има толкова източници, хроники, архиви, във всички големи световни библиотеки. Тях някой чете ли ги, преди да прави филми?
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана "Не може Кирил и Методи да са синове на гръцки севастократор и да са ромеи!" Тогава Гърция не е имало. Филма не говори за "Крилицата", а абстрактно за "славянска азбука", но дадените примери са за неща написани на Кирилица. Никакво объркване няма. Това е целенасочена промяна на историческите факти и подмяната им с цел изличаването ролята на българската азбука. Това поведение на руснаците не е от вчера.
47
4
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен65 Не може Кирил и Методи да са синове на гръцки севастократор и да са ромеи! Те са част от гръцкото висше общество по онова време и са просмукани от неговата същност..Не може филма да говори за Кирилицата и да я свързва с Кирил и Методи, макар, че основата е именно тяхната Глаголица! Интересно обаче как тогава руснаците ползват Кирилица, а не Глаголица - явно тук става объркването! Или те са взели глаголицата и после са копирали нашата Кирилица..Има нещо гнило тук, но не и братята
46
2
 
5
 
! Отговори
Танев преди 2 години
Официалните Руски историци немогат да преглътнат истината, че Русия е създадена духовно и териториално от остатъците на Кубратова България: Киевдса Рус, Хазария (казаците). Хазарите са били народ, говорещ Български език, за 250 години под юдейско робство, освободени от Святослав, чиято майка е дъщеря на Владимир Расате. Громико им го каза, че имат непостоянство в депломацията си. Затова губят доверие всред народите от така наречената Славянска група. Остана им само една Сърбия.
45
1
 
5
 
! Отговори
Танев преди 2 години
Русите да си оправят тяхната история. Защо подтискат Българският период от Бат Баян до цар Фьодор - бащага та Путър. Защо омаскаряват Иван Грозни- един наистина умен и начетен цар. Само за величието на Петър и Екатерина говорят. Защо мълчат за Тартария, наричат Емелян Пугачев бунтовник, а той е бил хан на Тартария. Губе битката срещу Петербургска Русия, пленен и убит. След загубата, Тартария е присъеденена към Петербургска Русия. Кои са Казаците до присъеденяването към Русия. Да си оправят тяхн