Соларната енергия – вече не е лукс, оборудването е около 5000 лв.

Битовите потребители изплащат инвестицията за 6 до 8 години
14 яну 2022 16:23, Анисия Иванова
47

"Най-добрият и достъпен вариант за осигуряване на електричество са соларните системи. Има и други възможности за използване на възобновяеми енергийни източници като вятър, вода, геотермална енергия, но когато говорим за битово потребление, най-достъпно и възможно е инсталирането на фототермични модули", посочи председателят на Българската соларна асоциация Малинка Николова в студиото на "България сутрин".

Рязкото поскъпване на тока за битовите потребители породи въпроси за възможни алтернативни източници на електроенергия.

Фототермичните модули представляват силициеви клетки, които преобразуват слънчевата енергия в електрическа. От думите на Николова стана ясно, че те се инсталират различно, в зависимост от нуждите и консумацията на всяко домакинство.

"Бяха скъпа технология и лукс, но в момента са нещо съвсем достъпно. Една инсталация без батерии, която работи само в периода на греене, обикновено е от 5 kW за едно домакинство. Оборудването, без инсталационните такси, възлиза на 5000 лв. – съвсем достъпно за почти всяко домакинство", изтъкна председателят на Българската соларна асоциация пред Bulgaria ON AIR.

Битовите потребители изплащат инвестицията си в соларни системи средно за 6 до 8 години. Според Николова обаче, животът на такива системи е на практика безкраен, като първите инсталирани преди 50 години все още са в инсталация.

"Една система за домакинството от 5 kW на година може да произведе 6 MWh – достатъчно за потреблението на едно неголямо домакинство", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПрактикатаЗА ГРЕТА ТУНБЕРГ, НЕ СЕ БЕЗПОКОЙ. ТЯ СИ Е ОПЛЕЛА КОШНИЦАТА, А ТИ СТОЙ НА ТЪМНО И СТУДЕНО.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФВ-СИСТЕМАТА СЕ СЪСТОИ ОТ ФВ ПАНЕЛИ, АКУМУЛАТОРЕН БЛОК, КОНТРОЛЕРИ, ИНВЕНТОР(И), КОНТРОЛНО ТАБЛО, НОСЕЩА И СВЪРЗВАЩА АРМАТУРА. И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЦЕНА ПРОЕКТ И ЦЕНА ИНСТАЛАЦИЯ - НЕ ВСЕКИ Е СПЕЦИАЛИСТ, ДОРИ И ДА РАЗБИРА. КОЕ ТОЧНО ОТ ВСИЧКО ТОВА СТРУВА 5000 ЛВ ЗА 5 KW МОЩНОСТ?! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЦЕНАТА НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕНЕРГОСИСТЕМАТА НА БЪЛГАРИЯ И ЗА ЦЕНАТА НА ПОДДРЪЖКАТА. ТОВА Е ПО-СКОРО НЕСКОПОСАНА РЕКЛАМА НА ВНОСИТЕЛ,ОТКОЛКОТО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ!!!
37
1
 
4
 
! Отговори
28 000лв. преди 2 години
A някои пенсионереи си хвърлят парите от балконите на телефонните крадци.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, но на запад само казват на ЕРП- то "сложих си панели", а тука ти искат документи, все едно отваряш АЕЦ.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинке, ходи да правиш туй дето умееш или за което имаш дадености...вместо да ръсиш таъпппотии и заблуждаваш хората с глупостите си...
34
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Соларник Малко обърка ефективността - 12% за силициевите с падане в процеса на експлоатация. С багрила достигат до 16% но падат твърде бързо при експлоатация.
33
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Толкова дадохме и за газифицирането на жилището, с радиатори от старото парно! Сега се чудим как да плащаме сметките и заема! А, ако всички се насочим към тези панели, сигурно държавата ще ни сложи данък "слънце"!
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе, жената е внесла китайски панелки за 200 лева, вие не искате да ги купите за 5 бона! Що за хора сте!
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото е че лятото климатиците ще бичат на макс без да мислиш за сметката за ток. Освен панели си слагаш една перка ако живееш във ветровит район. В града в който живея си има и слънце и вятър и не мисля че оставането ми без ток няма да е голям проблем.Все пак като не ти стига тока ползваш от другия. Проблема са тия 5 бона в инвестицията защото не всеки ги има.
30
13
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тази новина не е добра за русофилите и за Русия. За мен е много добра.
29
1
 
8
 
! Отговори
Католика преди 2 години
Дълбочинните топлинни форми са яка опция ама са скъпи
28
1
 
14
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
и как 5000 лева ей така всяко семейство може да извади?
27
0
 
9
 
! Отговори
В. преди 2 години
Още ***. Изчакайте новите цени стъклото, силикона, силиция, Калоян и среброто.. Всъщност няма да ги дочакате защото ако ги има поскъпването ще е в пъти.
26
1
 
13
 
! Отговори
Нещо липсва преди 2 години
Например дисклеймър "спонсорирана публикация". Или не е нужен за пропагандата на "новия дневен ред"? Защото сметките на тази госпожа изобщо не съвпадат с практиката.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Како, и без пари да им ги монтираш, ще мрънкат, че си им загрозила покрива. Нищо не става от тея.
24
2
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Що, като нямаш панели да не би да ти се увеличава производството?
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С панелите зорът беше докато си купих първия. Хубавото е, че не е нужно да си ги купуваш всичките 5Кв наведнъж, а можеш и панел по панел. Същото е и с акумулаторите. Само електрониката си я сметни предварително да ти стига за надграждане.
22
4
 
19
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Само дето производството намалява рязко дори при най-малкото облаче на небето, при плътна облачност и мъгла е нищожно, нощем никакво.
21
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соларната система е мижи да те лажем. Истината е в моят генератор на ток който го върти водата в реката. Ток имам за десет домакинства. Но не всички живеят до река и могат да си позволят такова захранване.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 бона? Тея луди ли са бе? Това знаеш ли колко ракия и пиратки са?